page-loader-image

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép
Kedves túrázók!
Kötelező jogszabály nélkül túravezetőink saját belátásuk szerint dönthetnek a túráik megtartásáról.
FONTOS KÖZLEMÉNY AZ EGYETEMISTÁKNAK!
Az aláírás feltételeihez szükséges pontozási rendszer megváltozik 2020 tavaszi félévtől.
Az új pontozás az Aláírás oldalunkon olvasható!
Olvasd el! A testnevelés aláírásod is múlhat rajta!
Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
Lillafüredről a menetrend szerinti 5-ös busszal indulunk haza.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Rejtek → Pénz-pataki völgy → Kurta-bérci katonasír → Félelmek barlangja → Kis-kőris → Kis-Kút-lápai-Zsomboly → Vesszős-völgy → Lillafüred
Érkezés: Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül
Leírás:

Az őszi túraszezont bevezető, viszonylag könnyen teljesíthető, de javarészt jelzetlen utakon vezető túra.


A kurta-bérci katonasír (Fotó: L. A.)

Találkozó: Tapolcán a busz végállomáson reggel 9:00-ig, ahonnan a 9:10-kor induló gyalog busszal indulunk tovább a bobpályák felé!
A Gyalogtúra útvonala: Tapolca → bobpályák → Homokkő-forrás → Kék-mező → (Bükkszentlászló) → Orosz-kút → Szent István-forrás → Fehér-kő kilátó → Lillafüred
Érkezés: Miskolcra kb. 16-17 órakor
Leírás:

A túra kb. 60%-áig valamilyen szinten folyamatos emelkedésre kell szá­mítani. Csúcspont a Fehér-kő kilátó lesz. Kívánom, hogy legyünk annyian, hogy minimum két turnusban tudjuk megcsodálni a kilátást róla.

Igény szerint Bükkszentkereszt felé útba ejthetjük Bükkszentlászlót. Távban szinte semmivel sem több.

Rossz hír, hogy a Szent István forrás már nem üzemel. Az Orosz kút pedig lovak itatására jobban használható manapság. Tehát legyen nálunk kb. 2 liter folyadék és bőven elegendő elemózsia!

Bob-nak pedig egy szót se! :)

Találkozó: Diósgyőrben Felső-Majláthon a 5-ös busz végállomásán, ahon­nan a 8:25-kor induló 5-ös busszal megyünk Lillafüredre a végállomásig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Hollós-völgy → Hollóstető → Nagy-dél → Lusta-völgy → Lillafüred
Érkezés: A túra végpontja megegyezik a kezdőponttal. Az 5-ös autóbusszal uta­zunk vissza Miskolc Felső-Majláthra, ahová várhatóan a kora délutáni órákban érkezünk meg.
Leírás:

Túránk gyalogos része az 5-ös busz végállomásánál kezdődik és végző­dik, végig jelzett ösvényeken. Talán nem egészen kétbakancsos erőssé­gű. A jelzések sorrendben P, K , K, P. Sajnos a kezdetén és a végén kb. másfél kilométeres szakaszon forgalmas országúton halad a Szinva-völgy talpán. Körültekintő haladás szükséges. Amint beérünk a Hollós-völgybe, várhatóan sűrű növényzettel is meg kell majd küzdenünk az ös­vényen az esős nyár következményeként. Az út egyenletesen emelkedik a Hollóstetői Fogadóig és tovább egészen a Nagy-dél bérccsoportjának vonulatán átvezető hágóig. Ezután már a Lusta-völgybe kerülünk, amely hangulatos úttal – a Lendeczky úttal - vezet vissza a Szinva völgybe. A Lusta-völgy a Nagy-fennsík leghosszabb völgye, mi nagyjából középtá­jon lépünk be a völgybe. Vízvételi lehetőségre útközben leginkább a túra elejének közelében található Bársonyos-forrásnál lesz lehetőség. A Szinva-forrás mellett ugyan elhaladunk, de annak vizét már régen bekapcsolták a miskolci városi vízhálózatba. Ha mégis csordogálna némi víz belőle, akkor az a véletlen műve.

Találkozó: a Búza téren 6:10-ig, innen a 6:15-kor induló busszal megyünk Répáshutára.
A Gyalogtúra útvonala: Répáshuta → Hangyás-tető → Juhász-kút-lápa → Őserdő → Sima-kő-lápa → Cserepes-kő → Kocsmáros-rét → Őr-kő → Bél-kő → Bélapátfalva
Érkezés: Bélapátfalváról legkésőbb a 18:17-kor vonattal indulunk vissza, majd Egerben a 19:31-kor, Füzesabonyban a 20:02-kor induló vonatokra átszállva érkezünk haza. Érkezés Miskolcra 20:52-kor menetrend szerint.
Leírás:


Bél-kő

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Tatranská Javorina → Pod Muranom → Medodoly-völgy → Kupské sedlo (1750 m) → Siroki-nyereg (1825 m) → Monkova-völgy → Zsár
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:

FIGYELEM!!!  A túra vasárnap lesz!!!

 

A túra költsége: 5800 forint

Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 28.

Csak emailben érdeklődjetek a túrával kapcsolatban, mert a túravezető nem lesz elérhető telefonon a túráig! Köszönjük!

 

A Lengyel-Tátrának a Bialka-patak völgyén túl való folytatásaként a Magas-Tátrát ÉK-en, Javorinától Barlangligetig a Bélai-havasok kísérik. A Bélai-havasok nem nyújtanak a hegymászóknak olyan kihívásokat, mint a Magas-Tátra. Mindezért azonban kárpótol a hegység páratlan virág­pompája (Nagy-Magyarország fajokban leggazdagabb vidékei közé tar­tozott), a gondtalan gerincséta varázsa, a színes és megkapó körkép (a Greiner kilátása az egész Tátra legszebb képei közé tartozik), a hegység érdekes barlangjai. A legtöbb virág június-júliusban nyílik, de még ősszel is számtalan faj megtalálható. Egy átlagos csúcstúránál könnyebb, de azért legalább annyira érdekes és lebilincselő túrát szervezünk keresztül a hegységen, érintve a Jávor-völgyet is.

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 8.00 óráig, innen a 8:15-kor induló busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Örvény-kő → Magos-kő → Vidróczky barlang → Dante pokla → Felső-forrási barlang → Kecskelyuk → Herman Ottó Emlékpark
Érkezés: Miskolcra 14 óra körül.
Leírás:

Dante pokla (Udvarkő-barlang):

Magáról a barlangról érdemes tudni, hogy ez nem egy hagyományos barlang, hanem egy a Bükkben gyakran előforduló víznyelő barlang beszakadásából jött létre.

A víznyelők – más néven töbrök - jellemzően karszthegységekben for­dulnak elő olyan helyeken, ahol nincs természetes lefolyása a felgyülem­lő csapadéknak. A mészkövet a víz oldja és az esőcseppek elég sok széndioxidot vesznek fel, a szénsavas víz pedig a meszet a rés falairól leoldja és magával viszi. A hegy lábánál ez a víz forrás formájában bukkan fel. A kialakuló, táguló üregek mentén annyira meglazulnak a mészkőrétegek, hogy beroggyan a felszín. Az Udvarkő-barlang is egy ilyen beszakadt víznyelő barlang, mely szerencsére jól megközelíthető és látogatható. A töbör belsejében a köveket és fatörzseket is moha borítja, ettől érezhetjük úgy, mintha Dante poklában járnánk.

 

Forrás: http://www.turazzvelunk.hu/content/dante-pokla-udvarko-barlang

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Sumiac → Király-hegy (1946 m) → Stredná hola (1876 m) → Orlová (1840 m) → Barková (1790 m) → Zdiarské sedlo (1473 m) → Andrejcová (1520 m) → Pohorela
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:

FIGYELEM!!! A túra vasárnap lesz!!!

 

A túra költsége: 5500 forint

Jelentkezési határidő: 2014. október 7.

 

A Király-hegyet a Kárpátok vízválasztójának is szokás nevezni, mivel több jelentősebb folyó (Hernád, Gölnic, Garam, Vág) is innen ered. Bár viszonylag lapos a hegy teteje, mégis csodálatos körpanorámát nyújt, nem mellesleg az egész Tátra a Liptói-Havasoktól a Magas- és Lengyel-Tátra csúcsain át a Bélai-Tátra mészkő vonulatáig tökéletesen belát­ható. Túránknak ezúttal nem a végcélja a csúcs, amint kigyönyörködtük magunkat a tájban, folytatjuk utunkat az Alacsony-Tátra keleti gerin­cén, útba ejtve a hegység ezen részének legmagasabb csúcsait. Igazi gyephavas túra, ahol északra és délre órákon át gyönyörködhetünk a kilátásban, kellemesen hepe-hupás, fűvel borított hegygerincen.

 

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 8:00 óráig, innen a 8:15-kor induló busszal megyünk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Bálvány → Hármaskút → Szilvási-kő → Istállós-kő → Olasz-kapu → Hármaskút → Ómassa
Érkezés: Miskolcra 18 óra körül.
Leírás:

Az utóbbi évben lett közismert, hogy a Bükk legmagasabb csúcsa nem az Istállós-kő, ahogy az a tankönyvekben szerepel, hanem az ún. Kettős-bérc nevű területhez tartozó két csúcs közül a déli, aminek a Szilvási-kő vagy Szilvás-kő nevet adták. Mivel az eddig felsorolt csú­csok zárt erdőségben vannak, így nem lehet róluk túl messzire látni, így túránk során először a Bálványon lévő kilátóra mászunk fel.

Találkozó: Diósgyőrben Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán, ahonnan a 8:15-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Mária-forrás → Csikorgó-rét → Recem-völgy → Vár-völgy → Mályinka → Csondró-völgy → Mária-forrás → Ómassa
Érkezés: A túra végpontja megegyezik a kezdőponttal. A 15-ös autóbusszal uta­zunk vissza Miskolc Felső-Majláthra, ahová várhatóan délután 4-5 óra körül érkezünk meg.
Leírás:

Mályinka történelme az Árpád-korig nyúlik vissza. Ilyen néven 1254-ben említik először okleveleink. Dédesi várbirtok volt. A határában talált leletek szerint már a kőkorszakban is éltek itt emberek. Az újkori bük­ki kultúrából is találtak itt sírleletet. Bors vezér magyarjai és a kaba­rok szállták meg a vidéket a Kárpát-medencébe történő visszatéré­sünkkor. A település nevének eredete nem világos. Talán a „mál” („hegy­oldal”) szó kicsinyítős alakjából keletkezett. Nem egészen 500 lakosa van. Korábban az erdő adta az egyik legfontosabb megélhetési lehető­séget, a szénégetést. Később sokan a környező nagyobb települések ipari üzemeiben dolgoztak. Az ipar leépülése komoly gondot okozott az itt élőknek.

Természeti környezete pazar. Az Országos Kéktúra útvonala átvezet rajta. Utunk során több "követ" érintünk: Mártus-kő, Pirító-kő, Odvas-kő. A Csondró-patak helyenként szurdokká szűkülő völgyén felfelé ha­ladva elhaladunk az Odvaskői barlang mellett. 1849-50 között itt buj­dosott Jókai Mór. Több forrást is érintünk útközben, pl. Mária-forrás, Ámor-forrás.

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 6:55-ig. Innen a Tornanádaskára 7:08-kor induló vonattal megyünk Perkupáig.
A Gyalogtúra útvonala: Perkupa → Telekes-patak völgye → Ördög-gát → Ifjúsági tábor → Varbóc → Perkupa
Érkezés: Perkupáról kívánság szerint vonattal vagy busszal utazunk Miskolcra, érke­zés legkésőbb 18:55-re.
Leírás:

Az Ördög-gát a Telekesi-patak völgyét részben elzáró természetes szikla-alakzat. Minél több csapadék esett a túra előtti időszakban, annál látványosabb, persze annál nehezebben járható.

Az Ördög-gát megtekintése után elhagyjuk a Telekesi-patak völgyét és észak-nyugatnak vesszük az irányt. Az idő és a túrán részt vevők ked­vének függvényében több vagy kevesebb, de mindenképp barátságos apró falucskát látogatunk meg, pl. Szőlősardó, Tornakápolna, Varbóc. A Borház-tetőről remek kilátás nyílik a Galyaság dombvidékére és a Sza­lonnai-hegységre, de jó idő esetén a szlovákiai magasabb hegyeket is jól látni.

Találkozó: Búza téri „templom melletti” parkolóban reggel 5:00 órakor.
A Gyalogtúra útvonala: Podlesok → Hernád-áttörés nyugati kapuja → Vöröstorony-szakadék → Letanovsky Mlín → Pod Tomasovskym → Csingó → Tamásfalvi-kilátó → Tresteny potok → Zelena hora → Podlesok
Érkezés: A túra végén autóbusszal indulunk Podlesokra, ahonnan belátás szerint busszal érkezünk haza. Érkezés Miskolcra 20-21 óra körül.
Leírás:

 

A túra költsége: 5500 forint

Jelentkezési határidő: 2014. október 31.

 

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park egyik leglátványosabb és legked­veltebb völgyébe vezet minket következő szurdoktúránk. A Hernád-áttörés 16 km hosszú, igazi vadregényes szurdokvölgy. Turisták számá­ra 7 fémhíd, 320 méter lánc, 140 mászóvas és 70 fapad segítségével tették járhatóvá ezt a csodálatos völgyet. Podlesoknál szállunk ki bu­szunkból, és a szurdok nyugati végében kezdjük túránkat. Láncokkal, kilépőkkel tarkított turistaúton érjük a szurdok keleti végét, Csingót. Innen a szurdokot kísérő északi magaslaton indulunk vissza Podlesokba autóbuszunkhoz. Több ponton is csodás rálátásunk nyílik az úttal párhuzamos folyóvölgyre, és útba ejtjük a Tamásfalvi-kilátót is.

 

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 8:00 óráig, innen a 8:15-kor induló busszal megyünk Felsőhámorig.
A Gyalogtúra útvonala: Felsőhámor → Puskaporos → Fehérkő-lápa → Kohász-út → Diósgyőri vár
Érkezés: Miskolcra 14 óra körül.
Leírás:

Fehér-kő

Fehér-kő mászóhely a Bükk hegység egyik legszebb, attraktív, függőle­ges mészkőtáblás természeti képződménye. Tükörsima táblája hazánk­ban egyedülálló módon tör a magasba. Déli fekvésének kettős hatása egész évben érvényesül. Az ideális mászószezonja tavasszal és ősszel van. A nyári forróságban mediterráni hangulatot áraszt, és a perzselő napsütésben hamar a hűs fák alá kívánkozik a mászó. Télen azonban megfordul a helyzet, hatalmas táblája napkollektorként gyűjti magába a nap melegét, és árasztja szét a fal néhány méteres környezetében. Itt nem ritka a februárban pólóban mászók látványa.

 

Forrás: http://www.hszjse.hu/feher-ko

Találkozó: Görömbölyön a 4-es busz végállomásán 8:20-ig (a Búza-térről 7:55-kor induló autóbusz még megfelelő).
A Gyalogtúra útvonala: Görömböly → Bükkszentkereszt → Lillafüred
Érkezés: A túra végpontja Lillafüred, ahonnan az 5-ös autóbusszal utazunk vissza Miskolc Felső-Majláthra, ahová várhatóan délután 5 óra körül érkezünk meg.
Leírás:

Túránk Görömbölyről, a 4-es busz végállomásától indul, erősebb kétba­kancsos túrának minősíthető. Kezdetben jelzetlen, helyenként a Mária-úttal egybeeső úton halad. A Szent Kereszt hegy alatti Juhdöglő-völgyön megyünk el Tapolca mellett, majd a piros jelzésen tovább Kis-kőmázsán keresztül Bükkszentkeresztre gyaloglunk. Továbbra is követ­jük a piros jelzést, amely hamarosan egyesül a sárga jelzéssel. Az Ág­nes-réttől azután a sárga jelzésen megyünk tovább Lillafüredre a régi szánkópálya közelében a 15-ös busz végállomásáig.

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Tengerszem-tó → Pod Troma Tablani → Szinnai-kő (1006 m) → Jedlinka → Rozdiel → Lysák → Remete-hámor
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:


!!! FIGYELEM !!!

A túra dátuma megváltozott!

Korábban november 29. volt a dátum! Az új dátum november 30. Tehát egy nappal el lett csúsztatva!!!

Köszönjük a megértést!

Sok sikert a túravezető vizsgájához 29-én! :) 

További programok: reggel megtekintjük Nagyszalánc várát, a túra után Tibaváralja erődítményének romjait és Alsóhunkóc várát.

 

A túra költsége: 5500 forint

Jelentkezési határidő: 2014. november 19.

 

A Vihorlát az egyik legszebb középhegység a Kárpátokban. Festői kör­nyezetben fekszik, lábainál a Zempléni-víztározóval. Hegylábi térszí­nein számos magyar várrom teszi még látványosabbá bükkel, tölggyel borított csúcsait, keleti része pedig már Kárpátaljához tartozik. Egyik legjellegzetesebb pontja a Szinnai-kő, melynek ikerszikláira létrák ve­zetnek fel. Leküzdve a pár méteres függőleges távot, nemcsak a Felvi­dék hegyeire nyílik pompás kilátás, hanem az ukrán Kárpátokra is. A Tengerszem-tó szintén közkedvelt kirándulóhely a környékbeliek szá­mára.

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 8:00 óráig, innen a 8:15-kor induló busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Farkas-nyak-völgy → Alsó-Nyár-lyuk-hegy → Czékus út → Bánkút → (Borovnyák-tető) → Csipkéskút → Vadász-völgy → Ómassa
Érkezés: Ómassáról autóbusszal indulunk vissza Miskolcra. Érkezés 15 óra körül.
Leírás:

Egy kis intenzív téli mozgás az erdőben főleg jelzett utakon, de néhol letérve a járt ösvényekről, hogy felfedezzük, milyen az, mikor nem ki­taposott úton járunk. Szintemelkedés tekintetében a túra első szaka­sza a legnehezebb, mikor a Farkas-Nyak-völgyön kaptatunk felfelé. A továbbiakban már igazából a fennsík magasságában mozgunk, illetve a végén vár még ránk egy hosszú ereszkedés a patakmederrel fűszere­zett Vadász-völgyön. Ha jut rá időnk és lelkesedésünk, meglátogatjuk a Borovnyák-tetőt is, de ez már egy kalandosabb szakasz lesz, jórészt utak nélkül.

Mindenképpen ajánlott a téli időjárásnak megfelelő öltözet, és nem árt egy működő elemlámpa sem, mert nem lehetetlen, hogy odafenn talál ránk a korán érkező naplemente.

 

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 8:00 óráig, innen a 8:15-kor induló busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Jávorkút → Lendeczky út → Hollóstető → Bükkszentkereszt → Bükkszentlászló
Érkezés: Miskolcra: 16-17 óra körül.
Leírás:

FIGYELEM!!! A túra vasárnap lesz!!!

 

Bükkszentlászló már a kelták által is lakott volt, jelentős régészeti leletekre bukkantak a környéken. Bükkszentlászló völgyének egyik oldalán, a Bányabükk déli részét alkotó sziklafennsíkon a Cotinus kelta néptörzs sáncokkal, árkokkal védett földvárat épített. A község a 18. században jött létre, a bükki üveghuta-települések közül elsőként. Ekkor a diósgyőri uradalom tulajdonosai úgy gondolták, érdemes kihasz­nálni a környék erdőinek fáját, és üveghutákat hoztak létre. Az üvegké­szítés 1712–1713 körül kezdődött meg cseh, szlovák, lengyel és német mesteremberek közreműködésével. Az üveghuta körül Hutta néven te­lepülés alakult ki, ez a mai Bükkszentlászló. Az üvegkészítők 1755-ben egy újabb települést is létrehoztak, az összetévesztést elkerülendő a régi települést Óhutának, míg az újat Újhutának (ma Bükkszentkereszt) nevezték el.

Találkozó: Felső-Majláthon az 1-es busz végállomásán 9:00 óráig, innen elsétálunk a Hóvirág utcáig, ahonnan kezdődik a túra.
A Gyalogtúra útvonala: Berekalja → Vadas Jenö-völgy → Fehérkő-lápa → Fehérkő → Lillafüred → Szeleta-barlang → Molnár-szikla → Hermann Ottó Emlékpark
Érkezés: Miskolcra 13-14 óra körül.
Leírás:

Ez egy könnyed rövid téli túra sok látnivalóval. A túra során átsétálunk majd Lillafüreden és szép kilátásban lehet részünk a Molnár-szikláról.

A szokásos túra leírás mellett szeretnék pár szóban Vadas Jenőről is megemlékezni, akinek életét és munkásságát eddig nem ismertem.

Vadas Jenő erdőmérnök, erdészeti szakíró, a magyarországi erdők főtanácsosa, a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Akadémia tanára. 1857. április 2-án Felsőhámoron szüle­tett, Hermann Ottó nevelte, mert édesapját korán elvesztette. Középiskoláit Miskolcon és Selmecbányán végezte. 1878-ban végzett a selmeci akadémián. 1881-ig a Máramaros­szigeti Erdőigazgatóságnál dolgozott, ahonnan a Földművelésügyi Minisztériumba rendel­ték fel szolgálattételre. 1891-ben a selmeci akadémia Növénytani Tanszékére került, ahol növénytant, állattant, erdőművelést és erdővédelmet oktatott három évtizeden keresztül. Élete során többször járt tanulmányutakon Németországban, Svájcban, Svédországban. Több tudományos munkája is megjelent, tankönyveket is írt. 1910-ben a Nemzetközi Erdőkutatási Szervezet (IUFRO) VI. Nagygyűlésén a szövetség elnökévé választották. 1918-ban Budapestre utazott, ahol 1922. július 21-én halt meg.

Vadas Jenő nemzetközi hírű tudós volt. Megszervezte a hazai erdészeti kutatást, meg­alapította az Erdészeti Kísérletek c. folyóiratot. Az erdészeti szakoktatás kiváló képviselője volt. Életműve visszatükrözte Hermann Ottónak, nagybátyjának a tanítását: „értelemből való szeretettel kell közeledni mindnyájunk szülő anyjához a természethez...”

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Zlata Bana → Simonka (1092 m) → Cervaná mlaka → Fekete-hegy (1073 m) → Sigord
Érkezés: Miskolcra 19-21 óra között.
Leírás:

További programok: Kassa, Obisovce, Sokol és Kysak várromjainak felkeresése, Kysak-i barlang megtekintése

 

A túra költsége: 3500 forint

Jelentkezési határidő: 2014. december 29.

 

Túránk során az Eperjes-Tokaji-hegység (jelenleg Szalánci-, valamint Zempléni-hegység néven ismertek) két legmagasabb csúcsát keressük fel, a Simonkát és a Fekete-hegyet. Az évszakra való tekintettel rövid, nem túl megerőltető utunk történelmi emlékek felkeresésével szeret­nénk színesebbé tenni.

Reggel felkeressük Kassa várát, majd a délután folyamán, túrán végez­tével kisebb várromok felfedezésére adjuk fejünket. Ezek mellett időt szakítunk Sároskőszeg barlangjának megtekintésére is.

Leírás:

Részletes program, információ a szállásról, belépőkről ősz közepén vár­ható.

 

A túra költsége: kb. 16-18 ezer forint világkupa belépő nélkül, belépő kb. plusz 6000 forint.

 

Jelentkezési határidő: 2014. november 15. Korai foglalás a szállásfogla­lás és belépőjegyek foglalása miatt szükséges!

 

2015 januárjában is utat szervezünk a síugró világkupa lengyelországi versenyére. Téli hétvégénk folyamán hosszabb-rövidebb túrákat te­szünk a Lengyel-Tátrában. A hófödte csúcsok ilyenkor tényleg lélegzet­elállító látványt nyújtanak vakító fehérségükkel, a völgyekben tett ro­mantikus séták pedig varázslatosak.

A péntek és a vasárnap rövidebb túrával telik, szombaton kétféle prog­ramot kínálunk: egy hosszabb, egész napos túrát, vagy egy rövidebb túrát, amelyet a síugrósánc alatt fejezünk be, majd a túra végeztével megtekintjük a 2014/2015-ös síugró világkupa lengyelországi viadalát. Fakultatív programként választható majd síelés, városnézés és piacozás is. A sportág rajongói és a „kíváncsiságból betévedt” nézők szerint is minden évben a lengyel viadal hétvégéje telik el a legjobb hangulatban, északi barátaink nemcsak rendkívül vendégszeretőek a magyar szurko­lókkal, de fergeteges hangulatot is teremtenek a helyszínen, ahol átla­gosan 30 ezren látogatnak ki a sánc lelátóira, és több ezren figyelik a pályán kívülről az eseményeket.

Találkozó: Lillafüreden az 5-ös autóbusz végállomásán 9:15-kor.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Szt. István-tető → Savós-völgy → Hámori-tó
Érkezés: Miskolcra 14 óra körül.
Leírás:


Kilátás Szt. István tetőről

Találkozó: Tapolca buszvégállomás 8:10-ig.
A Gyalogtúra útvonala: Tapolca → bobpályák → Fecske-lyuk → Leányvár → Homokkő-forrás → Kék-mező → Kisgyőr → Kőlyuk-galya → Boldogasszony-kövek → IV. Béla emlékmű → Bükkszentkereszt → Orosz-kút → Fehér-kő kilátó → Lillafüred
Érkezés: Miskolcra legkésőbb 18 óra körül.
Leírás:

1. útvonal Kisgyőrig 
Táv: 11 km
Szint: 140 m

 

2. útvonal Bükkszentkeresztig
Táv összesen: 21 km
Szint összesen: 730 m

 

3. útvonal Lillafüredig
Táv összesen: 28 km
Szint összesen: 700 m

 

 

Távolsági buszok Kisgyőrből: 10:30, 12:15, 12:30, 15:05 (menetidő kb. 40 perc)
Távolsági buszok Bükkszentkeresztről: 12:30, 12:45, 14:50, 16:00 (menetidő kb. 50 perc)
MVK buszok Lillafüredről: 5-ös busz: 16 és 19 óra között átlagosan 20 percenként

A túra bármelyik szakasz végén befejezhető. Az aláírások csak az egyes útvonalak végén kerülnek begyűjtésre. Aki úgy tervezi, hogy végigcsinálja, annak érdemes fejlámpát hoznia.

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Repiska → Ostredok (1167 m) → Verbőci-tó → Repiska → Ilanovské-nyereg → Deményfalvi-hegy (1304 m) → Bystrina
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:

A túra előtt Liptóújváron megtekintjük az egykori vár romjait.

 

A túra költsége: 6000 forint.

Jelentkezési határidő: 2015. február 13.

Jelentkezés csak emailen keresztül érvényes!

 

A Déményfalvi-völgy az Alacsony-Tátra legismertebb és legszebb völgye. Mintegy 15 km hosszú és a hegység főgerincétől északra a tu­rizmus központja.

Földrajzilag két különböző jellegű részből áll: a felső, a főgerinchez közeli része gránit alapú és számos oldalvölgyre tagozódik. Az alsó rész mészkő alapú és függőleges irányban nagyon tagolt. Több híres barlangot is rejt, mint a Szabadás-barlang és a Deményfalvi-jégbarlang.

Túránk során először az Ostredok csúcsára kapaszkodunk fel, majd leérve a Verbőci-tóhoz visszatérünk a Deményfalvi völgybe, hogy onnan felkapaszkodjunk a Deményfalvi-hegyre.

 

Találkozó: Miskolc-Tapolcán a 2-es busz végállomásán.
(Vigyázat! Szombaton a 2-es busz helyett a 20-as közlekedik.)
Bevárjuk a Repülőtér végállomásról 8:36-kor induló 20-as buszt, amely menetrend szerint 9:01-kor érkezik a tapolcai végállomásra.
A Gyalogtúra útvonala: Tapolcai buszvégállomás → Szent Kereszt-hegy → Kis-Kőmázsa → Vörös-kő → Nagy-Száraz-völgy → Tapolcai buszvégállomás
Érkezés: vissza a buszvégállomásra 14 óra körül.
Leírás:

A túra végig gyalogtúra. Körtúra.

Jelzések útközben: S-, S, P-, Z-, Z□.

Utunk során jelzett utakon két kőbányát járunk körül, bár a bányák területére nem lépünk. A régi, felhagyott kőbánya fölött egy szép, a bányára nyíló kilátóhelyet is meglátogatunk. A régi, felhagyott kőbányát Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2002-ben védett termé­szeti területté nyilvánította. Ezzel biztosítani szándékoztak a fokozot­tan védett kövirigó, a bajszos sármány, a hantmadár, valamint a boldog­asszony papucsa elnevezésű orchideafaj városi életterének védelmét. További célja a tapolcai források védőterületén az illegális hulladék-elhelyezések és egyéb, a felszín alatti vizeket veszélyeztető szennye­zések megakadályozása, a geológiai és tájképi értékek védelme. A bánya területe csak korlátozott mértékben látogatható.

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 6:55-ig. A vonatunk 7:08-kor indul Jósvafő-Aggtelek vasútállomásra, innen autóbusszal utazunk Jósvafőre.
A Gyalogtúra útvonala: Jósvafő → Barlangkutató állomás → Haragistya → Rablókő-barlang → Sólyom-kő → Szelcepuszta → Szinpetri
Érkezés: Szinpetritől busszal, majd vonattal utazunk Miskolcra, érkezés 18:55-re.
Leírás:

A TÚRA VASÁRNAP LESZ!!!

Ismét kevesek által ismert helyekre látogatunk: pl. a Haragistya fennsí­kon túráim alkalmával még sosem találkoztam senkivel. A Rablókő-bar­lang a magyar határtól északra, szlovák területen egy meredek, sziklás hegy­oldalból nyílik, nehezen megközelíthető helyen. Az üreg valóban elég nagy ahhoz, hogy egy rablóbanda elférjen benne. A Sólyom kőről (más néven: Rabló-kő) szép kilátás nyílik Jablonca felé.

A túrán meredek, csúszós szakaszokra is számítani kell, részvétel csak saját felelősségre. Kedvezőtlen időjárás vagy terepviszonyok, ill. túl lassú haladás esetén a túrát a Rablókő-barlang kihagyásával rövidítjük.

Találkozó: a Búza téri templom melletti parkolóban reggel 5:00 órakor.
A Gyalogtúra útvonala: Úhorná-nyereg → Pipityke (1225 m) → Osadnik (1186 m) → Metliesko → Szádelői-völgy → Torna vára → Áji-vízesések
Érkezés: Miskolcra 19-21 óra körül.
Leírás:

A túra költsége: 4000 forint.

Jelentkezési határidő: 2015. március 6.

 

Túránkat a Rozsnyó-hegység gerincén kezdjük, érintve legmagasabb csúcsai közül a Pipitykét és az Osadnikot. Ezen szakasz a Gömör-Tornai-karszt határáig tart, melyet a Szádelői-völgyben folytatunk.

A Szádelői-völgy Szádelő község határában kialakult hatalmas szur­dokvölgy a vidék kiemelkedő természeti szépsége. A völgy alján kanyar­gó Szár patak mosta ki mai formájára, mely mentén meredek út vezet a hasadék belsejébe felé. A halkan csörgedező patak, a környező szikla­falak csodálatos látványa jellemzi a Szádelői völgyet. A hasadék legér­dekesebb képződménye a 105 méter magas különálló sziklacsúcs a Cukorsüveg, mely a hegymászók kedvelt célpontja. A völgyben ezen kívül számos barlang, vízmosás is található.

A völgy után rövid buszozás következik, majd felkapaszkodunk Torna várának impozáns romjaihoz. Amennyiben időnk engedi, rövid kitérőt teszünk az Áj-völgyi-vízesésekhez.

Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Bükkszentkereszt → Hét katona sírja → Bika-rét → Csókás-völgy → Kék-mező → Homokkő-forrás → Miskolctapolca
Érkezés: Miskolctapolcáról a menetrend szerinti 20-as busszal indulunk haza.
Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

A túra a kis szintkülönbség ellenére tartogat kihívásokat, mivel jelentős részét a turisták által ritkán látogatott Csókás-völgyben, jelzetlen, viszonylag nehezen járható utakon teljesítjük.

A Csókás-völgy és környéke

Találkozó: a 15-ös autóbusz végállomásán Felső-Majláthnál, ahonnan a 9:15-kor induló 15-ös autóbusszal utazunk tovább Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Száraz-völgy → Bánkút, Petőfi-kilátó → Karai út → Kapu-bérc → Csikorgó-gerinc → Látó-kő → Szentlélek → Ómassa
Érkezés: vissza Ómassára, a buszvégállomásra 15-16 óra körül.
Leírás:

Ómassától kezdve a túra végig gyalogtúra. Körtúra.

Jelzések útközben: S+, Z+, P, P+, P, P∆, P, K∆, K+.

Kilátás a Petőfi kilátóból

Találkozó: a Búza téri templom melletti parkolóban reggel 5:00 órakor.
A Gyalogtúra útvonala: Podlesok → Hernád-áttörés → Vöröskolos­tor-szakadék → Kiégett-völgy → Velky Kysel → Byarka (1058 m) → Klauzy → Biely Vody
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra körül.
Leírás:

A túra költsége: 5800 forint.

Jelentkezési határidő: 2015. március 27.

 

Túránkat a Hernád-áttörés nyugati szakaszán kezdjük, amely egyben a legszebb része is, majd a rövid, de látványos Vöröskolostor szurdokon keresztül mászunk fel a kolostor romjaihoz. Innen a nemzeti park legrövidebb szakaszon járható, de mégis legszebb szurdokába teszünk kitérőt, a Kiégett-völgybe, majd a Velky Kysel szurdokában folytatjuk utunk. Felérve a fennsíkra megkezdjük az ereszkedést Fehérpatakra, ahol a Zejmári-szakadék bejárata is található.

Találkozó: Diósgyőri vár bejáratánál 9:00 órakor
A Gyalogtúra útvonala: Diósgyőri-vár → Kék-madár tanösvény → Kohász-út → Fehérkő lápa → Vadas Jenő völgy → Herman Ottó emlékpark
Érkezés: Miskolcra 14 óra körül.
Leírás:

Biciklivel a Fehérkő-lápai csúcson

Találkozó: Miskolc-Búzatér 11-es kocsiállás 7:15.

Indulás Miskolc , Búzatérről. 7:30
érkezés Kazincbarcika- Korház 8:13.
Átszállás az Eger felé induló buszara 8:44 , érkezés Bánhorvátiba 9:02.
A Gyalogtúra útvonala: Bánhorváti → Damasa szakadék → Három-kő → Kalica-tető → Upponyi-szoros → Lázbérci víztároló → Dédesta­polcsány
Érkezés: Dédestapolcsányról indulás 17:16-kor, érkezés Kazincbarcika (autóbusz végállomás) 17:56-kor, átszállás a 18:00-kor induló miskolci buszra, érkezés Miskolcra (Búza tér) 18:47-kor.
Leírás:

FIGYELEM!!! Megváltozott a túra találkozási ideje!!!

 


Uppony: Lázbérci Víztározó

Találkozó: Búza téri „templom melletti parkolóban reggel 5:00 órakor.
A Gyalogtúra útvonala: Pila → Nagy Sólyom-völgy (Velky sokol) → Roth-szakadék → Malé Zajfy → Velky Malé Zajfy → Holló-szikla (1156 m) → Stratena → Dedinky-tó
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra körül.
Leírás:

FIGYELEM!!!! A túra dátuma megváltozott. Egy nappal később lesz megtartva.

Régi dátum: 2015. április 18.

Új dátum: 2015. április 19.

 

Útiköltség: 5800 Ft/fő. Nemzeti park belépő kb. 1-2 euro.

Jelentkezési határidő: 2015. április 10.

 

Túránk a Nagy Sólyom-völgyben kezdődik, amely 4 kilométer hosszú, és a romantikus Roth-szakadékban végződik. Lélegzetelállító szurdokvölgy ez, amelyben csodálatos sziklaképződmények és erőteljesen zubogó vízesések gyönyörködtetik az idelátogatókat. Miután több órát sétál­tunk a 300 méter magas sziklafalak között, a Stratenai-fennsíkon vá­gunk át a Holló-sziklához, a fennsík egyik legmagasabb pontjához, ahon­nan remek kilátás nyílik a Stratenai-szorosra és a környező hegyekre, majd egy kis pihenő után a Dedinky-tónál fejezzük be utunkat. Szédü­lésmentességet igényel a túra.

Találkozó: az 5-ös autóbusz végállomásán Felső-Majlátnál, ahonnan a 8:00-kor induló 5-ös autóbusszal utazunk tovább a lillafüredi Hámori-tóig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Szeleta-barlang → Dolka-gerinc → Magos-kö → Szentlélek → Ómassa → Huba-forrás → Nyavalyás északi oldala → Savós-völgy → Eszperantó-forrás → Lillafüred
Érkezés: vissza Lillafüredre a kisvasút megállója melletti autóbusz megállóhoz 16-17 óra körül.
Leírás:

Lillafüredtől kezdve a túra gyalogtúra. Körtúra.

Jelzések útközben: P□, PΩ, P□, P, S, S∆, S, K+, K, jelzetlen szekérutak, P, aszfaltút, jelzetlen ösvény, P.

 

Találkozó: 6:35-ig a Tiszai pályaudvaron, ahonnan a 6:40-kor induló vo­nattal megyünk Kazincbarcika, majd Vadna felé. Innen busszal megyünk Mályinkáig.
A Gyalogtúra útvonala: Mályinka → Háború-bérc → Koponya → Lippa-fő → Varbói-tó → Varbó → Nádas-völgy → Pereces
Érkezés: Perecesről MVK autóbusszal indulunk Miskolcra, ahová legkésőbb 16 óra körül érkezünk.
Leírás:

A TÚRA PÉNTEKEN VAN!!!!

 

A Varbói-tó

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Poruba pod Vihorlatum → Lomok → Polana → Vihorlát (1076 m) → Polana → Tristie (951 m) → Lysák (821 m) → Remetehámor
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:

További programok: reggel megtekintjük Nagykövesd és Királyhel­mec várát, a túra után Tibaváralja erődítményének romjait és Al­sóhunkóc várát.

 

A túra költsége: 5500 forint.

Jelentkezési határidő: 2015. május 1.

 

Reggel Nagykövesd egykori várának romjainál kezdjük, majd útban a hegység felé megnézzük Királyhelmec erődítményének romjait is.

A Vihorlát az egyik legszebb középhegység a Kárpátokban. Festői kör­nyezetben fekszik, lábainál a Zempléni-víztározóval. Hegylábi térszí­nein számos magyar várrom teszi még látványosabbá a bükkel, tölggyel borított csúcsait, keleti része pedig már Kárpátaljához tartozik. Egyik legjellegzetesebb pontja a Vihorlát három dombocskából álló csúcsa, melyre felkapaszkodva nemcsak a Felvidék hegyeire nyílik pompás kilá­tás, hanem az ukrán Kárpátokra is.

Amennyiben túránk után lesz idő, Tibaváralja és Alsóhunkóc várait is megtekintjük.

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 9:00-ig, innen a 9:15-kor induló busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Vadász-völgy → Bánkút → Bálvány → Vásárhelyi-kő → Dédesi-vár → Recem-völgy → Látó-kövek → Szentlélek → Ómassa
Érkezés: Ómassáról vissza busszal indulunk Miskolcra. Várható érkezés Miskolc­ra 18 óra körül.
Leírás:

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttem, hogy idén is vezetek egy túrát a Dédesi várhoz. Túránk során érintünk három nagyon szép kilátót is (Bálvány, Dédesi vár és Látó-kövek). Mindhárom helyről láthatók a Felvidék hegyvonulatai és a Bükktől északra elterülő települések. A Dédesi vár felől visszatekintve a Bükk északi oldalára (például a Bálványra) nyílik kilátás.

A Dédesi-vár látképe (Fotó: Pásti Lajos)

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Mikulaská chata → Tri vody → Polana (1890 m) → Bór (1888 m) → Siná (1560 m) → Deményfalvi-völgy
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:

A túra költsége: 6000 forint.

Jelentkezési határidő: 2015. május 15.

Jelentkezés csak emailen keresztül érvényes!

 

A Déményfalvi-völgy az Alacsony-Tátra legismertebb és legszebb völ­gye. Mintegy 15 km hosszú és a hegység főgerincétől északra a turiz­mus központja.

Földrajzilag két különböző jellegű részből áll: a felső, a főgerinchez közeli része gránit alapú és számos oldalvölgyre tagozódik. Az alsó rész mészkő alapú és függőleges irányban nagyon tagolt. Több híres barlan­got is rejt, mint a Szabadság-barlang és a Deményfalvi-jégbarlang.

Túránk során először az Alacsony-Tátra főgerincére kapaszkodunk fel, majd rövid séta után a Bór-hegy mellékgerincén folytatjuk az utunk, amelyről keletre és nyugatra is csodás panoráma tárul elénk. Lefelé ereszkedve a mellékgerincről útba ejtjük még a Siná 1560 méteres kilátópontját. Innen visszatérünk a Deményfalvi-völgybe.

Találkozó: Miskolc, Búza-tér, autóbusz állomás 7:45-kor
Innen a 8:00-kor Eger felé induló busszal utazunk, majd átszállás a mezőkövesdi autóbusz-állomásról 9:05-kor Eger felé induló buszra, érkezés Noszvalyra 9:24-kor.
FIGYELEM!!! A túra találkozási időpontja 7:45-ről 6:45-re módosult!
A Gyalogtúra útvonala: Noszvaly → Zsidó-rét → Ibolyás-tető → Kaptárkövek → Királyrét → Kaptárkövek → Czakó-föld → Egri-út → Szomolya → Kaptárkő tanösvény → Pap erdő → Bogács
Érkezés: Bogács autóbusz állomásról 17:53-kor induló busszal Mezőkövesdre. Innen lehetőség van vonattal vagy busszal folytatni az utat. Busz ese­tén a mezőkövesdi autóbusz-állomásról 18:11-kor induló busszal uta­zunk, amely 19:36-kor érkezik Miskolcra.
Leírás:

FIGYELEM!!! A túra találkozási időpontja 7:45-ről 6:45-re módosult!

 

Kaptárkövek: Noszvaj

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Deményfalvi-völgy → Pusté → Krakova Hoľa (1752 m) → Kúpel (1270 m) → Poludnica (1549 m) → Szentiván
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:

A túra költsége: 6000 forint.

Jelentkezési határidő: 2015. június 5.

Jelentkezés csak emailen keresztül érvényes!

 

A Déményfalvi-völgy az Alacsony-Tátra legismertebb és legszebb völ­gye. Mintegy 15 km hosszú és a hegység főgerincétől északra a turiz­mus központja.

Földrajzilag két különböző jellegű részből áll: a felső, a főgerinchez kö­zeli része gránit alapú és számos oldalvölgyre tagozódik. Az alsó rész mészkő alapú és függőleges irányban nagyon tagolt. Több híres barlan­got is rejt, mint a Szabadság-barlang és a Deményfalvi-jégbarlang.

Túránk során felkapaszkodunk a Krakova Hoľa csúcsára, melyről csodás panoráma nyílik a Deményfalvi-völgyre és az alacsony-Tátra nyugati ré­szére. Miután kigyönyörködtük magunkat, folytatjuk utunk a hegygerin­cen Szentiván felé, mely során még két további gyönyörű csúcsot, a Kúpelt és a Poludnicát ejtjük útba.

Találkozó: Miskolcon, a Búza téri templom parkolójában 5:00 óráig.
A Gyalogtúra útvonala: Úzka-völgy → Nizná Magura (1920 m) → Ostredok (2049 m) → Visné Magura (2093 m) → Jakubina (2194 m) → Hruby vrch (2137 m) → Jamniki-völgy
Érkezés: Miskolcra 20-22 óra között.
Leírás:

Amennyiben az időjárás/helyszíni körülmények nem teszik lehetővé a biztonságos túrázást, a Racskó-völgyben teszünk túrát a Racskó-tóhoz és Racskó-vízeséshez.

A túra költsége: 6200 forint.

Jelentkezési határidő: 2015. június 20.

Jelentkezés csak emailen keresztül érvényes!

 

Túránk során a Liptói-Havasok egyik legkeskenyebb és legkitettebb gerincét vesszük célba, melyen négy kétezer méter feletti csúcsot mászunk meg. A gerincre érve első úticélunk az Ostredok csúcsa lesz, majd a Visné Magura csúcsa felé vesszük az irányt, ezután pedig a Jakubina következik a maga majd 2200 méteres magasságával. Utolsó célpontunk a Hruby-hegy, amely már a Nyugati-Tátra főgerincén helyezkedik el. Innen ereszkedünk le a Jamniki-völgybe és sétálunk el buszunkhoz.

Leírás:

Sátras, kötetlen részvételű táborozás kempingekben változatos, ten­denciájában emelkedő nehézségű túrákkal. A pontosodó részletek a www.uni-miskolc.hu/~matnf honlapon követhetők.

 

Túravezető: Dr. Nagy Ferenc

Elérhetőség: +36/70/264-92-70 (lakás: 46/361-738)

 

Előzetes program, amely még némiképpen változhat:

 

7. Péntek Kiutazás, a Csorba-tó parkolójából a Szoliszkó alatti menedékház – Furkota-völgy – Csorba-tó parkoló, majd Rijo kemping Felsőerdőfalva, táborverés.

8. Szombat Tátraerdőfalva – Tar-pataki vízesések – Zamkovszky menedékház – vissza a Rainer ház elágazáshoz és onnan Tátralomnic

9. Vasárnap Fehér-víz völgy buszmegálló – Zöld-tavi-katlan – Fehér-tavi-csúcs és vissza a Fehér-víz völgy buszmegállóhoz.

10. Hétfő Csorba-tótól Mlinica-völgy – Lorenz-hágó (szép idő esetén a Furkota csúcs is) – Furkota-völgy – Szoliszkó alatti menedék­ház –Csorba-tó.

11. Kedd Ó-Tátrafüred – Tarajka – Téry menedékház – Vörösto­rony-hágó – Hosszútavi menedékház – Tarajka – Ó-Tátrafüred.

12. Szerda Poprádi-tó villamosmegálló – Tengerszem-csúcs – Pop­rádi-tó villamosmegálló

13. Csütörtök Átutazás a Pribylina melletti ATC kempingbe a Nyuga­ti-Tátrába.

14. Péntek Bisztra a Nyugati Tátrában.

15. Szombat Baranec a Nyugati Tátrában.

16. Vasárnap Hazautazás, közben esetleg séta a Csendes-völgyben.

A túrák kitartást, jó erőnlétet, tűrőképességet és nem egy esetben, főként a láncoknál, szédülésmentességet igényelnek. A túrák a Magas-Tátra és a Liptói havasok (Nyugati-Tátra) hivatalosan jelzett turista ösvényein haladnak.

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 8:10-ig, innen a 8:15-kor induló busszal megyünk Garadnára.
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Sebes-víz → Nagy-Hárs → Lendeczky út → Sugaró → Pénz-pataki völgy → Szarvaskúti-Csúnya-völgy → Gyertyán-völgy → Ilona-ház → Dorongos → IV. Béla emlékmű → Bükkszentkereszt
Érkezés: Bükkszentkeresztről Volán autóbusszal indulunk Miskolcra, ahová legkésőbb 18 óra körül érkezünk.
Leírás:

Három település - Bükkszentkereszt, Kisgyőr, Répáshuta - határán szabadon látogatható az itteni régészeti feltárás nyomán elkészült gyertyánvölgyi üveghuta-rekonstrukció és szabadtéri kiállítás.

A történeti kutatások szerint az itteni faluban működött az utolsó bükki üveghuta, még a XX. század elején is lakott ezen a helyen néhány ember, mára viszont teljesen kihalt a település. A 2001-ben megkezdődött régészeti feltárás során felszínre került három épület, illetve egy üvegfúvó-kemence is. A szabadtéri kiállításon elhelyezett táblák segítségével megismerhető a település múltja, az üvegkészítés munkafolyamata is.

Találkozó: az 1-es autóbusz majális parki végállomásánál 9 órakor. (A Tiszai pályaudvarról 8 óra 19 perckor induló 1-es busz 8 óra 55 perckor ér a majális parki végállomásra.)
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park buszvégállomás → Bánya-bükk-völgy → Gulicska (544m) → Puskaporos → Felső-Hámor → Lillafüredi függőkertek → Lillafüred
Érkezés: A túra végpontja a kisvasút lillafüredi állomásánál lévő buszmegálló, ahova várhatóan délután egy óra körül érkezünk.
Leírás:

Túránk a buszmegállótól a Z jelzésen, majd az igen szép kilátású Gulicska csúcs után nem sokkal a K+ (Kohász út) jelzésen halad. A Gulicskáról február végi „távollátó napon” kedvező esetben a Magas-Tátra havas „cukorsüveg” csúcsai is láthatók.

Felső-Hámor Miskolc része. Helyt ad a hajdani kancelláriák (XVIII. sz. vége, XIX. sz. eleje) épületében ma a Központi Kohászati Múzeumnak, amelynek példaadó igényességgel berendezett termei híven őrzik a hazai vaskohászat hôskorának emlékeit. A római katolikus templom közelében áll Szent István király szobra (Borsodi Bindász Dezső munkája). A templom előtt Nepomuki Szent János szobra áll, amelyet Fassola Borbála állíttatott 1806-ban. Felső-Hámor temetőjében nyugszik a gyáralapító Fassola Henrik is, sírja azonban már sajnos nincs meg. Itt helyezték örök nyugalomba Herman Ottó hamvait. Síremléke mellett kapott nyughelyet Vásárhelyi István (1889-1968), a Bükk állatvilágának jeles kutatója.

Forrás: Dr. Hevesi Attila: Lillafüredi Kalauz

 

 

Találkozó: Majális-park, 1-es buszvégállomás melletti parkoló, 8:15. Innen 8:20-kor indulunk biciklivel.
A Biciklitúra útvonala: Majális-park → Lillafüred → Savós-völgy → Jávorkút
Érkezés: Miskolcra 14:00 óra körül.
Leírás:

Biciklitúra!!!

A Nagyfennsíkon víznyelőbarlangokat láthatunk az út mentén. Jávorkútról a csapat elszántabb része még tovább biciklizhet Nagymező felé, a többiek ugyanazon az úton visszagurulhatnak Miskolcra, amelyiken jöttek.

Találkozó: Miskolc Búza téri autóbusz pályaudvar 600-kor. Majd Miskolc autóbusz állomásról induló 6:15 busz Répáshutára érkezés 7:28. Természetesen bárki csatlakozhat a busz által érintett menetrend szerinti megállóhelyeken.
A Gyalogtúra útvonala: Répáshuta → Bánya-hegy → Három-kő → Tar-kő → Őserdő → Vörös-kő → Cserepes-kő → Pes-kő → Hegyes-kő → Őr-kő → Katonasírok → Bélapátfalva
Érkezés: Bélapátfalva községházáról 16:45-kor induló autóbusszal Kazincbarcika autóbusz állomásra érkezés 17:47, innen 18:00órakor induló Miskolci busz, érkezés 18:45 a
Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Rejtek → Pénz-pataki völgy → Kurta-bérci katonasír → Félelmek barlangja → Lusta-völgy → Bársonyos forrás → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről a menetrend szerinti 5-ös busszal indulunk haza. Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

Viszonylag könnyen teljesíthető, de javarészt jelzetlen utakon vezető túra.

A kurta-bérci katonasír (Fotó: L. A.)

Találkozó: Diósgyőrben Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán, ahonnan a 8:15-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Nagy-Sebes-víz-völgy → Felső-Sebes-víz → Kühne Andor út → Jávorkút → Bolhási pihenő → Ómassa
Érkezés: A túra végpontja megegyezik a kezdőponttal. A 15-ös autóbusszal utazunk vissza Miskolc Felső-Majláthra, ahová várhatóan délután 2-3 óra körül érkezünk meg.
Leírás:

Túránk egy kis körültekintés a Sebes-víz környékén (S, P□, P, K). Vadregényes helyeken járunk. Útközben meglátogatjuk az Alabástrom-barlangot, amely kb. 35 m hosszú, egy szirt alsó végén bejárattal, felső végén kijárattal (ez a kényelmes haladási irány). Kb. másfél méter széles, folyosószerű barlang, mely a középső részén kisebb termet alkot. Több más barlangot is érintünk, de azok nem látogathatók általunk ilyen módon.

Kühne Andor (1874-1944) bankhivatalnok, a bükki természetjárók nagy öregje volt. (Feleségének nővére Kaffka Margit írónő volt.) Kühne Andor elévülhetetlen érdemei elismeréséül a Jávorkút - Svéd-fenyves - Sebesvíz közötti túristautat róla nevezték el 1971 május 16.-án az MVSC természetjárói. Az út svéd-fenyvesi szakaszán egy félreeső, csendes zugban emléktáblát is állítottak 1973 október 6.-án.

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán 8:30-ig,
innen gyalog megyünk tovább.
A Gyalogtúra útvonala: Felső-Majláth → Vadas Jenő-forrás → Fehér-kő → Lillafüred → Hámori-tó → Szeleta-barlang → Molnár-szikla → Hermann Ottó Emlékpark → Majális park → Felső-Majláth → Miskolc
Érkezés: Miskolcra kb. 15 órakor.
Leírás:

Lehetőségek:

Lillafüreden eltölthetünk több időt is a környék látnivalóival. (Hámori-tó, Függő-kert, stb.) Innen vissza lehet utazni Miskolcra kisvasúttal.

A Majális-parkban helyi járat lehetőség adott, de Felső-Majláthig időben nem sok a táv, így aki szeretné, elkísérhet engem gyalogszerrel. :)

 

A túra Fehér-kő kilátóig folyamatosan emelkedni fog. Innen viszont csak jelentősebb szintemelkedés a Szeleta-barlanghoz felvezető ösvény lesz, egyébként pedig szép lassú ereszkedés várható. Mivel a vidék nem olyan változékony, mint az időjárás, ezért ezt garantálom is.

Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Bükkszentkereszt → Hét katona sírja → Bika-rét → Csókás-völgy → Kék-mezö → Homokkő-forrás → Miskolctapolca
Érkezés: Miskolctapolcáról a menetrend szerinti 20-as busszal indulunk haza.
Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

A túra a kis szintkülönbség ellenére tartogat kihívásokat, mivel jelentős részét a turisták által ritkán látogatott Csókás-völgyben, jelzetlen, viszonylag nehezen járható utakon teljesítjük.

A Csókás-völgy és környéke

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 6:55-ig. A Tornanádaskára 7:08-kor induló vonatra Jósvafő-Aggtelek vasútállomásig vesszük a jegyet, innen autóbusszal utazunk Jósvafőre.
A Gyalogtúra útvonala: Jósvafő → Tengerszem → Mész-völgy → Aggteleki-tó → Béke-barlang mesterséges bejárat → Égerszög → Teresztenye → Borház-tetö → Perkupa
Érkezés: Perkupáról vonattal utazunk haza. Érkezés Miskolcra: 18:55-kor.
Leírás:

Kellemetlen idő esetén a résztvevőkkel közösen úgy dönthetünk, hogy a gyalogtúra egy része helyett meglátogatjuk a Baradla-barlangot a Vörös-tói bejárat felől.

Túránk során szó szerint eldugott kis falvakat is felkeresünk.

Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás, 8:10.
Utazás Garadna vasút megállóig utazunk busszal.
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Sebes-víz → Kühne Andor út → Vesszős-völgy → Lillafüred → Fehérkő-lápa → Kohász út → Diósgyőr
Érkezés: Érkezés Miskolcra 16:00 óra körül.
Találkozó: Görömbölyön a 4-es busz végállomásán 8:20-ig (a Búza-térről 7:55-kor induló autóbusz még megfelelő).
A Gyalogtúra útvonala: Görömböly → Kisgyőr
Érkezés: A túra a Mária út jelzésen halad. Kisgyőrből vissza Miskolcra remélhetően a Volánbusz 16 órás járatával tudunk jönni.
Leírás:

Túránk Görömbölyről indul a 4-es busz végállomásától és mindvégig a Mária úton halad. Jelzése: . A Mária Út Közép-Európa zarándokútja. Csíksomlyót és Mariazellt köti össze, valamint Częstochowát és Međugorjét, de több további szakasz is csatlakozik hozzá. Ezek jele formailag azonos a fent bemutatottal, színben azonban eltérnek (kék, zöld, piros, sárga).

Kisgyőr területe már a bronzkorban is lakott hely volt. Neve a gyűrű alakú földvárak nevéből származik. Izgalmas történelmének tanulmányozása mellett érdemes a faluban körülnézni, mert nagyon sok szép faragás látható itt. Egyike ezeknek az Ökumenikus Betlehem a kisgyőri faluházzal szemben.

Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás, 8:10.
Utazás Garadna vasút megállóig utazunk busszal.
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Sebes-víz → Jávorkút → Csipkéskút → Bánkút → Ómassa
Érkezés: Ómassáról 15-ös busszal utazunk haza. Érkezés Miskolcra 15 óra körül.
Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás, 8:10-ig. Utazás Ómassáig a 8:15-kor induló busszal.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Meteor-forrás → Kapu-bérc → Nyír-kő → Bánkút → Faktor-rét → Nagymező → Csipkéskút → Ómassa
Érkezés: Ómassáról 15-ös busszal utazunk haza. Érkezés Miskolcra várhatóan 16:00 óráig.
Leírás:

A Kapu-bércről és a Nyír-kőről is szép kilátás nyílik északra, a Dédesi-vár felé. Kellemetlen idő esetén a túrát Faktor-rét és Nagymező kihagyásával rövidíthetjük, ez esetben előfordulhat, hogy Bánkúton a síházban ebédelünk.

Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás, 8:10. Utazás Ómassáig busszal.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Vadász-völgy → Jávor-hegy → Jávorkút → Bolhás → Huba-forrás → Sebes-víz → Garadna
Érkezés: Garadnáról 15-ös busszal utazunk haza.
Leírás:

Szép napot! :)

Találkozó: 8:00-ig a Majális park buszvégállomáson
Érkezés: Miskolcra 16 óra körül.
Leírás:

Túránk a város széli utcákon lassan emelkedve kezdődik, majd azt elhagyva átverekedjük magunkat néhány elhagyott kert bozótján, míg fel nem érünk az Ostoros-hegyre, ahol szép kilátás tárul elénk, megmutatva Diósgyőrt egy olyan perspektívából, ahogyan talán még sosem láttuk. Ezután leereszkedünk a hegy nyugati oldalán, majd a Köpüs-völgy eleinte barátságos, majd egyre vadabb mélységeibe ereszkedünk. Miután kimásztunk onnan, az Ortás-tető felé vesszük utunkat, de előtte még kitekintünk Külső-ortásra is, ahol megállunk kicsit gyönyörködni a táj békéjében és szépségében. Innentől már hazafelé vesszük utunkat, megmászva még közben Ortás-tetőt és Kis-galyát, majd szépen ereszkedve visszaérkezünk a buszvégállomásra, ahonnan elindultunk.

Találkozó: A Búza-térről 6:50-kor indul a busz, előtte 10 perccel találkozó.
Érkezés: Bükkszentkeresztre 15-16 óra körül.
Leírás:

Latorpuszta fölötti hegy ormán, a Latorvár-tetőn három egymás közvetlen közelébe épült erősség található. Az első egy vaskori földvár, a második egy honfoglalás-kori földvár (Örsúr vára), a harmadik pedig egy Árpád-kori kővár (Latorvár). Egy fennmaradt legenda szerint egy Latur nevű rablólovag vára állt itt egykor, aki a völgyön átutazókat rabolta ki. Várát később lerombolták.

Alsó-Kecskevár egy elpusztult kővár, oklevelek nem említik, benne feltárás nem történt, így történetéről semmit sem tudunk, de szép a kilátás róla.

Találkozó: az 1-es busz Majális-park végállomásán 9 óra 10 percig.
Ekkorra ér be menetrend szerint a Tiszai pu.-ról 8 óra 34 perckor induló busz.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Nagy-Galya → Ortás-tető → Pereces
Érkezés: Miskolcra Perecesről a 6-os busszal utazunk vissza az Újgyőri főtérre 13-14 óra körül.
Leírás:

A túra végig gyalogtúra.

Jelzések útközben: P, Z+, Z, S, S□.

 

Utunkat a Szinva-patak bal partján kezdjük, majd elérve a Csanyik-völgy bejáratát, elhaladunk a Sanofi-Aventis gyár telephelye mellett. A gyár steril termékeket gyárt és csomagol, valamint vizes alapú injekciók gyártásával foglalkozik. A gyár helyén korábban a Kriptongyár működött, amely a bükki levegőből kripton gázt állított elő cseppfolyósítással.


A Szinva-patak

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 6:55-ig. A vonatunk 7:08-kor indul Aggtelek-Jósvafő vasútállomásig, majd néhány perces buszos utazás után kezdődik a gyalogtúra.
A Gyalogtúra útvonala: Szögliget → Zúgó-forrás → Derenk → Kecskés-forrás → Szelcepuszta → Kopolya-forrás → Szinpetri
Érkezés: Szögligetről vonattal Miskolcra., érkezés legkésőbb 18:55-re.
Leírás:

 

FIGYELEM: Az eredeti túra az előrelátható időjárási viszonyok miatt módosult.

 

A kiemelkedően csapadékos időjárás miatt az Aggteleki Karszt területén található kiépítetlen források (pl. Kopolya, Zúgó- és Kecskés-forrás) igencsak bővizűek és így különleges látványt nyújtanak. Ezekhez a forrásokhoz nem vezet jelzett turistaút, így nagyon kevés ember ismeri őket.

Az időjárás miatt, illetve a résztvevőkkel egyeztetett közös döntés alapján kihagyhatunk néhányat a felsorolt látnivalók közül, illetve módosíthatjuk az útvonalat, megtekinthetjük pl. a Szád-várat is.
A túra esős idő esetén is meg lesz tartva.

 

Kép: Kilátás a Szád-várból

Találkozó: az Újgyőri főtéren 8:25-ig, innen 8:33-kor indul a 6-os busz Perecesre.
Érkezés: Lillafüredről érkezés Miskolcra kb. 14 órakor.
Leírás:

Találkozó: 8:10-ig a Felső Majláth-i 15-ös busz végállomásán. Indulás 8:15-kor Ómassára.
Érkezés: 15 óra körül.
Leírás:

Elemlámpa szükséges!!!!

 

Udvarkői szakadéktöbör (Dante pokla)

„A bejárat egy átívelő sziklapárkány alatt halad. Érdekes jelenség nyáron, hogy a “nyitott barlang” mélyén akár 10 fokkal is hűvösebb lehet.

Magáról a barlangról érdemes tudni, hogy ez nem egy hagyományos barlang, hanem egy a Bükkben gyakran előforduló víznyelő barlang beszakadásából jött létre. A víznyelők – más néven töbrök – jellemzően karszthegységekben fordulnak elő olyan helyeken, ahol nincs természetes lefolyása a felgyülemlő csapadéknak. A mészkövet a víz oldja és az esőcseppek elég sok széndioxidot vesznek fel, a szénsavas víz pedig a meszet a rés falairól leoldja és magával viszi. A hegy lábánál ez a víz forrás formájában bukkan fel. A kialakuló, táguló üregek mentén annyira meglazulnak a mészkőrétegek, hogy beroggyan a felszín. Az Udvarkő-barlang is egy ilyen beszakadt víznyelő barlang, mely szerencsére jól megközelíthető és látogatható. A töbör belsejében a köveket és fatörzseket is moha borítja, ettől érezhetjük úgy, mintha Dante poklában járnánk.”

Forrás: turazzvelunk.hu

Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 6.10-ig, innen a 6:15-kor induló busszal megyünk Répáshutára.
Érkezés: Miskolcra Ómassáról a menetrend szerinti 15-ös busszal indulunk haza. Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

A túra jelentős részben jelzés nélküli, nehezebben járható útszakaszokon halad!

 


Huba-forrás egyik barlangszája (Fotó: L. A.)

Találkozó: a 4-es autóbusz görömbölyi végállomásán 8 óra 40 perckor. A Búza térről 8 óra 15-kor induló busz ekkorra ér oda.
Érkezés: Miskolcra, a tapolcai buszvégállomásra 15-16 óra körül.
Leírás:

A túra végig gyalogtúra

Jelzések útközben: S□, K○, S, Z, Z□.

 

Útelágazás Kékmezőnél

Találkozó: Felső-Majláthon, a 15-ös autóbusz végállomásán 7.20-ig, innen a 7:25-kor induló busszal megyünk Ómassára.
Érkezés: Ómassáról a menetrend szerinti 15-ös busszal indulunk haza. Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:


Panoráma a Látó-kövekről (Fotó: L. A.)

Találkozó: Diósgyőri vár bejárata. Indulás 8:00-kor a Diósgyőri vártól.
A Biciklitúra útvonala: Diósgyőri vár → Móra utca → Fehérkőlápa → Jávor-hegy (libegő) → Bükkszentkereszt
Érkezés: Miskolcra legkésőbb 13 órára, szintén a Diósgyőri várhoz.
Leírás:

 

Nem aszfalton, hanem hanem hegyi utakon és ösvényeken közelítjük meg Bükkszentkeresztet. Jó állapotban lévő mountain bike szükséges a túra teljesítéséhez.

 


Találkozó: 7:20-ig a Felső-Majláthon a 15-ös busznál, onnan a 7:25-kor megy a buszunk Ómassára.
Érkezés: Miskolcra 17 óráig.
Találkozó: az 5-ös autóbusz végállomásán Felső-Majlátnál, ahonnan a 8 óra 25 perckor induló 5-ös autóbusszal utazunk tovább a lillafüredi buszvégállomásig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Lusta-völgy → Nagy-mező → Bánkút → Vadász-völgy → Ómassa
Érkezés: Ómassára a 15-ös buszvégállomáshoz 16-17 óra körül.
Leírás:

Lillafüredtől kezdve a túra gyalogtúra.

Jelzések útközben: P, K, Z, Z+, S.

 

Nagymező áprilisban

Találkozó: 8:20-ig Miskolcon a Búza téri autóbusz végállomáson. Innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Répáshutáig.
Érkezés: Síkfőkútról a 17:14-kor induló busszal megyünk Egerig, majd onnan autóbusszal, (vagy igény szerint vonattal) Miskolcig. Érkezés Miskolcra a Búza-térre 19:36-kor.
Leírás:

Találkozó: Felső Majláthon a 15-ös helyi autóbusz végállomásán. Innen a 8:15-ös busszal megyünk Ómassáig
Érkezés: Répáshutáról 16:42-kor induló Volán busszal térünk vissza Miskolcra. Érkezés Miskolcra: 18:00
Találkozó: Felső Majláthon a 15-ös helyi autóbusz végállomásán 7:20-ig. Innen a 7:25-ös busszal megyünk Ómassáig.
Érkezés: Miskolcra kb. 19:00 órakor
Leírás:

Aki nagyon elfáradt, Szilvásváradon buszra szállhat, és azzal hazajöhet Miskolcra.

Leírás:

Szervező: Dr. Nagy Ferenc

Elérhetőség: +36-70-264-92-70 (lakás: 46/361-738)

E-mail: ferenc.drnagy@gmail.com

 

Sátras, kötetlen részvételű táborozás kempingekben változatos, tendenciájában emelkedő nehézségű túrákkal.

 

Előzetes program, amely még némiképpen változhat.

 

5. Péntek

Kiutazás, a Fehér-víz parkolójából a Zöld-tavi menedékház és vissza, majd Rijo kemping Felsőerdőfalva, táborverés.

6. Szombat

Zár (Bélai Tátra) → Széles-nyereg → Kopa-hágó → Jávor-völgy → Javorina

7. Vasárnap

Csorba-tó → Poprádi-tó → Kapor-csúcs és vissza a Csorba-tóhoz.

8. Hétfő

Ótátrafüred → Tarajka → Hosszú-tavi menedékház → Rovátka → Lengyel-nyereg → Kis-Viszóka → Lengyel-nyereg → Tátraszéplak

9. Kedd

Séta a Tar-pataki vízesésekhez. Hazautazás.

 

A túrák kitartást, jó erőnlétet, tűrőképességet és nem egy esetben, főként a láncoknál, szédülésmentességet igényelnek. A túrák a Magas-Tátra hivatalosan jelzett turista ösvényein haladnak.

Találkozó: Majális park autóbusz végállomáson 9 óráig, innen gyalog megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Kecske-lyuk → Büdös-pest → Szeleta-barlang → Dolka-gerinc (458) → Dante pokla → Csókás-forrás → Magos-kő (635) → Örvény-kő (764) → Látó-kövek → Szentlélek → Ómassa
Érkezés: Miskolcra 17-19 óra körül.
Leírás:

Mesemondó: Béres Levente

Túránk veszedelmes vidéken vezet keresztül, melyhez erő, kitartás, rutin és szerencse

 szükségeltetik. Semmi pánik! Túravezetőnkre bízhatjuk magunkat és gondtalanul

alámerülhetünk a páratlan szépségű bükki tájban. A felhős időről és oldott hangulatról a

szakállbarát Mentálhigiénés terapeutánk gondoskodik.

Az út a zord Forrás-völgyön visz majd keresztül, bepillantást nyerünk a mélységes

Kecske-lyuk és Büdös-pest bugyraiba. A sötétséghez hozzászoktatott szemeinket a Dolka-

gerincre felérve és onnan letekintve a Hámori-tó és a Szent István-tető látványán

legeltethetjük. A bátrabbak alámerülhetnek a Dante poklába, majd onnan feljőve

 festői és páratlan kilátásban lesz részünk a Magos-kőről, Örvény-kőről és a Látó-kövekről.

 

Útközben feneketlen barlangokkal és magos bércekkel találkozhatunk, nem lesz

 gyerekjáték.

 

Kinek most se szállt inába bátorsága, vegye fel a legszebb túragúnyáját (legyen nálad plusz

réteg, és szemkápráztató fény, mert a barlangokban hűvös van) és tartson velünk a túrára.

 

Találkozó: Felső-Majláthon, az 5-ös busz végállomásán 7:00-ig, innen a 7:05-kor induló busszal utazunk a lillafüredi végállomásig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Vesszős-völgy → jelzés nélküli szekérút → Szent István-kilátóhely → jelzés nélküli szekérút → Savós-völgy → Eszperantó-forrás → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről a menetrend szerinti 5-ös vagy 15-ös busszal indulunk haza. Érkezés Miskolcra várhatóan 13-14 óra körül.
Leírás:

Viszonylag könnyen teljesíthető, de javarészt jelzetlen utakon vezető túra.

Találkozó: A búza téren. Búza-térről 6:50-kor indul a busz. Busz indulás előtt érdemes kb. 10 perccel összeverődni.
A Gyalogtúra útvonala: Kisgyőr-Mocsolyás → Latorvár → Kács, Remetelak (várrom) → Kőhodály → Dobi-rét → Felső-szoros → Nagykúp (kaptárkő) → Cserépvár → Bogács
Érkezés: A túra vége Cserépváralja, vagy Bogács, ami kényelmesen belefér az időnkbe, érkezés Miskolcra 16:50-kor.
Leírás:

Kács környékének különleges természeti és kultúrtörténeti értékei a riolittufába vájt kőhodályok, barlanglakások, pincék és kaptárkövek.

Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 5:50-ig, innen a 6:00-kor Kazincbarcikára induló busszal utazunk (átszállással) Aggtelekre.
A Gyalogtúra útvonala: Aggtelek → országhatár → Poronya-tető → Kuznok-tető → Kecső-völgy → Kaffka-rét → Tengerszem-szálló → Jósvafő
Érkezés: Jósvafőről terv szerint a 14.25-kor induló busszal utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 16:17 órakor (a Búza térre).
Leírás:

A túra első fele nehezen járható, sziklás talajon, gyakran sűrű bokrok között vezet, ezért megfelelő zárt öltözet, bokát tartó bakancs ajánlott!

A túra javarészt a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 101-103. oldalán leírt túra útvonalát követi. A könyvet Soós Ferenc, a Miskolci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosztályának oszlopos tagja írta.

Találkozó: Miskolc, Búza-tér, autóbusz-állomás, a távolsági busz 06:00-kor indul
A Gyalogtúra útvonala: Cserépfalu → Hór-völgy → Hollóstető → Bükkszentkereszt → Diósgyőri vár
Érkezés: 17 óra körül a Diósgyőri várhoz
Leírás:

!!! Regisztrációhoz kötött, melyet megtehetsz a laszlo.muller75@gmail.com email címen, vagy a 06205199147-es telefonszámon.

Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Rejtek → Pénz-pataki-völgy → Kurta-bérci katonasír → Félelmek barlangja → Lusta-völgy → Bársonyos forrás → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről a menetrend szerinti 5-ös busszal indulunk haza.
Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

Viszonylag könnyen teljesíthető, de javarészt jelzetlen utakon vezető túra.

Találkozó: 7:20-ig a Felső-Majláthon a 15-ös busznál, onnan a 7:25-kor megy a buszunk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Száraz-völgy → Gyula-forrás → Ördög-oldal → Dédesi-vár → Mályinka → Ámor-forrás → Mária-forrás → Látó-kövek → Ómassa
Érkezés: Miskolcra 17 óráig.
Találkozó: 8:10-ig a Felső-Majláthon a 15-ös busznál, onnan a 8:15-kor megy a buszunk Ómassa irányába.
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Arany-lépcső → Örvény-kő → Buzgó-kő → Mária-forrás → szentléleki Pálos-kolostorrom → Jubileum-forrás → Ómassa
Érkezés: Miskolcra 16 óráig.
Leírás:

Mind az Örvény-kőről és a Buzgó-kőről nagyszerű kilátás nyílik, előbbiről északra, utóbbiról délre.

Találkozó: 9:15-kor Bükkszentkereszten, az első autóbusz megállóhelynél (Kis-hollós)
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt → Fehérkő-lápa → Diósgyőri vár
Érkezés: 13 óra körül a Diósgyőri várhoz
Találkozó: Felső-Majláthon 8:10-ig, ahonnan a 8:15-kor induló 15-ös busszal utazunk Ómassáig
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Száraz-völgy → Bánkút → Hármaskút → Tányéros-töbör → Szilvás-kő → Istállós-kő → Olasz-kapu → Vadász-völgy → Ómassa
Érkezés: Miskolcra kb. 17 órakor
Leírás:

A Szilvás-kő és utána az Istállós-kő a Bükk legmagasabb csúcsai. A Tányéros-töbörben egy szép, a turizmus által érintetlen rét helyezkedik el, amely mintegy 925 m magasságban fekszik. Ezzel az országban a legmagasabban fekvő olyan rét, amelyet minden oldalról még (kissé) magasabb hegyek vesznek körbe. A túra útvonalát az időjárás függvényében módosíthatjuk.

Találkozó: Felső Majláthon a 15-ös busz végállomáson 9:00-ig, ahonnan 9:15kor indulunk busszal és 9:30-kor érünk a pisztrángtelep megállóhoz.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Hárs-kút → Lendeczky-pihenő → Csókás-forrás → Csókási-barlang → Udvar-kö-barlang (Dante pokla) → Felső-forrási-barlang → Kecske-lyuk → Herman Ottó emlékpark → Majális park
Leírás:

9:30-kor további találkozási pont a pisztrángkeltető megállónál. Figyeljétek a nagyobb leszálló csoportokat!

Hozzávetőlegesen 1 óra emelkedővel kezdünk, de maga a teljes túra sem fog 4-5 óránál tovább tartani. A Majális parktól 15-20 percenként indulnak járatok a belváros felé.

FIGYELEM!!! Saját érdekedben megfelelő öltözetben jelenj meg, ami magában foglalja a megfelelő lábbelit is, ami leginkább bakancs legyen, mint Converse cipó! :) Tudjátok lesznek emelkedők, éles kövek, avar, és ez mind ha bezavar, lábadnak lehet ajjjaj.

Kellemes napot kíván a túravezető!

Találkozó: az Újgyőri-főtéren a 6-os buszállomásnál 8:30-ig, ahonnan 8:33-kor indulunk tovább helyi járattal Pereces végállomásra.
A Gyalogtúra útvonala: Pereces → Ortás-rét → Andó-kút → Válint-kereszt → Magos-kő → Örvény-kő → Látó-kövek → Szentlélek → Ómassa
Érkezés: Miskolcra hozzávetőlegesen 16-17 órakor
Leírás:

FIGYELEM!!! A túra vasárnap lesz!

Az első 14 km-en keresztül folyamatos emelkedésre kell számítani 240 métertől 760 méteres tengerszint feletti magasságig. Itt érjük el legmagasabb pontunkat, Örvény-követ. Majd ereszkedés Ómassáig.

Természet típusú találkozások várhatóak!

Találkozó: Felső-Majláthon 8:30-ig a 15-ös autóbusz indulási állomásán. Innen a 8:35-ös busszal indulunk tovább Ómassa végállomásig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Jubileumi-forrás → Szentlélek → Látó-kövek → Buzgó-kő → Csondró-völgy → Dédesi-vár → Nyír-kő → Farkas-nyak → Ómassa
Érkezés: Miskolcra várhatóan 16 órakor.
Leírás:

FIGYELEM!!! A túrában változást történt! Megváltozott a túravezető, az útvonal rövidebb lett, a nehézség rövidebb lett!

FIGYELEM!!! A túra vasárnap lesz!

 

Találkozó: Miskolc, Újgyőri főtér buszvégállomáson, a 9-es busznál 7:40-ig. A 7:48-kor induló 9-es busszal utazunk a Lórátffy utcáig.
A Gyalogtúra útvonala: Lórántffy utca → régi vízház → kilátó → Bánya-bükk-völgy → Irén-forrás → Nagy-sánc → Bükkszentlászló → Bükkszentkereszt → Száraz-szinva → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről 5-ös autóbusszal utazunk haza. Érkezés vissza Miskolcra 14 óráig
Leírás:

FIGYELEM!!! A túra napja megváltozott!!! Az eredeti szombati indulásról átkerült másnapra, vasárnapra. Köszönjük a megértéseteket!

Találkozó: Felső-Majláthon 8:30-ig a 15-ös autóbusz indulási állomásán. Innen a 8:35-ös busszal indulunk tovább Ómassa végállomásig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Jávorkút → Kühne Andor emlékmü → Víznyelő barlangok → Vesszős-völgy → Vesszős-forrás → Lillafüred
Érkezés: Miskolcra 13-14 órakor
Leírás:

Figyelem!!! Aláírás pótló túra az egyetemistáknak! Csak egy hiányzó jelenlétet pótol az aláíráshoz!!!

 

A jelenléti ív kitöltése Lillafüreden. Kivétel a kihívást keresőknek :) (Részletek Ómassán a túra napján!)


Az útvonal 90%-ban piros vagy piros kereszt jelzésen halad nyugatról keletre.

Az első 2 km-en vár ránk a túra legkomolyabb 170 méteres emelkedője. Utána már szinte szintben haladunk, leszámítva azt a néhány 30, 20, 10 méteres emelkedőket. A túra végén Lillafüredet egy 270 méteres szintcsökennéseel fogjuk elérni kb. 2 km alatt.

 

Találkozó: Miskolc, Majális Park buszvégállomás, 8:00-kor.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Ostoros-hegy → Köpüs-völgy → Külső-Ortás → Kis-Galya → Nagy-Galya → Felső-forrási-barlang → Forrás-völgy → Majális Park
Érkezés: 15:00
Találkozó: Felső-Majláth, villamos végállomás, 8:20-ig. Innen az 5-ös busz 08:25-kor indul Lillafüred felé.
A Gyalogtúra útvonala: Felsőhámor → Puskaporos → Fehérkő-Lápa → Jávor-hegy → Kék Madár Tanösvény → Diósgyőri vár
Érkezés: Miskolcra kb. 13:30-kor
Találkozó: A búza-téren 6:10-ig. Búza-térről Bódvaszilasra 6:15-kor indul a busz, itt átszállunk, és az országhatárig utazunk.
A Gyalogtúra útvonala: Országhatár → Szádudvarnok → Szádelői-völgy → Szádelői-fennsík (kilátóhely) → Tornai várrom
Érkezés: Miskolcra 17 óra körül.
Leírás:

FONTOS!!!
Személyigazolványát vagy útlevelét mindenki hozza magával!

 

Szádelő község határában alakult ki a hatalmas szurdokvölgy. Az alján kanyargó Szár patak mosta ki mai formájára, mely mentén meredek út vezet a hasadék belsejébe felé. Télen a zöldellő természet helyett a szurdok meredek sziklafalai a látványosabbak. Hófödte vagy jéggel borított sziklaképződményei, a patakba hullott eljegesedett fagallyak, jégcsapok teszik színessé a látványt. A hasadék legérdekesebb képződménye a 105 méter magas különálló sziklacsúcs, a Cukorsüveg.
A völgy feletti fennsík pereméről csodálatos kilátás tárul a szemünk elé. A lefelé vezető úton megnézzük a Tornai várromot is.

 

Találkozó: Miskolcról 6.00-kor indul busz a Búzatérről. Találkozó Egerben a buszpályaudvaron. Egerből 8.20-kor indul buszunk Szarvaskőre.
A Gyalogtúra útvonala: Szarvaskő → Szarvaskő vára → Szarvaskői kilátótorony → Egerlátó → Baktai-láptavak → Egerbakta
Érkezés: Egerbaktáról 17.05-kor induló busszal Egerbe, Egerből 18.00-kor indul közvetlen járat Miskolcra.
Leírás:

!!! Jelentkezés: Min. előtte való csütörtök estig emailbe !!!

Túránkat a a Keselyű-hegyen kezdjük, mely Eger egyik elővárának, Szarvaskő várának a romjai állnak. Következő állomásunk a falu felett álló kilátó, melyről nagyszerű panoráma nyílik a Bükkre. Utunk során érintjük a tőzegmohás Baktai-tavakat, melyek 1978 óta védettek. Túránkat Egerbaktán fejezzük be, melynek határából remek kilátás nyílik a Mátrára.

 

 

Találkozó: Felső-Majláthon a villamos végállomásán 7:20-ig.
Felső-Majláthról a 15-ös busz 7:25-kor indul Ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Csipkés-kút → Nagymező → Török-út → Imó-kő-forrás → Toldi-bérc → Vörös-kő forrás → Stimecz-ház → Felsőtárkány
Érkezés: Ómassáról a 15:15-kor vagy a 16:02-kor induló busszal utazunk Egerbe, onnan pedig busszal vagy vonattal Miskolcra.
Miskolcra: 18:30-ig.
Leírás:

Az Imó-kő és a Vörös-kő alatt található különleges időszakos forrásokat keresünk fel, amelyek főként kora tavasszal, hóolvadás után aktívak. A képen a Vörös-kő forrás látható, amint szökőkútként tör a felszínre.

Kedvezőtlen időjárás és útviszonyok esetén a túrát az egyik forrás kihagyásával rövidíthetjük.

Találkozó: a Búza-térről 6:50-kor induló Volán-buszon. (A kollégistáknak célszerű a Tapolcai elágazásnál felszállni, a túravezető is ott fog.)
A Gyalogtúra útvonala: Kisgyőr-Mocsolyás → Borsodgeszt → Harsány → Bükkaranyos
Érkezés: Miskolcra 17 óráig.
Leírás:

Ezúttal nem meredek, sziklás hegyoldalakon kaptatunk fel, zord bükkösök és fenyvesek aljában, hanem a Kelet-Bükkalja napsütötte, szelíd tájain csatangolunk, lankás dombok között.

Az ünnep miatt bolt vagy kocsma nem lesz nyitva útközben, de Borsodgeszten igény esetén útba ejthetünk egy természetes ásványvízforrást. Aki Harsányig elfárad, onnan a 13:10-kor vagy 15:42-kor induló busszal hazamehet Miskolcra (rossz idő, ill. nagy sár esetén mindannyian ezt tesszük).

Találkozó: Miskolc, Búza térről 6:15-kor autóbusszal Répáshuta felé. Ezzel a busszal Hollóstetőig utazunk.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → P → Hór-völgy → P → K+ → KL → Ódor-vár → KL → K+ → Suba-lyuk → K+ → Cserépfalu
Érkezés: Cserépfaluból 17:43-kor autóbusszal, mezőkövesdi átszállással. Érkezés Miskolcra, Búza térre 19:36-kor
Leírás:

Találkozó: az 5-ös busz felső-majláthi végállomásán 8:20-ig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred 5-ös busz végállomás → Vesszős-völgy → Borókás-teber → Sebes-víz → Alabástrom-barlang → Ómassa
Érkezés: Miskolcra kb. 14:00 óra.
Találkozó: Felső-Majláthon a villamos végállomásán 8:10-ig. Felső-Majláthról a 15-ös busz 8:15-kor indul Ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Csipkés-kút → Nagymező → Zsidó-rét → Három-kő → Bánya-hegy → Répáshuta
Érkezés: Répáshutáról Volán-busszal utazunk haza.
Érkezés Miskolcra: 18:00-ig.
Találkozó: 8:40-kor Diósgyőrben a Táncsics tér autóbusz megállónál (belváros felé).
A Gyalogtúra útvonala: Táncsics tér autóbusz megálló → Diósgyőri vár → Fehérkő-lápa → Lillafüred → Szeleta-tető → Majális-park
Érkezés: 14 óra körül a Majális-parkba.
Leírás:

A Bethlen-út a Bükk első turistaútja volt, átadására 1892. július 17-én került sor. Az első hivatalos turistaút ma már nem létezik, a lillafüredi erdei vasút, melyet 1920-ban hoztak létre, lényegében ezen az útvonalon létesült. A 120 éves jubileumra emlékezve az út két végpontja között létrehoztak egy emlékutat – természetesen nem a régi nyomvonalon, hanem az erdőben futó, már jelzett ösvényeken. Lillafüredet érintve a Miskolcot Egerrel összekötő országút túloldalán pedig felkapaszkodunk (több kilátópontot érintve) a Szeleta-tetőre, majd leereszkedünk a Majális-parkba.


Kilátás a Szeletáról

Találkozó: 7.00-kor a Majális-parkban, az 1-es busz végállomásánál
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park → Molnár-szikla → Dolka-­hegy → Lencsés-nyereg → Sólyom-kút → Magos-kő → Sólyom-kő → Három-kúti-völgy → Garadna
Érkezés: Miskolcra 14 óra körül.
Leírás:

A túra javarészt enyhén, de kitartóan emelkedő terepen halad, de átlagos edzettségi szinttel is teljesíthető.

Megfelelő lábbeli (túracipő, bakancs), elegendő táplálék illetve folyadék hozatala ajánlott!


Kilátás a Magos-kőről (Fotó: L. A.)

 

Találkozó: Miskolcon a Búza téren reggel 5 óra. Indulás legkésőbb fél 6-kor különbusszal.
A Gyalogtúra útvonala: Dedinky → Zejmári-szakadék → Geravy → Hollókő-szikla → Sztracena → Dedinky-víztározó → Dobsina
Érkezés: 20-22 óra között Miskolcra.
Leírás:

Utazási költség: kb. 5000-5500 Ft/ fő. Nemzeti Park belépő: 1,5 euro.

Jelentkezés: Előzetes jelentkezés szükséges emailben!

 

Túránkat a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park egyik legkönnyebb, de egyben egyik leglátványosabb szurdokában a Zejmári-szakadékban kezdjük. Hangulatos létrás-láncos szakaszokon és csodás vízeséseken át érkezük fel a Stracenai-fennsíkra. Innen a nemzeti park legszebb kilátópontját vesszük célba, a Hollókőt. A sziklát követően a Dedinky-víztározó partján indulunk tovább Dedinkybe, majd onnan Dobsinára.

 

 

Találkozó: Felső-Majláthon 8:10-ig, ahonnan a 8:15-kor induló 15-ös busszal utazunk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Buzgó-kő → Odvas-kő → Tardona → Mályinka → Mária-forrás → Szentlélek → Ómassa
Érkezés: Miskolcra kb. 17 órakor.
Leírás:

A túra fő látványosságai a Buzgó-kő, ahonnan szép kilátás nyílik Dédestapolcsányra, és az Odvas-kő, ahonnan a környező hegyeket láthatjuk. Elhaladunk még Tardona, és Mályinka határában, ahonnan a fák közül kiérve visszanézhetünk a Bükk északi lejtőire.


Kilátás a Buzgó-kőről.

Találkozó: Diósgyőri-vár bejárata 19:30-ig.
A Gyalogtúra útvonala: Diósgyőri-vár → Fényes kereszti völgy → Bagoly hely → Fényes-kő-völgy → Vár tető → Diósgyőri vá.
Érkezés: Miskolcra kb. 24 órakor.
Leírás:

FIGYELEM!!!  A TÚRÁT A JELENLEGI BÜKKI TEREPVISZONYOKRA VALÓ TEKINTETTEL ELMARAD!!!
A TÚRAVEZETŐ A TALÁLKOZÁSI HELYEN ÉS IDŐBEN MEG FOG JELENNI ÉS HELYBEN IS ÉRTESÍTI MINDAZOKAT, AKIK NEM FOGJÁK OLVASNI ADDIG A TÚRALISTÁT.
Köszönjük a megértéseteket!


Mivel éjszakai túráról van szó, nehezebb lehet annál, mint amit a távból és a szintemelkedésből ki lehetne következtetni.

A túra részben rögtönzött, a kiírt útvonal (a start és a cél kivételével) eltérhet a fentiektől. Elemlámpa szükséges, plusz egy meleg felső jól jöhet. A május eleje ugyan még korai, de ha mázlink van szentjános bogarakba azért belefuthatunk.

Szentjánosbogár-félék

 

Találkozó: 6:10-kor a Búza téren, az autóbusz állomáson a Répáshutára induló busz megállójánál. A busz 6:15-kor indul, felszállásra útközben is van lehetőség az érintett megállókban.
A Gyalogtúra útvonala: Répáshuta → Bánya-hegy → Kis-kő-hát → Három-kő → Büszkés-hegy → Tar-kő → Virágos Sár-hegy → Kőrös-lyuk → Kőrös-bérc → Diabáz-barlang → Csipkéskút → Ómassa
Érkezés: 17 óra körül Ómassára.
Leírás:

Répáshutából indulva keresünk fel 7 darab 900 m feletti csúcsot, az útvonal mentén 3 darab barlang is található. Különféle túramozgalmak keretében a természetet járva páratlan szépségű tájakat (és pl. csúcsokat, szirteket, barlangokat, forrásokat) kereshetünk fel, igazolásként pedig az ott található kódokat jegyezzük be egy igazolófüzetbe. A kódgyűjtés természetesen fakultatív, de a sikeres teljesítést a túramozgalmat kiíró egyesület általában oklevéllel és kitűzővel díjazza. Ezen a túrán a Bükk 900-as csúcsai és a Bükki barlangok kódjait fogjuk gyűjteni. Még nem késő elkezdeni! A kiíró egyesületek honlapjáról letölthetők és kinyomtathatók a szükséges igazolófüzetek.

Vízhatlan túrabakancs és esőkabát/poncsó szükséges!


Kilátás Három-kőről

Találkozó: Miskolcon a Búza téren reggel 6.30 különbusszal.
A Gyalogtúra útvonala: Martonházi aragonitbarlang → Csetnek, Vízivár → Gerlavská skala → Ördög-lyuk → Minevá priepast → Pelsőc
Érkezés: 20-22 óra között Miskolcra.
Leírás:

Utazási költség: kb. 3500-4000 Ft/ fő. Barlang belépő: 6 euro.

Jelentkezés: Előzetes jelentkezés szükséges emailben!

 

Martonházi-aragonitbarlang vagy más néven Ochtinai-aragonitbarlang, amely az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként a Világörökség része, a világ három látogatható aragonitbarlangjának egyike. A Rozsnyótól 26 km-re, a Gömör–Szepesi-érchegységben található, 300 m hosszú barlangot 1954-ben fedezték fel, és 1972-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. A Várhegy északkeleti oldalán 660 méter magasan nyílik. Föld alatti csarnokait az aragonitból formálódott különféle képződmények díszítik, amelyek a felszíni vizek korróziós tevékenysége és mészkő kikristályosodása folyamán jöttek létre. Színük a fehértől a barnáig terjed, s alakjuk rendkívül változatos. Korukat 138 000 és 13 000 év közé teszik a kutatók.
Túránkat Csetneken kezdjük. Az evangélikus templom és a Vizivár romjainak megtekintése után felkapaszkodunk a Pelsőci-fennsíkra. A Gömör-Tornai-karszt második legnagyobb fennsíkját a Sajó és Csetnek-patak völgyei fogják közre. Észak-déli irányban keresztül haladunk ezen a csodálatos, töbrökkel, barlangokkal és víznyelőkkel teli karsztfennsíkon, míg le nem ereszkedünk Pelsőcre.

 

 

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 8:50-ig, innen a 9:08-kor Jósvafő-Aggtelek felé induló vonattal utazunk (perkupai átszállással) Varbócra.
A Gyalogtúra útvonala: Varbóc → Hosszú-Tégla-hegy → Kis-kút → Rét-patak → Sárkány-kút → Ördög-gát → Telekes-völgy → Nagy-hegy → Kőfejtő → Szalonna vá.
Érkezés: Szalonna vasútállomásról terv szerint a 17.48-kor induló vonattal utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 18:55 órakor (Tiszai pu.-ra).
Leírás:

!!! FIGYELEM !!! A túra a bükki terepviszonyokra való tekintettel lemondásra került! Köszönjük megértéseteket!
DE!!! Az ugyanezen a napon tartandó túra biztosan megtartásra kerül. Jöjjön, akinek szüksége lehet arra az egy alkalomra. Köszönjük!

 

!!!VÁLTOZÁS TÖRTÉNT A TÚRA IDŐPONTJÁBAN!!!

A TÚRA KORÁBBAN 2017. ÁPRILIS 9-ÉRE VOLT MEGHIRDETVE, AMELY NAPON EZ A TÚRA ELMARAD!

KÖSZÖNJÜK A MEGÉRTÉST!

 

„A vadregényes [Telekes] szurdokvölgy legszebb szakasza az „Ördög-gát” sziklája és közvetlen környezete. A hegyoldalról merőlegesen lefutó patak útjában álló sziklagerinc nevét már 1298-ban is említik Urdunggata (Ördög-gátja) néven. A sziklatarajt a víz egykor patkó alakú kanyart leírva kerülte meg, de a patak átfűrészelte a sziklafalat, így a régi, kerülő patakszurdok, a „Keringő” szárazon maradt.

A Keringőtől feljebb a patakmederben megjelenik a víz, mely a kövek között a víznyelőben tűnik el. A csapadékos idők áradásait már nem képesek befogadni a meder sziklahasadékai, ekkor a víz az Ördöggáton át zuhogó vízeséssel tör előre a völgy alsó része felé.” Forrás: http://www.szendroitura.hu/latnivalok-telekes-volgy-ordoggat.html

 

A túra javarészt a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 141-142. oldalán leírt túra útvonalát követi. A könyvet Soós Ferenc, a Miskolci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosztályának oszlopos tagja írta.

Találkozó: a Majális-parknál az 1-es busz végállomásánál 9:30-ig. Innen már gyalog folytatjuk tovább.
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park → Gulicska → Kohász út → LÁÉV kisvasút végállomás
Érkezés: a végpontra kb. 14 óra körül.
Leírás:

FONTOS!!! A túra vasárnap lesz!

 

Egyszerű útvonal egy szép félév lezárásaként. Ne lássunk sok embert, akik csak az egy kimaradt alkalom miatt jelennek meg! :)

 

MÓDOSÍTÁS!!! 

A bükki helyzetre és a félév során visszamondott néhány túrára való tekintettel mindenkit szeretettel várunk! :) Szép napot Nekünk!

Találkozó: az Újgyőri főtéren 8:15-ig, innen 8:23-kor indul a 6-os busz Perecesre. (A túravezető már 8 órakor a találkozási ponton lesz!!!)
A Gyalogtúra útvonala: Pereces → Varbó → Varbói-víztároló → Andó-kút → Lencsés-forrás → Hámori-tó → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről érkezés Miskolcra kb. 14 órakor.
Leírás:

!!!! ALÁÍRÁSPÓTLÓ TÚRA !!!!

Nem tartunk több aláíráspótló lehetőséget. Aki kimarad, az lemarad!

A korai érkezők a túravezetőt már 8 óra magasságában megtalálják a találkozási ponton! Minden valószínűség szerint a 8:43-as indulású busz lesz az utolsó, amit még megvárunk, utána már nem várunk senkire. 

A túravezető felhívja mindenkinek a figyelmét, hogy a Perecesi végállomáson NE VÁRJON SENKI, MERT NAGYON VALÓSZÍNŰ, HOGY NEM A VÉGÁLLOMÁSON SZÁLLUNK LE, HANEM INKÁBB HÁTSÓ ÉRDEKESEBB UTAKON FOGUNK BECSATLAKOZNI A VARBÓRA VEZETŐ TÚRAJELZÉSRE. 
 

KÖSZÖNJÜK!
 

Találkozó: Miskolc, Tiszai-pu.-ról 5:35-kor vonattal Sátoraljaújhely felé, Sárospatakon átszállás autóbuszra Pálháza felé, átszállás Hollóháza felé Füzérkomlósig.
A Gyalogtúra útvonala: Füzérkomlós → K → Füzér → K → P → Füzéri vár → P → K → Z → Károlyi kilátó → Z → K → Nagy-Milic → K
Érkezés: Hollóházáról 16:00-kor autóbusszal, Sátoraljaújhelyben átszállás vonatra.
Érkezés Miskolc, Tiszai-pu.-ra 19:22-kor
Leírás:

!!! FIGYELEM !!! Ez a túra nem számít bele az aláírásba!!!

Találkozó: Miskolc Tiszai pályaudvar 7:00-kor
Odautazás: Miskolc Tiszai pályaudvarról 7:06-kor induló Hidasnémetiig közlekedő személyvonattal Novajidrányig, itt átszállás autóbuszra Regéc felé. Regécre érkezés 8:56-kor.
A Gyalogtúra útvonala: Regéc (410 m) → Regéci vár (605 m) → Mogyoróska (377 m) → Arka (224 m) → Boldogkőváralja (167 m) → Boldogkői vár (223 m) → Boldogkőváralja vasúti megálló (161 m)
Érkezés: Visszautazás: Boldogkőváraljáról 16:47-kor induló vonattal, abaújszántói és szerencsi átszállással Miskolc felé. Miskolc Tiszai pályaudvarra érkezés 18:22-kor.
Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás 7:15 percig. Innen 7:25-kor indul a buszunk ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Bánkút → Bálványos → Csipkéskút → Jávorkút → Kühne Andor út → Vesszős-völgy melleti dózerút → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről 5-ös busszal Felső-Majláthra, kb. 17:00-ig
Leírás:

Az útvonal rövid szakaszain fakidőlések nehezíthetik az előrehaladást.

Érkezés: - ELHALASZTVA (október 15-re)
Leírás:

FIGYELEM!!! A TÚRA ELHALASZTVA OKTÓBER 15-RE!

A túra listában október 15-én is szerepel a túra elhalasztott változata. Az információkat keressétek ott! Megértéseteket köszönjük!

Találkozó: 7:20, Felsőmajláth. Innen a 7:25-kor induló 15-ös busszal utazunk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Buzgó-kő → Szuszogó → Szentlélek → Látó-kövek → Mária-forrás → Odvas-kő → Buzgó-kő → (Örvény-kő) → Arany-lépcső → Három-kúti-völgy → Garadna
Érkezés: Garadnáról a 15-ös busszal utazunk vissza Miskolcra, érkezés legkésőbb 17:00 óráig.
Leírás:

Figyelem! Az útvonal több szakasza is kiemelten nehezen járható, ezért elsősorban azon túrázók megjelenését várom, akik kellőképpen felkészültek a legnehezebb terepre is. Akit nem vonz, hogy akár egy órán keresztül egyfolytában kidőlt fatörzsek felett és alatt kell mászkálni, bújkálni, azt inkább arra kérem, válasszon másik túrát magának. Fontos a felelősségteljes viselkedés is, mivel egy ilyen terep nem csak izgalmas, de veszélyes is lehet!
Köszönöm a megértést!

A fenti okokból kifolyólag a túra nehézsége 3 bakancsosra módosítva!

 

Ezen a túrán majdnem végig jelzett úton haladunk, de az elején a Szuszogón azért letérünk kicsit a kijelölt útvonalakról. Itt rögtön egy erős kaptató vár ránk, aztán megpihenünk Szentléleken, ahonnan átsétálva a Látó-kövekhez, gyönyörködhetünk a kilátásban, és megtekinthetjük a túrán további állomásait is. Majd leereszkedünk a Mária-forráshoz, és irány a további két csúcs, Odvas-kő és Buzgó-kő. Örvény-kőt csak akkor ejtjük útba, ha még tart a lelkesedésünk felfelé haladni. Egyébként nekivágunk az Arany-lépcsőknek és leereszkedünk egészen a kisvasút végállomásáig.  A 13-15 km-es távhoz jelentős szintemelkedés is társul, főleg az elején, de a csúcsokat is mindig meg kell mászni! Ehhez még járul a tavaszi/nyári viharoknak köszönhetően sok nehezen járható út és ösvény, amely izgalmas túrát jelez előre.


Az aranylépcső állapota!!!

Találkozó: 8:15 órakor az Újgyőri főtéren, 8:30-kor induló-68-as
busszal megyünk tovább a Bükkszentlászlói buszvégállomásra.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Kaán Károly forrás → bükkszentkereszt kilátó → Üvegmúzeum → Lófő-tisztás → Régi-őrház → Gyergyánvölgyi üveghuta → Gyergyánvölgyi temető → Balla-völgy
Érkezés: Miskolcra 18-22 óra körül.
Leírás:

Túránk során megtekintjük a bükki üveggyártás műemlékeit, megismerjük történelmét, és meglátogatjuk a Bükkszentkereszti üvegmúzeumot (belépőjegy 300Ft). Emellett kilátók és hangulatos völgyek fogják szegélyezni utunkat.

Répáshutáról busszal térünk vissza Miskolcra (16:37 vagy 20:27-es busszal)
(a 20:27-es buszt a Vadász Vendéglő fakultatív megtekintése esetén vesszük igénybe :) )

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 8:50-ig, innen a 9:08-kor Tornanádaska felé induló vonattal utazunk (perkupai átszállással) Varbócra.
A Gyalogtúra útvonala: Varbóc → Hosszú-Tégla-hegy → Kis-kút → Rét-patak → Sárkány-kút → Ördög-gát → Telekes-völgy → Nagy-hegy → Kőfejtő → Szalonna vá.
Érkezés: Szalonna vasútállomásról terv szerint a 17.48-kor induló vonattal utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 18:56 órakor (Tiszai pu.-ra).
Leírás:

FIGYELEM!!! Ez a túra október 1-éről lett elhalasztva október 10-ig

FIGYELEM!!! A TÚRA VASÁRNAP VAN!

„A vadregényes [Telekes] szurdokvölgy legszebb szakasza az „Ördög-gát” sziklája és közvetlen környezete. A hegyoldalról merőlegesen lefutó patak útjában álló sziklagerinc nevét már 1298-ban is említik Urdunggata (Ördög-gátja) néven. A sziklatarajt a víz egykor patkó alakú kanyart leírva kerülte meg, de a patak átfűrészelte a sziklafalat, így a régi, kerülő patakszurdok, a „Keringő” szárazon maradt.
A Keringőtől feljebb a patakmederben megjelenik a víz, mely a kövek között a víznyelőben tűnik el. A csapadékos idők áradásait már nem képesek befogadni a meder sziklahasadékai, ekkor a víz az Ördöggáton át zuhogó vízeséssel tör előre a völgy alsó része felé.” Forrás: http://www.szendroitura.hu/latnivalok-telekes-volgy-ordoggat.html

A túra javarészt a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 141-142. oldalán leírt túra útvonalát követi. A könyvet Soós Ferenc, a Miskolci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosztályának oszlopos tagja írta.

Találkozó: A Tiszai Pályaudvaron 8:30-ig, ahonnan a 8:41-kor induló ózdi utazunk Putnokig.
A Gyalogtúra útvonala: Putnok → Ilona-forrás → Damasa-szakadék → Három-kő bérc → Upponyi-szoros → Lázbérci víztározó → Dédestapolcsány
Érkezés: Miskolcra várhatóan 18:44-kor.
Leírás:
Utunk két hosszabb szakaszon is aszfalton vezet, de vannak erdei szekérutak, és ösvények is, amelyek könnyen járhatók. A Damasa-szakadék környékén számíthatunk meredek, nehezebb terepre. A túra fő látványosságai:
Damasa-szakadék: A lejtőcsuszamlás hatására kialakult hasadék alján nyáron is 0 °C körül mozog a hőmérséklet. A szakadék aljára le lehet menni, de a lefelé vezető út csúszós, ezért csak saját felelősségre javasoljuk ezt a kitérőt.
Három-kő bérc: A 461 m magas csúcs közeléből szép kilátás nyílik a Bükkre, és Upponyra.
Upponyi-szoros: A terület számos védett növény és állatfaj élőhelye, fokozottan védett terület. Különlegességei a meredek sziklafalak, törmeléklejtők, és kőfülkék.
 
Találkozó: 7.00-kor Miskolc-Tapolcán, a 20-as busz végállomásánál
A Gyalogtúra útvonala: Tapolca → Kaolinbánya → Nagy-Száraz-völgy → Kis-Kőmázsa → Kék-mező → Homokkő-forrás → Hármas-határ → Tapolca
Érkezés: Miskolcra, a Búza-térre 15 óra körül.
Leírás:

A túra javarészt igen nehezen járható, gyakran bokros, aljnövényzet által benőtt, nem ritkán meredek terepen halad, kitartást igényel, de átlagos edzettségi szinttel is teljesíthető.
Megfelelő lábbeli (túracipő, bakancs), koszolható, az időjárásnak megfelelő öltö­zék, elegendő táplálék illetve folyadék, valamint lehetőség szerint közepes méretű fonott kosár hozatala ajánlott!

A túrán – az eltévedés, leszakadás veszélyének csökkentése érdekében – a túrave­zetőn kívül csak 10 fő vehet részt, a férőhelyeket a lengyel.attila@uni-miskolc.hu e-mail címre küldött előzetes jelentkezés útján, a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. A jelentkezésnek tartalmaznia kell a túrázó nevét, és ha van, a Neptun-kódját is. Egy e-mailben csak egy fő jelentkezhet. Érvényesen jelentkezni 2017. október 14-én (szombaton) 12.00 órától lehet.


FONTOS: Mivel a túravezető már tapasztalt gombász, de nem vizsgázott gomba­szakértő, a gyűjtött gombákat a túra végén a Búza-téri gombavizsgálónak is bemu­tatjuk!

Találkozó: Felső Majláthon, ahonnan a 8:15-kor induló 15-ös busszal utazunk a pisztrángkeltetőig
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Lendeczky-pihenő → Csókási-barlang → Dante pokla → Felső-forrási-barlang → Dolka-gerinc → Szeleta-barlang → Szeleta-gerinc → Majális Park
Találkozó: 6:55-ig a Tiszai Pályaudvaron, innen 7:08-kor indul a vonatunk
A Gyalogtúra útvonala: Rakacaszend → országos kék túra → Tornabarakony → Mile-hegy → Martonyi-kolostorrom → Mész-völgy → Perkupa
Érkezés: Miskolcra 17:00 óráig
Leírás:

A túra jelentős részben az Országos Kéktúra útvonalán halad, ennek ellenére meglehetősen néptelen helyeket vesz célba. Tornabarakony egy kihalóban lévő falu, ahol már sem bolt, sem kocsma nem üzemel.
Kellemetlen időjárás vagy egyéb probléma esetén a túrát Martonyi vagy Bódvarákó felé lerövidítjük

Találkozó: 9 óráig az 1-es busz majális-parki végállomásánál.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Vadaspark → Ortás-tető → Kis-galya → Nagy-galya → Kaszás-rét → Lencsés-nyereg → Hámori-tó → Lillafüred
Leírás:

Az útvonal végig a "Z" jelzésen halad a Garadna-völgy és a Szinva-völgy északi oldalán.

Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös buszvégállomás, 06:40 percig. Innen 6:50-kor indul a buszunk Ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Három-kő → Nagymező → Lendeczky út → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről 5-ös busszal Felső-Majláthra, kb. 18:00-ig.
Leírás:

Túránk során figyelembe vesszük az időjárási viszonyokat, valamint a társaság erőnléti állapotát és szükség esetén rövidítéssel oldjuk meg a világosban történő, biztonságos visszaérkezést.

Találkozó: 8:05, Felső-Majláth buszvégállomás.
Innen a 8:15-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Faktor-rét → Ómassa
Érkezés: Ómassáról autóbusszal utazunk vissza Miskolcra, érkezés legkésőbb 16:00 óráig.
Leírás:

Várhatóan szombat folyamán a meglévő 20 centi hóhoz további számottevő hó esik és meglehetősen hideg idő lesz a Nagyfennsíkon. Ezért fontos a megfelelő öltözet, ajánlott pl. lábszárvédő (kamásli) viselése. Bánkúttól az időjárás- és a hóviszonyok függvényében választjuk majd meg az útvonalat, ezért a leírt táv és szint csak tájékoztató jellegű.

Amennyiben nem érkezik meg a hétvégére ígért lehűlés, és hó helyett eső esne a Bükkben is, a túrát elhalasztom január elejére. Bizonytalanság esetén érdeklődjetek a szakosztály levelezőlistáján. Érdemes követni az eseményeket a webkamerákon és a megfelelő honlapokon (pl. http://www.bankut.hu/).

Találkozó: 8:05, Felsőmajláth. Innen a 8:15-kor induló 15-ös busszal megyünk a Pisztrángtelepig.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángtelep → régi bánya szerpentinje → Balekina-bg → Savós-tető → Vesszős-völgy → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről autóbusszal utazunk vissza Miskolcra, érkezés legkésőbb 15:00 óráig.
Leírás:

Bár a túra nem hosszú, a várhatóan télies viszonyok, a meredek kaptató (kb. 350 m szintemelkedés) az elején, illetve az a tény, hogy a túra jó része jelzetlen úton halad, váratlan kalandokra adhat lehetőséget, így javasolt a felkészülés és a megfelelő ruházat. Az út második fele módot ad a változtatásokra, tehát ha kedvünk tartja, lejöhetünk a Savós-völgyön is a Hámori-tó végéhez, vagy pedig a Szent István hegyen is barangolhatunk kicsit.

Találkozó: Felső-Majláth, 8:05. Innen utazunk a 8:15-kor induló 15-ös busszal Ómassáig
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bolhási-víznyelő → Jávorkút → Kühne Andor út → Borókás-teber → Vesszős-völgy → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről az 5-ös autóbusszal utazunk vissza Miskolcra legkésőbb 14:00 óra körül.
Találkozó: 06:55-kor a Tiszai pályaudvaron. A 07:08-as tornanádaskai vonattal megyünk a Jósvafő - Aggtelek vasútállomásig, majd onnan tovább a 08:25-ös busszal Jósvafőre.
A Gyalogtúra útvonala: Jósvafő → Szelce-völgy → Ménes-völgy → Szádvár → Szögliget
Érkezés: Szögligetről busszal vagy vonattal utazunk haza. Érkezés Miskolcra legkésőbb 17:00-ra.
Leírás:

 

Találkozó: a Búza téri autóbuszállomáson 8:20-ig, innen 8:30-kor a bükkszentkereszti autóbusszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Kurta-bérc → Kecskeláb-rét → Jávorkút → Savós-völgy → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredre kb. 15-16 óra
Leírás:

FIGYELEM!!! A túra elmarad! Megértéseteket köszönjük!

A túra során felkeressük a Lendeczky út mentén található töbröket, melyek minden évszakban csodálatos látványt nyújtanak. A nem túl nagy szintemelkedés jelentős részét már a túra elején letudjuk, a további rész már egy lazább 15 km-es kirándulásnak is tekinthető. Jávorkúti pihenő után a Savós-völgyön leereszkedve a Hámori-tó mellett elhaladva érkezünk Lillafüredre.

A túra során a kódgyűjtők számos barlang kódját is feljegyezhetik!.

A túra nem 15 óráig tart, hanem a célpontba érkezésig!”

 

 

Találkozó: a Tiszai pályaudvaron 6:55-ig. Innen 7:08-kor indul Tornanádaskára a vonat, amellyel Aggtelek-Jósvafő vasútállomásig utazunk, majd rövid buszocskázás után kezdődik a gyalogtúra.
A Gyalogtúra útvonala: Szinpetri → Kopolya-forrás → Szelcepuszta → Kecskés-forrás → Derenk → Ménesvölgyi-tó → Zúgó-forrás → Szögliget
Érkezés: Szögligetről busszal vagy vonattal Miskolcra. Érkezés legkésőbb 18:55-re.
Leírás:

Csapadékos időjárás esetén az Aggteleki Karszt területén található kiépítetlen források (pl. Kopolya, Zúgó- és Kecskés-forrás) nagy vízhozammal működnek és így különleges látványt nyújtanak. Ezekhez a forrásokhoz nem vezet jelzett turistaút, így nagyon kevés ember ismeri őket.

Az esetleges rossz időjárás miatt, illetve a résztvevőkkel egyeztetett közös döntés alapján kihagyhatunk néhányat a felsorolt látnivalók közül, illetve módosíthatjuk az útvonalat, megtekinthetjük pl. a Szád-várat is.
Figyelem! A túra esőben is meg lesz tartva. Találkozzunk a Tiszai Pályaudvaron, vegyük meg a jegyet Aggtelek-Jósvafő vasútállomásig, a vonaton és a túra közben pedig majd közösen kialakítjuk az útvonalat!

 

 

 

Találkozó: Felső-Majláthon a villamos végállomásán 7:20-ig. Felső-Majláthról a 15-ös busz 7:25-kor indul Ómassára
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Csipkés-kút → Nagymező → Török-út → Imó-kő-forrás → Toldi-bérc → Vörös-kő forrás → Stimecz-ház → Felsőtárkány
Érkezés: Felsőtárkányról a 16:04-kor vagy a 16:33-kor induló busszal utazunk Egerbe, onnan pedig busszal vagy vonattal Miskolcra. Érkezés Miskolcra: 19:40-ig.
Leírás:

Az Imó-kő és a Vörös-kő alatt található különleges időszakos forrásokat keresünk fel, amelyek főként kora tavasszal, hóolvadás után aktívak. A képen a Vörös-kő forrás látható, amint szökőkútként tör a felszínre.

Figyelem! Ezeket a forrásokat akkor érdemes megnézni, ha bővizűek. Vagyis ha a túra előtti hetekben száraz lesz az időjárás, akkor a túraútvonal áttervezésre kerül, ami azzal is járhat, hogy változik a találkozó helye és időpontja. Ezért kérünk minden érdeklődőt, kövesse figyelemmel a honlapot, vagy, ami még jobb megoldás, iratkozzon fel a levelezőlistára, ahol mindenképp időben jelezni fogjuk az esetleges változásokat.

 

 

 

Találkozó: a pisztrángkeltetőnél 8:30-kor, a túravezető itt fog titeket várni. Ide a 8:15-kor Felső-Majláthról induló 15-ös busszal célszerű eljutni.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Nyavajás-hegyi dolomitbánya → Balekina barlang → Pisztrángkeltető
Érkezés: Miskolcra legkésőbb a kora délutáni órákban.
Leírás:

A Nyavajás-hegyi dolomitbánya szürke, sötétszürke Középső-triász Hámori dolomitból álló 7 szintes kőfejtő, amely művelésével több mint 10 éve felhagytak. 

Azelőtt a Diósgyőri Kohászat kőbányája volt. A Pisztrángtelep felett magasodik egészen a Nyavajás-hegy tetejéig. Megközelítése a Miskolc-Lillafüredről Ómassára tartó műúton a Pisztránkeltető után balra, a Erdei Vasút sinjeit keresztezve nyílik a sorompóval lezárt régi bányaút. A völgytalptól a bánya legfelső szintjéig közel 250 m szintkülömbségre kell számítani, ill. több mint 3,5 km-es sétára a szerpentines kövesúton.

További infó: http://www.geomania.hu/lelohely.php?lelohely=339

Találkozó: a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Bükkszentkereszt → Hét katona sírja → Bika-rét → Csókás-völgy → Kék-mező → Homokkő-forrás → Miskolctapolca
Érkezés: Miskolctapolcáról a menetrend szerinti 20-as busszal indulunk haza.
Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

A túra a kis szintkülönbség ellenére tartogat kihívásokat, mivel jelentős részét a turisták által ritkán látogatott Csókás-völgyben, jelzetlen, viszonylag nehezen járható utakon teljesítjük.


A Csókás-völgy és környéke

Találkozó: Találkozó az 1-es autóbusz Majális-parki végállomásán 8:50-ig, innen 9:00-kor gyalog indulunk tovább.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Királyasztal → Vadaspark → Ortás-rét → Galya-oldal → Andó-kút → Kaszás-rét → Lencsés-nyereg → Dolka-gerinc → Szeleta-tető → Szinva-tanösvény → Molnár-szikla → Hermann Ottó Emlékpark → Majális park
Érkezés: Majális-parkba kb. 14 óra
Leírás:

A túra első szakaszán, amikor még mindenki friss és üde (reméljük a legjobbakat) felfelé vezet egészen Andó kútig, ami kb. 190-200 méter szintemelkedést fog magában foglalni. Andó-kúton egy nagyobb pihenőt tartunk.

Andó-kutat elhagyva kisebb (20-30-40 méteres) emelkedők és ereszkedőket követően elérkezünk a fináléhoz, amely során visszaereszkedünk a Majális-Parkhoz.

FONTOS: Aláírásra a túra végén kerül sor!

Találkozó: Felső-Majláthon 8:10-ig a 15-ös busz indító megállójánál, innen 8:15-kor autóbusszal megyünk Garadnáig
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Köpüs-forrás → Buzgó-kő → Odvas-kő → Odvas-kői barland → Ámor-forrás → Mária-forrás → Szentlélek → Jubileumi-forrás → Meteor-forrás → Ómassa
Érkezés: Ómassára kb. 16 óra
Leírás:

A túra útvonala pár szirtet is érint, ahol szép kilátás vár minket. Felkeresünk több forrást, valamint az odvas-kői barlanglakást. Majd Szentlélektől kerülünk még egyet, mielőtt Ómassára érnénk. A túra jelentős szintemelkedéssel bír, de lefelé is megyünk bőven, inkább hullámzó jellegű.

A túra során a kódgyűjtők számos barlang, szirt és forrás kódját is feljegyezhetik!.

A túra nem 15 óráig tart, hanem a célpontba érkezésig!”

 

 

 

Találkozó: 8:05 órakor Felső-Majláth villamos végállomáson, 8:15-kor induló-15-ös busszal megyünk tovább Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Faktor-rét → Zsidó-rét → Régi-őrház → Három-kő → Tar-kő → Cserepes-kő-barlang → Vöröskő → Őr-kő → Bél-kő → Bélapátfalva
Érkezés: Miskolcra 21:30 körül.
Leírás:

Túránkat festői szépségű kilátók, rétek és hangulatos erdei utak fogják övezni.
Emellett megtekintjük még igény esetén a Bélapátfalvai elhagyatott mészkőbányát is. Mindenki hozzon magával ételt, italt, zseblámpát és időjárásnak megfelelő ruházatott. A túra nem lesz egyszerű, egy bizonyos fokú edzettséget és kitartást megkíván, de a végén kellemes fáradság és szép emlék lesz a jutalmunk.
Bélapátfalváról a 19:27-es busszal indulunk vissza Miskolcra.

Találkozó: az 5-ös autóbusz Felső-Majláth megállójában 9 óráig. Busszal továbbutazunk az 5-ös busz lillafüredi végállomásáig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Libegő felső végállomása → Fehér-kő → Lillafüred
Leírás:

Lillafüredtől a sárga, majd a piros jelzésen megyünk fel a Libegő felső végállomásáig, majd bebarangoljuk az Oxigén utat. Az út nem túl jól jelzett és lehetnek kidőlt fák is. A fehérkő-lápai túristaház közelébe érve kilátogatunk Fehér-kőre és a zöld jelzésű szerpentinen leereszkedünk a Palotaszálló melletti buszmegállóhoz.

Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomáson 9:00-ig, ahonnan 9:15kor indulunk busszal és 9:30kor érünk a pisztrángtelep megállóhoz.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Hárs-kút → Lendeczky pihenő → Csókás-forrás → Csókás barlang → Udvar-kő barlang → Felső-forrási-barlang → Kecske-lyuk → Herman Ottó emlékpark → Majális-park
Leírás:

9:30kor további találkozási pont a pisztrángkeltető megállónál. Ajánlom megfigyelni a nagyobb leszálló csoportot.
Kb. 45perc emelkedővel kezdünk de maga a teljes túra sem fog 4-5 óránál tovább tartani(A csapat összetételétől függ). A majális parktól 20 percenként indulnak járatok a belváros felé. A talaj kissé sziklás/avarlepte, ezért bakancs használata kötelező.
 

Találkozó: A Tiszai Pályaudvaron 8:30-ig, ahonnan a 8:41-kor induló ózdi vonattal utazunk Putnokig.
A Gyalogtúra útvonala: Putnok → Ilona-forrás → Damasa-szakadék → Három-kő bérc → Upponyi-szoros → Lázbérci víztározó → Dédestapolcsány
Érkezés: Miskolcra várhatóan 18:44-kor.
Leírás:
Utunk két hosszabb szakaszon is aszfalton vezet, de vannak erdei szekérutak, és ösvények is, amelyek könnyen járhatók. A Damasa-szakadék környékén számíthatunk meredek, nehezebb terepre. A túra fő látványosságai:
Damasa-szakadék: A lejtőcsuszamlás hatására kialakult hasadék alján nyáron is 0 °C körül mozog a hőmérséklet. A szakadék aljára le lehet menni, de a lefelé vezető út csúszós, ezért csak saját felelősségre javasoljuk ezt a kitérőt.
Három-kő bérc: A 461 m magas csúcs közeléből szép kilátás nyílik a Bükkre, és Upponyra.
Upponyi-szoros: A terület számos védett növény és állatfaj élőhelye, fokozottan védett terület. Különlegességei a meredek sziklafalak, törmeléklejtők, és kőfülkék.
 
Találkozó: a Búza-téri buszpályaudvaron 6:10-ig, innen a 6:15-kor Bódvaszilas felé induló busszal utazunk (szögligeti átszállással) Jósvafőre.
A Gyalogtúra útvonala: Jósvafő → Vörös-tó → Béke-barlang → Danca-barlang → Pitics-hegyi kilátó → Éger turistaház → Büdös-lyuk → Tornakápolna → Borház-tető → Bérc-dűlő → Perkupa vá.
Érkezés: Perkupa vasútállomásról terv szerint a 15.41-kor induló vonattal utazunk haza.
Érkezés Miskolcra menetrend szerint 16:56 órakor (Tiszai pu.-ra).
Leírás:

A túra javarészt a Gömör-Tornai-Karszt részét képező, a karsztvidék szinte valamennyi jellegzetességét felvonultató Galyaságot járja be. Az út során nem csak a gazdag karsztos formakincs elemeivel (töbrökkel, karrmezőkkel, dolinákkal, víznyelőkkel, barlangokkal) találkozhatunk, de jó idő esetén többször is remek kilátásban lehet részünk: a Pitics-hegyi kilátóból (az Aggteleki-karszt egyetlen épített kilátójából) és a Borház-tetőről tátrai panorámában gyönyörködhetünk, és a Bérc-dűlő több pontjáról is élvezhetjük a pazar kilátást.

A túra a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 104-107. és 108-109. oldalán oldalán leírt két túra útvonalát követi, azok összevonásával jött létre. A könyvet Soós Ferenc, a Miskolci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosztályának oszlopos tagja írta.

Találkozó: a Búza téri autóbuszállomáson 6:10-ig, innen 6:15-kor a répáshutai autóbusszal megyünk Pénzpatakig.
A Gyalogtúra útvonala: Pénzpatak → Pénzpataki-víznyelőbarlang → Balla-barlang → Balla-völgyi-víznyelőbarlang → Füzér-kői-átjáróbarlang → Suba-lyuk → Cserépfalu
Érkezés: Miskolc Tiszai pu.-ra terv szerint 16:22-kor. Cserépfaluból busszal megyünk Mezőkövesdre, majd vonattal Miskolcra.
Leírás:

Tavaszi túránkon a Dél-Bükkben a Balla-völgyet és Hór-völgyet látogatjuk meg. Pénzpataktól indulunk Répáshuta érintésével, az útvonal mentén található barlangokat keressük fel friss, tavaszias hangulatban. Elenyésző szintemelkedés mellett szinte végig lefelé haladunk, kellemes frissítő túrának nézünk elébe.

A túra során a kódgyűjtők számos barlang kódját is feljegyezhetik!.

A túra nem 15 óráig tart, hanem a célpontba érkezésig!”

 

 

 

Találkozó: 9 órakor Ómassán, a 15-ös busz végállomásán
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szuszogó → Szentlélek → Látó-kövek → Recem-völgy → Vár-völgy → Dédesi vár → Bánkút → Ómassa
Érkezés: Miskolcra: legkésőbb este hat körül.
Találkozó: Miskolcon, a Búza téren 8:25-ig, ahonnan a 8:30-kor induló bükkszentkereszti volánbusszal utazunk Lillafüred vasútállomás megállóig.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Kalandpark → Ágnes-rét → Bükkszent → bükkszentkereszt kilátó → Sűrű-bérc → Szederbokor → Nagy-Száraz-völgy → Várhegy → Miskolctapolca
Érkezés: Miskolctapolcára kb.: 16 órakor.
Leírás:

A lillafüredi tanösvény javát bejárva az egykori szánkópályán felfelé vezet utunk az Ágnes-rétig. A sípálya mellett elhaladva érjük el a Kis-délen található épített kilátót, amely csodás körpanorámát nyújt. Bükkszentkereszten áthaladva Nagy-Som-hegy és Sűrű-bérc érintésével érkezünk Szederbokorhoz. Vörös-kő után a kőbányát megkerülve és a szállítószalag mellett felkapaszkodva jutunk a Várhegyre (szép kilátás), majd a Barlangfürdő mellett elhaladva érünk célba.

Találkozó: az Újgyőri Főtéren az autóbusz-végállomáson 7:20-ig, innen a 7:30-kor induló 68-as busszal utazunk Bükkszentlászlóig.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Bika-rét → Csókás-völgy → Kék-mező → Homokkő-forrás → Miskolc-tapolca
Érkezés: Miskolctapolcáról a menetrend szerinti 20-as busszal indulunk haza.
Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

A túra a nem túl nagy szintkülönbség ellenére tartogat kihívásokat, mivel jelentős részét a turisták által ritkán látogatott Csókás-völgyben, jelzetlen, viszonylag nehezen járható utakon teljesítjük.


A Csókás-völgy és környéke

Találkozó: az 1-es autóbusz Majális-parki végállomásán 8:50-ig, innen 9:00-kor gyalog indulunk tovább.
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park → Gulicska → Fehér-kő kilátó → Lillafüred → Hámori-tó → Szeleta-barlang → Molnár-szikla → Majális-park
Érkezés: Majális-parkba kb. 14 óra
Leírás:

Ha minden jól megy, akkor a zöld utat követve gond nélkül eljut az ember Gulicskára.

Gulicska egy szép hely azoknak kik elbújnának a friss levegőn a világ elől. (Turisták azért nyomokban előfordulhatnak.)

Gulicska és Fehér-kő között nem sok a távolság.

Fehér-kőnél van egy postaláda. Akit érdekel ott rákérdezhet a témára.

Szeleta-barlang hűvös szája egész évben okádja a hideget. Nyáron strand helyett tessék időnként felkeresni.

Apró érdekesség, ami nincs az útvonalon feltüntetve, de a Szeleta barlang mellett nem sokkal van egy kis hely kialakítva, amit fantázianéven Mátyás király lábnyomának neveztek el. Erre is biztosan vetünk egy apró pillantást.

A Molnár-szikla még nem a végcél, ezért kéretik senki se vesse le magát. Köszönjük.

A csillagpont túra vége a kezdete.

Találkozó: Miskolcon a Búza téren 7:25-ig, ahonnan a 7:30-kor induló volánbusszal utazunk Kazincbarcikáig, majd tovább Szilvásváradig.
A Gyalogtúra útvonala: Szilvásvárad → Tótfalusi-völgy → Kukucsó-völgy → Régi siklópálya → Olasz-kapu → Hármaskút → Faktor-rét → Csalános → Bánkút → Száraz-völgy → Ómassa
Érkezés: Ómassára kb.: 16 órakor. Innen 15-ös busszal megyünk Miskolcig.
Leírás:

A túra főleg a Szilvásváradi kisvasút 1948-1967 között használt nyomvonalát követi, ahol lehetséges. Ma főleg erdészeti gépjárművek használják ezeket az utakat, főleg ennek megfelelő terepviszonyokra, földutakra lehet számítani, de néhol előfordulhatnak benőtt, gazos szakaszok. A Szalajka-völgy és a Száraz-völgy érintett szakaszán aszfaltozott úton is fogunk menni. A szintemelkedés többnyire egyenletes, nem túl meredek, ez alól csak a régi siklópálya kivétel, de azt a szakaszt lassabban fogjuk megtenni.

 

Találkozó: Miskolcon, a Búza téren 6:45-ig, ahonnan a 6:50-kor induló volánbusszal utazunk Kisgyőr (Mocsolyás-telep) végállomásig.
A Gyalogtúra útvonala: Kisgyőr (Mocsolyás-telep) → Latorvár → Bekénypuszta → Kőlyuk-galya → Bükkszentkereszt
Érkezés: Bükkszentkeresztre kb.: 15 órakor.
Leírás:

Örs úr várának, Latorvár romjainak felkeresése a túra első részének a célja. Itt a kódgyűjtők a Bükk szirtjei túramozgalom kódját is feljegyezhetik. Majd folyamatosan emelkedve haladunk észak felé. Bekénypusztán található egy Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház. Következő pihenőpont Kőlyuk-galya, amely szintén a Bükk szirtjeinek kódjával és fantasztikus kilátással vár minket. Végül Bükkszentkereszt a cél, ahonnan volánbusszal jutunk vissza Miskolcra.

Találkozó: az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásán 9:05-ig, innen a 9:15-kor induló 15-ös busszal utazunk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Száraz-völgy → Bánkút → Faktor-rét → Huta-rét → Olasz-kapu → vissza Bánkútra → Csipkéskút → Vadász-völgy → Ómassa
Érkezés: Ómassára a kora délutáni, délutáni órákban.
Találkozó: Miskolc, Felső-Majláth végállomáson 07:20 percig. A 07:25-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Látó-kövek → Csondró-völgy → Mályinka → Dédestapolcsány → Lázbérci-víztároló
Érkezés: A Dédestapolcsányból 15:09-kor induló busszal Kazincbarcikára, majd a 16 órási busszal Miskolcra (16:47)
Leírás:

A túra jelzett, de néhol nehezen járható útvonalakon közlekedik, ahol kidőlt fákra és sárra is készülhetünk.

Találkozó: 8.00-kor a Majális-parkban, az 1-es busz végállomásánál
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park → Chinoin → Hársas-bérc → Keskeny-lyuk-rét → Nagy-Galyai-barlang → Mátyás király nyoma → Kaszás-rét → Lencsés-nyereg → Lillafüred
Érkezés: Miskolcra, a Búza-térre 15 óra körül.
Leírás:

A túra javarészt igen nehezen járható, gyakran bokros, aljnövényzet által benőtt, nem ritkán meredek terepen halad, kitartást igényel, de átlagos edzettségi szinttel is teljesíthető.

Megfelelő lábbeli (túracipő, bakancs), koszolható, az időjárásnak megfelelő öltö­zék, elegendő táplálék illetve folyadék, valamint lehetőség szerint közepes méretű fonott kosár hozatala ajánlott!

A túrán – az eltévedés, leszakadás veszélyének csökkentése érdekében – a túrave­zetőn kívül csak 10 fő vehet részt, a férőhelyeket a lengyel.attila@uni-miskolc.hu e-mail címre küldött előzetes jelentkezés útján, a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. A jelentkezésnek tartalmaznia kell a túrázó nevét, és ha van, a Neptun-kódját is. Egy e-mailben csak egy fő jelentkezhet. Érvényesen jelentkezni 2018. október 13-án (szombaton) 12.00 órától lehet.

FONTOS: Mivel a túravezető már tapasztalt gombász, de nem vizsgázott gomba­szakértő, a gyűjtött gombákat a túra végén a Búza-téri gombavizsgálónak is bemu­tatjuk!

Végül a túravezető nem tud garanciát vállalni arra, hogy a túra során minden túrarésztvevő az általa kívánt mennyiségben fog (ehető) gombát találni.

Találkozó: az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásán 9:05-ig, innen a 9:15-kor induló 15-ös busszal utazunk Garadnáig.
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Szentléleki-völgy → Szentlélek → Czékus-út → Kapu-bérc → vissza Farkas-nyak → Farkas-nyak-völgy → Ómassa
Érkezés: Ómassára a kora délutáni órákban.
Találkozó: 7:50-ig az Újgyőri főtéren (régi Marx tér), a 16-os busz indulási helyén
A Gyalogtúra útvonala: Lyukóbánya → Mély-kút → Nagy-hegy → Nagy-Korcsolyás → Ördög-völgy → Sajóbábony
Érkezés: Sajóbábonyból Volán-autóbusszal utazunk haza. Érkezés Miskolcra: legkésőbb 16:00-ra.
Leírás:

!!! A TÚRA ELMARAD!!! MEGÉRTÉSETEKET KÖSZÖNJÜK!!!

Ismét elhagyatott tájakon csatangolunk, a turisták által látogatott nevezetességtől távol. Ez a terület csak foltokban erdős, így a dombhátakról többnyire folyamatosan kilátás nyílik a Bükk fő tömbjére, illetve a környező dombokra és völgyekre. Napos idő esetén ez felpezsdítő szabadáság-érzést kelt az emberben.
A túrát kellemetlen időjárás vagy más probléma esetén a Nagy-Korcsolyás vagy az Ördög-völgy kihagyásával lerövidítjük. Az útvonal a túra során spontán módosulhat, előfordulhat, hogy nem Sajóbábony, hanem Sajószentpéter lesz a végpont. A megadott táv- és szint-adatok a lehetséges leghosszabb útvonalat jellemzik. A völgyek alján haladó földutakon sárra számítani kell.


Kép: Kilátás a Nagy-Korcsolyásról. A Pitypalatty-völgyben megült köd felülről felhőnek látszik.

 

Találkozó: 06:50 Miskolc Búzatér Autóbusz-állomás (volános)
Autóbusz indul: 07:05
Autóbusz érkezik: 08:21 (Kács községháza)
A Gyalogtúra útvonala: (Piros jelzés) Kő-völgyi tanösvény → Farkas-kő, Farkas-kői-sziklaüreg → Dobi-rét → Felső szoros → (Piros Δ) Mély-út (Kaptárkő 5, Kegyeleti hely, Rákóczi eperfája) → (jelzetlen út, piros) Furgál völgy → Bogács
Érkezés: Körülbelül 13-14 órára érünk Bogácsra, ahol a strandon levezető jellegű fürdésre nyílik lehetőség.
Aki a fürdésben részt kíván venni, hozzon magával megfelelő felszerelést (papucs, törölköző, fürdőruha)!
Leírás:

Lilával jelölve a tervezett túra:

 


Bogácsi strand belépő őszi szezonban: 1300 Ft (felnőtt), 1100 Ft (nappalis diákigazolvánnyal)

Nyitva tartás ősztől tavaszig: 9-17

Minden szombaton van lehetőség esti fürdőzésre is, az esti jegy 1400 Ft


Tervezett visszaút:

17:43
Indulás
busz
Bogácsautóbusz-váróterem

18:05
Mezőkövesdvasútállomás
Átszállás

18:44
vonat
Mezőkövesd vá.

19:22
Érkezés
Miskolc-Tiszai pu.


További visszaút lehetőségek:

15:15
Indulás
busz
Bogácsautóbusz-váróterem

15:39
Mezőkövesdvasútállomás
Átszállás

15:44
vonat
Mezőkövesd vá.

16:22
Érkezés
Miskolc-Tiszai pu.


13:22
Indulás
busz
Bogácsautóbusz-váróterem

13:42
Mezőkövesdautóbusz-állomás
Átszállás

13:45
busz
Mezőkövesdautóbusz-állomás

14:45
Érkezés
Miskolcautóbusz-állomás

Találkozó: 7:15-kor a Felső-Majláth villamos végállomáson. Onnan tovább a 7:25-kor induló 15-ös busszal Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szuszogó → Szentlélek → Csikorgó → Alsó-Nyárjú-hegy → Bem apó szikla → Száraz-völgy → Ómassa
Érkezés: Miskolcra 12 óra környékén
Leírás:

Havas terepviszonyok esetén a túra nehézségi foka növekedhet!

Találkozó: 9:10-ig Felső-Majláthon, a 15-ös busz indulási helyén, innen a 9:20-as busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Farkasnyaki-völgy → Szentlélek → Örvény-kő → Magos-kő → Vidróczky-barlang → Csókás → Andókút → Gyertyán-völgy → Varbó
Érkezés: Varbóról legkésőbb a 16:50-es busszal utazunk vissza Miskolcra, de lehetőleg hamarabb.
Leírás:

Utunk célja, hogy bejárjuk a nemrég módosított nyomvonalú piros és sárga jelzésű turistautakat, miközben a Kis-Fennsík számos látnivalóját felfedezzük. Kilátópontokat, forrásokat is érintünk, valamint megtekintünk egy különleges kis barlangot is, ahol egykor betyárok rejtőzködtek. A túra nagy része jól jelzett turistautakon halad, leszámítva az utolsó szakaszt, ahol egy jelzés nélküli erdészeti úton ereszkedünk le Varbóig. A túrára ajánlott felszerelés: meleg tea és réteges öltözet, magasszárú túrabakancs. Az útvonalat az időjárási viszonyok és a csoport erőnléte függvényében a helyszínen módosíthatjuk.  


A Vidróczky-barlang

Találkozó: a Diósgyőri vár bejáratánál lesz a találkozó fél nyolckor
A Gyalogtúra útvonala: Diósgyőri vár → Kék Madár Tanösvény → Fényes -tető → Jávor-hegy → Fehérkő-lápa → Kohász út → Diósgyőri vár
Érkezés: Várhatóan a visszaérkezés is Diósgyőrben lesz, előreláthatóan dél körül.
Leírás:

Az útvonal még bizonytalan, de a táv nem lesz több nyolc km-nél, és tartalmaz bőven szintet, főleg az elején. Várhatóan a Kohász úton megyünk majd egy darabig, és a visszaéerkezés is Diósgyőrbe lesz dél körül.

A hideg/havas idő miatt réteges öltözködés és megfelelő bakancs szükséges.

A túra jelentős szintemelkedéssel indul!!!
 

Találkozó: 8:20-ig a Búza téren. A 8:30-as répáshutai busszal megyünk Bükkszentkeresztre.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt → Kis-dél → Őr-hegy → Gyertyán-völgyi üveghuta → Szarvaskúti-Csúnya-völgy → Pénzpataki-víznyelőbarlang → Pongor-lyuk → Répáshuta
Érkezés: Bükkszentkeresztről a 16:42-es busszal indulunk vissza Répáshutáról. Érkezés a Búza térre 18 óra körül.
Leírás:

A túra végig jelzett utakon halad, a terep nagyrészt jól járható, csak a Szarvaskúti-csúnya-völgyben lehet számítani kidőlt fákra.

Találkozó: Bükkszentkereszt első buszmegállójában reggel 9:15 órakor. A Búza térről 8:30-kor induló busszal célszerű a kiindulási helyszínt megközelíteni.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt → Fehérkő-lápa → Diósgyőri vár
Érkezés: gyalog :)
Találkozó: Ómassa, 15-ös busz végállomásánál reggel 9:00-kor.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Sebes-víz → Jávorkút → Csipkéskút → Bánkút → Bálvány (956m) → Csikorgó → Meteor-forrás → Ómassa
Érkezés: Ugyanoda, Ómassai buszvégállomáshoz délután (többmindentől függően) 14:00 és 16:00 között.
Leírás:

A szintemelkedés ne rettentsen el senkit, a mászást a túra első fele foglalja magába, azon belül is a neheze egyből indulás után lesz letudva. Frissen mindig könnyebb. A Bálványt elhagyva szinte csak lefelé fogunk menni, ha nem állunk meg sehol hosszabb időközökre (piknikezés Jávorkúton, vagy Petőfi-kilátó) akkor elég hamar végzünk.

Találkozó: Találkozó a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Rejtek → Pénz-pataki-völgy → Kurta-bérci katonasír → Félelmek barlangja → Lusta-völgy → Bársonyos forrás → Lillafüred
Érkezés: Lillafüredről a menetrend szerinti 5-ös busszal indulunk haza.
Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

Viszonylag könnyen teljesíthető, de javarészt jelzetlen utakon vezető túra.

                               

A kurta-bérci katonasír (Fotó: L. A.)

Találkozó: A Majális parkban (1-es autóbusz végállomás) 8:00-kor, innen együtt megyünk fel Királyasztalra, a regisztráció helyszínére.
A Gyalogtúra útvonala: Királyasztal → Sanofi parkoló → Kecske-lyuk → Forrás-völgy → Csókás esőbeálló → Andó-kút sárga sáv zöld kör elágazás → Andó-kút → Ortás-rét sárga sáv zöld sáv elágazás → Királyasztal
Leírás:

Csináljuk meg együtt a Népek Tavasza teljesítménytúrát!

A túra önköltséges.

További információk:

Nevezési díj: 1000.- Ft
Díjazás: kitűző, emblémázott toll, csokoládé

Találkozó: A Majális parkban (1-es autóbusz végállomás) 8:00-kor, innen együtt megyünk fel Királyasztalra, a regisztráció helyszínére.
Előre kitöltött nevezési lap legyen mindenkinél, mely letölthető innen: http://www.nepektavasza.hu/document/2019/XXIINTNL.pdf


A túra részletes leírása: http://www.nepektavasza.hu/track/2019/NT_Petofi16.pdf

Találkozó: 9:00-ig az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásán.
A Gyalogtúra útvonala: Felső-Majláth villamos végállomástól a piros jelzésen → Vadas Jenő forrás → Hegyes-rét → Áfonyás-rét → tovább a sárga jelzésen limpiászi kereszt, majd innen az 5-ös busz lillafüredi végállomása → Lillafüred
Találkozó: 7:45-ig Majális Park végállomáson
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Gulicska → Fehér-kő-lápa → Bükkszentkereszt → Sűrű-bérc → Szederbokor → Komlóstető
Érkezés: Komlóstetőre, a Lomb utcai 19-es, 67-es buszmegállóba, ahonnan busszal 10 perc alatt elérhető az Újgyőri Főtér
Találkozó: 8:05-kor Felső-Majláthon a 15-ös busz megállójánál, a busz 8:15-kor indul.
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Magos-kő → Vidróczky-bg. → Ördög-kúti-zsomboly → Udvar-kői-bg. → Zsófia kilátó → Szeleta-bg. → Majális-park
Érkezés: 15 óra körül a Majális-park 1-es buszmegállóhoz.
Leírás:

A túra során számos szép kilátást nyújtó helyet és barlangot keresünk fel. A szirt/barlang kódgyűjtők is csemegézhetnek belőle.

Találkozó: Miskolcon a Búza téren 7:25-ig, ahonnan a 7:30-kor induló volánbusszal utazunk Kazincbarcikáig, majd tovább Szilvásváradig.
A Gyalogtúra útvonala: Szilvásvárad → Tótfalusi-völgy → Gerennavár → Olasz-kapu → Őserdő → Tar-kő → Három-kő → Nagymező → Csipkés-kút → Ómassa
Érkezés: Ómassára legkésőbb: 19 órakor. Innen 15-ös busszal megyünk Miskolcig. (Ha a csapat jó erőben van, akkor a 17:50-kor induló busz is elérhető.)
Leírás:

Az előző félévben bejártuk az egykori Szilvásváradi kisvasút Bánkút felé vezető vonalát, most folytatásként az első, Őserdő felé haladó nyomvonalat követjük. Több helyen csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem járható az egykori nyomvonal a gaz, és a kidőlt fák miatt, de ahol lehetséges, a vasút helyén megyünk.
Természetesen megtekintjük az útba eső látványosságokat (pl.: Gerennavár, Tar-kő) is.
A szintemelkedés viszonylag kis területekre koncentrálódik: a Gerennavár, és a Tar-kő előtti szakaszokra. Változatos útviszonyokra számíthatunk, előfordul köves, és földút, valamint néhány rövid szakaszom aszfalt is.

Találkozó: 9:00-ig az 1-es autóbusz Majális park végállomásán.
A Gyalogtúra útvonala: Hermann Ottó Emlékpark → Szentlélek → Ómassa
Leírás:

Az egyszerű és nagyszerű útvonal: 

Az 1-es busz Majális park végállomásától a piros jelzésen Szentlélekig, majd onnan a kék jelzésen le Ómassára. 

Nem több és nem kevesebb. Vagy kell ennél több?

Találkozó: Találkozó a Búza-téri buszpályaudvaron 6:10-ig, innen a 6:20-kor induló busszal utazunk Putnokra.
A Gyalogtúra útvonala: Putnok → Szörnyű-völgyi-patak → Magas-bérc-tanösvény → Halastó → Pálma-forrás → Mohos földvár → Mohos-tavak → Szörnyű-völgy → Kelemér → Keleméri-patak → Gömörszőlős → Karu-fészke-tető → Bors-völgy → Zádorfalva
Érkezés: Zádorfalva autóbusz-váróteremről terv szerint a 16.13-kor induló busszal (kazincbarcikai átszállással) utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 17:33 órakor (a Búza-térre).
Leírás:

A túra a Gömör-Tornai-Karszton átvezető országos Országos Kéktúra egy szakasza. Kedvcsináló videó (amely az ellenkező irányban halad): https://index.indavideo.hu/video/kektura_harmadik_resz

A túra során elhaladunk az Észak-Magyarországon egyedülálló termé­szeti látnivalót jelentő Keleméri Mohos-tavak Természetvédelmi Terü­let mellett, amelynek eredete „a jégkorszakra vezethető vissza. Az akkor kialakuló lefolyástalan területeken víz maradt vissza, amelyet idővel a növényzet elfoglalt. Jelenlegi formájában mintegy másfél méter vastagságban alkotja a tőzegmoha a szőnyegszerű növény­takarót. Magasabb szervezettségű növényfajok is megtelepedtek a tavakban, amelyek valójában ingólápok.” (Forrás: Wikipédia)

A túra a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 68-72. olda­lán oldalán leírt túra útvonalát követi. A könyvet Soós Ferenc, a Miskol­ci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosz­tályának oszlopos tagja írta.

FIGYELEM! A túra jelentős része erdővel nem fedett területen (réteken, legelőkön át) vezet, ezért az út során a kullancsok elleni szokásos védekezésen felül napos idő esetén az érzékeny bőrűeknek a leégés ellen is védekezniük ajánlott!

Találkozó: 8:20-kor a Búza téri autóbuszállomáson a 8:30-kor Egerbe induló busz kocsiállásánál, Hollóstetőig buszozunk.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Nagy-Dél → Félelmek barlangja → Lendeczky út → Kecskeláb rét → Jávorkút → Létrás → Savós-völgy → Lillafüred
Érkezés: 15-16 óra körül Lillafüred Palotaszálló buszmegállóhoz, majd 5-ös vagy 15-ös busszal mehetünk Miskolc felé.
Leírás:

A túra során felkeressük a Lendeczky út mentén található töbröket, melyek minden évszakban csodálatos látványt nyújtanak. A nem túl nagy szintemelkedés jelentős részét már a túra elején letudjuk, a további rész már egy lazább kirándulásnak is tekinthető. Jávorkúti pihenő után a Savós-völgyön leereszkedve a Hámori-tó mellett elhaladva érkezünk Lillafüredre. A túra során a kódgyűjtők számos barlang kódját is feljegyezhetik.

Találkozó: Bükkszentkereszt első buszmegállójában reggel 9:15 órakor.
Aki távolsági busszal érkezik: a Búza térről 8:30-kor induló buszt várjuk be Bükkszentkereszten. Aki autóval érkezik: közvetlenül Bükkszentkeresztre behajtva, mind jobbra, mind balra kellő számú parkolót fog találni.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt → Őr-hegy → Dorongos → Tebe-puszta → Hór-völgy → Hollóstető → Bükkszentkereszt
Leírás:

FONTOS VÁLTOZÁS: a túra VASÁRNAP LESZ, szombat helyett!!!!

Találkozó: Találkozó a Búza-téri buszpályaudvaron 6:10-ig, innen a 6:15-kor induló busszal utazunk (a bódvarákói elágazásnál történő átszállással) Tornanádaskára.
A Gyalogtúra útvonala: Tornanádaska → Egykori sárga jelzés nyomvonala → Pasnyag-töbör → Kilátó-zsomboly (ha megtaláljuk) → Útmenti-zsomboly → Vecsembükki zsomboly → Szabó-pallag → Meteor-barlang → Barlangkutató-forrás (opcionális) → Bódvaszilas
Érkezés: Terv szerint Bódvaszilas élelmiszerbolt megállótól a 17.15-kor induló busszal utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 18:45 órakor (a Búza-térre).
Leírás:

A túra „a Vecsem-bükk fennsíkjára, a zsombolyok világába vezet”. A túra során az országhatárnak és „néhány zsombolynak a közelében megyünk el”.  (Forrás: az alább idézett könyv)

A zsomboly a magyar nyelv értelmező szótára szerint „karsztos hegységben lefelé táguló, olykor 100 m mély, aknaszerű üreg, barlang”.  A túra során meglátogatott Alsó-hegy „Magyarország zsomboly-paradicsoma”, „ezen a karszt-területen a zsombolyok száma megközelíti a százat, és itt található az ország második legmélyebb barlangja, a 236 méter mély Vecsembükki zsomboly”. (Forrás: Internet)

A túra a „Szívünkhöz közeli tájak” címmel megjelent könyv 155-158. oldalán oldalán leírt túra útvonalát igyekszik követni. A könyvet Soós Ferenc, a Miskolci Egyetem nyugalmazott tanára, az egyetem Természetjáró Szakosztályának oszlopos tagja írta.

FIGYELEM! A túrára csak az jöjjön el, akit nem zavar, hogy

- a túra első felén az időközben megszűnt (?) sárga jelzés útvonalát próbáljuk meg követni, 

- a túra elején (nagyjából a szerpentinig tartó) kb. 1,5 km-es szakasz rendkívül nehezen járható az aljnövényzet miatt (egy bokrok által szinte teljesen benőtt útszakaszon kell átküzdeni magunkat, ezért erősen javallott a teljesen zárt, strapabíró anyagból készült ruházat és sapka viselése), 

- a (karbantartás hiánya miatt?) megszűnt sárga jelzés azt is okozza, hogy a túravezető egy kb. 3 km-es szakaszon (a Pasnyag-töbörtől kb. az Útmenti-zsombolyig) a szokásosnál nagyobb bizonytalansággal fogja vezetni a túrát.

A TÚRÁN MINDENKI A SAJÁT FELELŐSÉGÉRE VESZ RÉSZT!

Találkozó: 9:00-ig az 1-es villamos Felső-Majláth végállomásán.
A találkozó után az 5-ös vagy a 15-ös busszal utazunk
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Hámori-tó → Savós-völgy → Létrás-tetö → Sebes-víz → Ómassa
Érkezés: Visszaérkezés Miskolcra a kora délutáni órákban.
Leírás:

Lillafüredre a Hámori-tóig. Innen a Savós-völgy, Létrás-tető, Sebes-víz-völgy -Ómassa útvonalon gyalogolunk előbb a piros, majd a sárga jelzésen.

Találkozó: 8:45-kor Lillafüreden, az 5-ös busz végállomásán. Busszal érkezőknek: A Felső-Majláthról 08:25-kor induló 5-ös buszt bevárjuk. Autóval érkezőknek: Lillafüreden a parkolás díjköteles. Felső-Hámorban ingyenes a parkolás, de korlátozottak a lehetőségek.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Vesszős-völgy → Szt. István-tető → Szt. István kilátó → Savós-völgy → Lillafüred
Érkezés: Az érkezés Lillafüredre 13 óra körül várható
Leírás:

Az ismert Fehérkőlápai csúcs helyett, a vele átellenben található Szt. István tetőre kapaszkodunk fel.

Találkozó: 9:00-ig az 1-es autóbusz Majális park végállomásán.
A találkozó után az 5-ös vagy a 15-ös busszal utazunk 
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Hámori-tó → Fehér-kő → Hegyes-rét → Kohász út → Tatárdomb → Killián-dél lakótelep
Érkezés: Visszaérkezés Miskolcra a kora délutáni órákban.
Leírás:

Lillafüredre a Hámori-tóig. Innen felkapaszkodunk a Fehér-kőre a zöld jelzést követve, 

majd a Hegyes-rét érintése után a kék plusz (Kohász út) jelzést követve, Tatárdombnál

lekanyarodva a Kilián-dél lakótelepi villamos megállóhoz gyalogolunk.

 

Találkozó: A 15-ös busz Pisztrángkeltető megállójánál 08:10-ig. A Felső-Majláthról 07:50-kor induló 15-ös buszt bevárjuk. Autóval érkezőknek parkolási lehetőség az út szélén a Pisztrángkeltető oldalában.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Nyavalyás-hegyi dolomitbánya → Sebes-víz → Alabástrom-barlang → Garadna → Pisztrángkeltető
Érkezés: Miskolcra 14 óráig
Találkozó: Találkozó Felső-Majláthon az 5-ös busz végállomásán 8 óráig, innen a 8:25-kor induló busszal megyünk Lillafüredre.
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred → Lencsés-forrás → Andó-kút → Mahóca → Taksalápa → Farkas-gödör → Buzgó-kő → Odvas-kő → Mária-forrás → Szentlélek → Jubileumi-forrás → Ómassa
Érkezés: Innen autóbusszal indulunk Miskolcra, ahová legkésőbb 18 óra körül érkezünk.
Leírás:

A túra a Lillafüredi Állami Erdei Vasút parasznyai szárnyvonalának megszüntetett szakaszán (is) halad, amit a sorozatos sínlopások miatt szedtek fel. Ma a vonal csak Mahóca állomásig használható, a felszedett szakasz nagy részét az erdőgazdaság járművei (teherautói) használják. Egyes szakaszok viszont elhagyatottak, korábban rendszeresen elgazosodtak, de az utóbbi években az egész szakasz jól járható volt.

(A LÁEV október 19. szombatra szervezett különvonata elmarad, de ez a túra az eredeti hirdetés szerint elindul.)

Találkozó: Találkozó 8.00-kor a Majális-parkban, az 1-es busz végállomásánál.
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park autóbusz végállomás → Chinoin ampullagyár → Forrás-tanösvény → Hársas-bérc → Keskeny-lyuk-rét → Nagy-Galyai-barlang → Ortás-rét → Ortás-tető → Égés-tető → Ostoros-hegy → Hóvirág utcai megálló
Érkezés: Érkezés Miskolcra, a Búza-térre 15 óra körül.
Leírás:

A túra javarészt igen nehezen járható, gyakran bokros, aljnövényzet által benőtt, nem ritkán meredek terepen halad, kitartást igényel, de átlagos edzettségi szinttel is teljesíthető.

Megfelelő lábbeli (túracipő, bakancs), koszolható, az időjárásnak megfelelő öltö­zék, elegendő táplálék illetve folyadék, valamint lehetőség szerint közepes méretű fonott kosár hozatala ajánlott!

A túrán – az eltévedés, leszakadás veszélyének csökkentése érdekében – a túrave­zetőn kívül csak 10 fő vehet részt, a férőhelyeket a lengyel.attila@uni-miskolc.hu e-mail címre küldött előzetes jelentkezés útján, a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. A jelentkezésnek tartalmaznia kell a túrázó nevét, és ha van, a Neptun-kódját is. Egy e-mailben csak egy fő jelentkezhet. Érvényesen jelentkezni 2019. október 12-én (szombaton) 12 óra 00 perckor vagy ezután elküldött E-mailben lehet.

FONTOS: Bár a túravezető már tapasztalt gombász, de nem vizsgázott gomba­szakértő, a gyűjtött gombákat a túra végén a Búza-téri hivatalos gombavizsgálónak is bemu­tatjuk!

Mivel a természetben található gomba mennyisége erősen függ a túrát megelőző hetek időjárásától, a túravezető nem tud garanciát vállalni arra, hogy a túra során minden túrarésztvevő az általa kívánt mennyiségben fog (ehető) gombát találni.

Találkozó: "Bükkszentlászlói Elágazás" buszmegállónál reggel 9:00-kor (érkezés busszal és autóval egyaránt lehetséges)
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Sűrű-bérc → Csókás-tető → Száraz-tó-völgy → Bükkszentlászló
Érkezés: 12:00-13:00 körül ugyanoda
Leírás:

A valaha Kékmezőn működött katonai lőtér egyre több túrázó figyelmét kelti fel. A környező erdő ugyanis tele van azokkal a gyakorlólövedékekkel, melyeket évtizedekkel ezelőtt lőttek ki és ma csonkán, rozsdásan, földesen, levelekkel betakarva hevernek arra várva hogy rájuk találjanak. Nem tűnnek el, nem mennek sehova, és kétségkívül veszélytelenek... miért ne néznénk meg párat?

Találkozó: Miskolctapolca, buszvégállomás 7:30
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Szent Kereszt-hegy → Leányvár → Homokkő-forrás → Kékmező → Lőtér → Nagy-kőmázsa → Komlóstető → Miskolctapolca
Érkezés: 16 óra körül
Találkozó: Felső-Majláthon az 1-es villamos végállomásán, innen a 08:00-kor induló 5-ös busszal utazunk Felsőhámorig.
A Gyalogtúra útvonala: Felsőhámor → Puskaporos → Fehérkő-lápa → Nagy-hegy → Hegyes-tető → Fényes-kő-völgy → Diósgyőri vár
Érkezés: 13 óra körül a Diósgyőri várhoz
Találkozó: Az Újgyőri piac nevű Volán-megállóban (az Újgyőri Főtértől néhány száz méter) 9:00-ig. Innen 9:05-kor indul a buszunk Varbó irányába. (A túravezető 29-es busszal utazik oda, amely az Egyetem megállóból 8:39-kor - vagy néha pár perccel korábban - indul. Ha ez a busz sokat késne és lekésnénk a varbóit, akkor Lyukóbányából indítjuk majd a túrát.)
A Gyalogtúra útvonala: Barossaknai elágazás → Nagy-Korcsolyás → Sajószentpéter
Érkezés: Sajószentpéterről Volán-autóbusszal utazunk haza. Érkezés Miskolcra: legkésőbb 16:00-ra.
Leírás:

Ismét elhagyatott tájakon csatangolunk, a turisták által látogatott nevezetességtől távol. Ez a terület csak foltokban erdős, így a dombhátakról többnyire folyamatosan kilátás nyílik a Bükk fő tömbjére, illetve a környező dombokra és völgyekre. Napos idő esetén ez felpezsdítő szabadság-érzést kelt az emberben.
A túrát kellemetlen időjárás vagy más probléma esetén a Nagy-Korcsolyás kihagyásával lerövidítjük. Az útvonal a túra során spontán módosulhat, előfordulhat, hogy nem Sajószentpéter, hanem Sajóbábony lesz a végpont, ahonnan szintén Volán-busszal mehetünk haza. A megadott táv- és szint-adatok a lehetséges leghosszabb útvonalat jellemzik. A völgyek alján haladó földutakon sárra számítani kell.

A kép a Nagy-Korcsolyás környékén készült. Akkor a köd miatt lefelé, a Pitypalatty-völgyre nem volt kilátás, idén lehet, hogy lesz.

Találkozó: 7:50-kor Bükkszentlászló végállomás buszmegállónál (a 68-as busz 7:30-kor indul az Újgyőri főtérről)
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Hősök forrása → Nagy-Som-hegy-lápa → Galuzsnya-tető → Lófő-tisztás → Őr-hegy → Kis-dél (BSzK kilátó) → Szent István-forrás → Hajnalka-forrás → Diósgyőri vár
Érkezés: a Diósgyőri vártól pár perc sétával elérhető a Diósgyőr városközpont buszmegálló és villamosmegálló, érkezés oda várhatóan 16-17 óra között.
Találkozó: 06:50 Miskolc Búzatér Autóbusz-állomás (volános)
A Gyalogtúra útvonala: Autóbusz indul: 07:05 érkezik: 08:21 (Kács községháza) Útvonal: (Piros jelzés) Kő-völgyi tanösvény – Farkas-kő, Farkas-kői-sziklaüreg – Dobi-rét – Felső szoros – (Piros Δ) Mély-út (Kaptárkő 5, Kegyeleti hely, Rákóczi eperfája) – (jelzetlen út, piros) Furgál völgy – Bogács
Érkezés: 17:43
Indulás
busz
Bogács autóbusz-váróterem

18:05
Mezőkövesd vasútállomás
Átszállás

18:44
vonat
Mezőkövesd vá.

19:22
Érkezés
Miskolc-Tiszai pu.
További visszaút lehetőségek:
15:15
Indulás
busz
Bogács autóbusz-váróterem

15:39
Mezőkövesd vasútállomás
Átszállás

15:44
vonat
Mezőkövesd vá.
16:22
Érkezés
Miskolc-Tiszai pu.

13:22
Indulás
busz
Bogács autóbusz-váróterem

13:42
Mezőkövesd autóbusz-állomás
Átszállás

13:45
busz
Mezőkövesd autóbusz-állomás

14:45
Érkezés
Miskolc autóbusz-állomás
Leírás:

Körülbelül 13-14 órára érünk Bogácsra, ahol a strandon levezető jellegű fürdésre nyílik lehetőség termálvízben. Aki a fürdésben részt kíván venni, hozzon magával megfelelő felszerelést (papucs, törölköző, fürdőruha)!

Lilával jelölve a tervezett túra

 

Bogácsi strand belépő őszi szezonban: 1400 Ft (felnőtt)

Nyitva tartás ősztől tavaszig: 9-17

Minden szombaton van lehetőség esti fürdőzésre is, az esti jegy 1400 Ft

 

Találkozó: Felső-Majláth villamos végállomás 7:30
A Gyalogtúra útvonala: Felső-Majláth → Vadas Jenö-völgy → Vadas Jenő-forrás → Hegyes-rét → Hajnalka-forrás → Gulicska → Bánya-bükk-völgy → Majális-park autóbusz végállomás
Érkezés: 16 óra körül
Találkozó: Felső-Majláthon a 15-ös busz végállomásán. Innen a 8:35-ös busszal utazunk a pisztrángkeltetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Hárs-kút → Udvar-kö-bg. (Dante pokla) → Felső-forrási-bg. → Büdös-pest → Kecske-lyuk → Herman Ottó emlékpark
Érkezés: kb. 14 óra körül
Találkozó: A 15-ös busz pisztrángkeltető megállójában 9 órakor. Ide a 8:35-kor induló 15-ös busszal célszerű érkezni. Parkolási lehetőség az út pisztrángkeltető oldalában megoldható.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Lendeczky-pihenő → Vidróczky-barlang → Magos-kő → Örvény-kő → Látó-kövek → Szentlélek → Szentléleki­-völgy → Heteméri-völgy → Pisztráng Tanösvény → Pisztrángkeltető
Érkezés: kb. 14 órakor
Találkozó: A Diósgyőri vár bejáratánál 9:00 órakor.
A Gyalogtúra útvonala: Diósgyőri vár → Vár tető → Vaskapu → Hegyes-tető → Jávor-hegy → Fényes-kő-völgy → Diósgyőri vár
Érkezés: 14 óra körül
Találkozó: Az 1-es autóbusz Majális-park végállomásán 9:30 körül, innen 9:45-kor indulunk útnak.
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Gulicska → Fehér-kő → Lillafüred → Szeleta-barlang → Szeleta-tető → Büdös-pest → Kecske-lyuk → Király-kút → Majális park
Érkezés: vissza a Majális-parkba 15 óra környékén
Leírás:

Az útvonal még függőben!

A túra nem lesz nehezebb kettő bakancsosnál. Ezt biztosan ígérhetem. 
A távolságot is ehhez mérten szeretném majd belőni.

Azt is tudom borítékolni, hogy a túra nem fog hajnalok hajnalán kezdődni. Én Debrecenből fogok érkezni és oda is térek majd vissza estére. 

Szóval türelem....

A terv úton van. Addig is legyetek türelemmel. 

 


 

Sikerült megszülni egy kellemesnek mondható útvonalat, amit valószínűleg tűkön űlve vártatok. 
Ismerős lehet, mert van benne néhány olyan túra pont, amit majd érintenek mások is, de minden útvonal egy újabb nézőpont.
Igéretemhez híven szerintem sikerült egy átlagos két bakancsos túra útvonalat összerakni.

A kezdő és végpont szintén a Majális-park lesz, tehát autóval érkezők is előnyben. 1-es busz végállomása is ez, ahol valószínűleg személyem megpróbálja összeterelni a különböző közlekedési eszközzel érkezőket. Ezt a pontot érinti többek között a 15-ös és 5-ös busz is.

Lesz néhány pont, ahonnan le tudunk nézni, de természetesen nem másokat, hanem a messzeségbe. Gulicska, aminek szerintem nincs akkora "marketingje", mint például a Molnár-sziklának, pedig itt sokkal többen is tudnak egyszerre ámulni és bámulni.
Fehér-kő kilátó a magas röptű gondolatok egyik kiszögellése a Bükkben. A Szeleta-barlang pedig egy csendes hűs hős a befordulni vágyóknak, amire kontráz a Szeleta-tető. 
Büdös pest meredeken megközelíthető, a Kecske-lyuk egyirányú.

A végére még talán jut egy kis kedvencek temetője is.

Ne maradj le! Csatlakozz! Várunk!
 

Ui.: Egy kis magasság profil a grafikon barátoknak:

Találkozó: A Búza térről a Pingyomtető felé induló buszon, részletek később
A Gyalogtúra útvonala: Pingyomtető-Emőd
Találkozó: Reggel 8:45-kor (a 68-as busszal érkezőket bevárva) a "Bükkszentlászlói Elágazás" megállónál
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Kis-Kőmázsa → Kékmező → Alsó-Eresztő-hegy → Kékmező → Bükkszentlászló
Érkezés: Délután, esetleg késődélután tempótól függően (14:00 és 16:00 között) a kiindulási pontra
Leírás:

Az őszi verzió az időjárás miatt talán nem sikerült a legjobban, viszont most ismét nekivágunk!

Bükkszentlászlóról a kékmezei lőtér céljául valaha szolgált hegyoldalakon heverő (teljesen veszélytelen) gyakorlólövedékeket tekintjük meg megint, most egy hosszabb útvonalon. Amennyiben az időjárás is az oldalunkon áll, nem lesz sokkal nehezebb az elsőnél, viszont ismét jelöletlen, akár járatlan utakon is bóklászni fogunk, egy újabb letáborozásos-területátfésüléses akcióval is megtoldva a sétát. Jó kondíciójú túrázóknak és az ócska lőszerek rajongóinak ajánlott. Bozótosra, sárra az időjárástól függetlenül számítani kell.

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

(A 71/2020. KORMÁNYRENDELETRE HIVATKOZVA ELMARAD)

Találkozó: 6:40 Búza-téri buszpályaudvar
A Gyalogtúra útvonala: Kisgyőr → Sárga és zöld jelzés → Kék-mező → Csókás-völgy → Bika-rét → Bükkszentkereszt → Sárga + jelzés → Bükkszentlászló
Érkezés: Bükkszentlászlóról terv szerint a 15.00-kor induló busszal utazunk haza. Érkezés Miskolcra menetrend szerint 15:18 órakor (az Újgyőri főtérre).
Leírás:

A túra nehézségét nem az átlagosnak mondható táv és szintkülönbség adja, hanem az a tény, hogy ismét a viszonylag nehezen járható, ezért a turisták által ritkán látogatott Csókás-völgyet keressük fel, ám most rendhagyó módon dél-kelet felől észak-nyugat felé megyünk végig a vadregényes, enyhén emelkedő szurdokvölgyön.

 

 

A Csókás-völgy és környéke

Találkozó: Miskolc-Tiszai pu 6:50
Tornanádaskai vonat indul 7:08 (a vonat megáll a Gömörin 7:12-kor)
Tornanádaska érkezés: 8:35
A Gyalogtúra útvonala: Tornanádaska → Aggtelek
Érkezés: Aggtelekről indulás: 18:38
Érkezés Miskolc-Tiszai pu: 21:01 (Gömöri pu: 20:56)
Találkozó: A Felső-Majláth-i végállomáson 8:10-ig. Innen a 8:15-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassáig. (Amennyiben az MVK menetrend változna, itt fogjuk jelezni a módosított indulási időpontot.)
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Kemesnye-hegy → Mályinka → Tardona → Varbó → Pereces
Érkezés: Pereces buszvégállomásra, ahol legkésőbb a 17:24-kor induló buszt szeretnénk elérni.
Leírás:

A 71/2020. Kormányrendelet a túra tervezett időpontjában még hatályban lesz, ezért ezt a túrát ebben a félévben nem tudjuk lebonyolítani.

Találkozó: 9:00-kor a Szinva- és Bársonyos-források közti kavicsos parkolóban
A Gyalogtúra útvonala: Szinva-forrás → Orosz-kút → Bükkszentkereszt kilátó → Somos-hegy → Bükkszentkereszt → Száraz-Szinva-völgy → Szinva-forrás
Érkezés: 13:00 körül, a kiindulási ponthoz
Leírás:

Egyszerű, de nagyszerű túra a Bükkszentkereszt-menti hegyeken, érintve a kilátót, laza, nyugodt tempóval a szép fennsíki részeken, de a völgyben látnivaló hiányában nem cammogunk. Lesznek érintve jelzetlen utak, ezen kívül a tapasztalatlan túrázóknak is teljesen megfelelhet ez a séta.

Érkezés a kiindulási pontból adódóan csak autóval lehetséges. Ha valaki mégis bevállalja (saját felelősségre), hogy az 5-ös busz végállomásától felgyalogol addig, akkor plusz 2-2 kilométerrel és fél-fél órával számoljon.

Felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

(ELMARAD)

Találkozó: Találkozó a Búza-téren az autóbusz-végállomáson 8:20-ig, innen a 8:30-kor induló busszal megyünk Hollóstetőig.
A Gyalogtúra útvonala: Hollóstető → Rejtek → Pénz-pataki-völgy → Kurta-bérci katonasír → Félelmek barlangja → Lusta-völgy → Bársonyos forrás → Lillafüred autóbusz végállomás
Érkezés: Lillafüredről a menetrend szerinti 5-ös busszal indulunk haza. Érkezés Miskolcra várhatóan 14-15 óra körül.
Leírás:

Viszonylag könnyen teljesíthető, de javarészt jelzetlen utakon vezető túra.

Találkozó: Reggel 8:30-kor (a 15-ös busszal érkezőket bevárva) a "Garadna vasút" megállónál
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Nagy-Hetemér → Szentlélek → Köpüs-forrás → Köpüs-kő → Magos-kő → Vidróczky-barlang → Helyiipari-forrás → Garadna
Érkezés: Kora délután (lehetőleg 14:00 előtt), tempótól függően korábban vagy később a kiindulási pontra
Leírás:

Ismerős kilátópontok, de ismeretlen megközelítésből. Nehezen járható, néhol úttalan túránkon megtekintjük a rég volt Pálos kolostor melletti mezőt és kilátópontját, magán Szentléleken az erdőben megbűvó sziklát és a kolostort magát. Innen a sátrazásra, piknikezésre kiválóan alkalmas Köpüs-kőre vesszük az irányt ahol Miskolcra is ráláthatunk ha az időjárás is engedi. A Magos-kőre átmenve a Vidróczky-barlangot tekintjük meg ahol ismét letáborozhatunk, majd a völgybe leereszkedve a Helyiipari-forrásnál állunk meg utoljára mielőtt visszaérnénk kiindulópontunkra.

Kiszámíthatatlan terepre kell számítani ahol óvatosnak kell lenni, így kezdők csak akkor vállalkozzanak, ha merészek, vagy van mellettük valaki merész aki megtart ha belékapaszkodnak. Pihenni elég gyakran fogunk, szóval nem feltétlenül az erőnlét lesz a döntő. Forrásokból remélhetőleg folyik a víz, de ennivalót vadászni nem szabad, azt hozni kell! Ha az időjárás nagyon nem kedvez, akkor a túra napja változhat.

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

Találkozó: Reggel 9:00-kor a Kemény Dénes Uszoda parkolójában.
A Gyalogtúra útvonala: Kemény Dénes Uszoda parkoló → Hejő-park → Elhagyott szállítószalag és mészkőbánya → Viktória-barlang → Fecskelyuk → Barlangfürdő → Kemény Dénes Uszoda parkoló
Érkezés: Kb 13:00-kor érkezünk vissza a kiindulási pontra
Leírás:

VÁLTOZÁS: a Túra eredetileg Szept. 26-ra volt meghirdetve, de a várható rossz idő miatt 2 héttel későbbre halasztjuk.
A túra elején a Benedekalja utcán végigsétálunk a régi elhagyott szállítószalagig, és a szalagot követve a régi bányáig. Innen visszafordulunk és megnézzük a fokozottan védett Viktória barlangot és a Fecske-lyuk barlangot, amely egy fontos denevérszálláshely a vidéken. Végül elsétálunk a Tapolcai barlangfürdő bejáratához, majd a Hejő patakot követve vissza a Kemény Dénes Uszoda parkolóba.

 

Találkozó: Felső-Majláth végállomás, 7:40 (15-ös autóbusz 7:50-kor indul)
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Szentlélek → Látó-kövek → Kapu-bérc → Bánkút → Bánkút, Petőfi-kilátó → Csipkéskút → Jávorkút → Sebes-víz → Garadna
Érkezés: 17-18 óra körül, Felső-Majláth végállomáson
Találkozó: Találkozó 7.20-kor a Majális-parkban, az 1-es busz végállomásánál
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park autóbusz végállomás → Chinoin → Forrás-tanösvény → Hársas bérc → Keskeny-lyuk-rét → Nagy-Galyai-barlang → Ortás-tető → Ortás-rét → LÁÉV kisvasút nyomvonala → egykori lőtér → Chinoin → Majális-park autóbusz végállomás
Érkezés: Érkezés Miskolcra, a Búza-térre 15 óra körül.
Leírás:

A túra javarészt igen nehezen járható, gyakran bokros, aljnövényzet által benőtt, nem ritkán meredek terepen halad, kitartást igényel, de átlagos edzettségi szinttel is teljesíthető.

Megfelelő lábbeli (túracipő, bakancs), koszolható, az időjárásnak megfelelő öltö­zék, elegendő táplálék illetve folyadék, valamint lehetőség szerint közepes méretű fonott kosár hozatala ajánlott!

A túrán – az eltévedés, leszakadás veszélyének csökkentése érdekében – a túrave­zetőn kívül csak 10 fő vehet részt, a férőhelyeket a lengyel.attila@uni-miskolc.hu e-mail címre küldött előzetes jelentkezés útján, a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. A jelentkezésnek tartalmaznia kell a túrázó nevét, és ha van, a Neptun-kódját is. Egy e-mailben csak egy fő jelentkezhet. Érvényesen jelentkezni 2020. október 10-én (szombaton) 12 óra 00 perckor vagy ezután elküldött E-mailben lehet.

FONTOS: Mivel a túravezető már tapasztalt gombász, de nem vizsgázott gomba­szakértő, lehetőség szerint a gyűjtött gombákat a túra végén a Búza-téri gombavizsgálónak is bemu­tatjuk!

Mivel a természetben található gomba mennyisége erősen függ a túrát megelőző hetek időjárásától, a túravezető nem tud garanciát vállalni arra, hogy a túra során minden túrarésztvevő az általa kívánt mennyiségben fog (ehető) gombát találni.

Találkozó: Reggel 8:45-kor (a 68-as busszal érkezőket bevárva) a "Bükkszentlászlói Elágazás" megállónál
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Kis-Kőmázsa → Kékmező → Alsó-Eresztő-hegy → Kékmező → Bükkszentlászló
Érkezés: Délután, esetleg késődélután tempótól függően (14:00 és 16:00 között) a kiindulási pontra
Leírás:

Egyet az időjárás rontott el, a másodikat pedig a vírus akadályozta meg, de most megint nekivágunk!

Bükkszentlászlóról a kékmezei lőtér céljául valaha szolgált hegyoldalakon heverő (teljesen veszélytelen) gyakorlólövedékeket tekintjük meg megint, most egy hosszabb útvonalon. Amennyiben az időjárás is az oldalunkon áll, nem lesz sokkal nehezebb az elsőnél, viszont ismét jelöletlen, akár járatlan utakon is bóklászni fogunk, egy újabb letáborozásos-területátfésüléses akcióval is megtoldva a sétát. Jó kondíciójú túrázóknak és az ócska lőszerek rajongóinak ajánlott. Bozótosra, sárra az időjárástól függetlenül számítani kell.

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

Találkozó: Búza-tér, Borsod Volán autóbusz-állomás 7:50-ig.
Innen a 8:00-kor Ózd felé induló autóbusszal utazunk Szilvásváradra. Átszállás Sajókazán az Kazincbarcikáról-Egerbe tartó buszra! Érkezés 9:30-kor Szilvásváradra.
A Gyalogtúra útvonala: Szilvásvárad → Szalajka-völgy → Istállós-kői-barlang → Istállós-kő (959m) → Kukucsó-hegy (941m) → Huta-rét → Bánkút → Ómassa
Érkezés: 15:30 körül Ómassára
15-ös busz menetrend szombaton: 15:10, 15:35, 16:10, 16:30, 17:15, 17:50
Leírás:

A teljes szintemelkedést letudjuk az elején amikor a barlangtól felmegyünk Istállós-kőre.

Még világosban visszaérünk, de azért elemlámpát hozz magaddal! :-)

Találkozó: Az Újgyőri Főtéren (korábbi Marx tér) 9:00-ig. A buszunk 9:04-kor indul Parasznyára.
A Gyalogtúra útvonala: Parasznya → Keskeny-víz → Morgó-tető → Harica­-völgye → Lippa-forrás → Varbói-víztároló → Varbó
Érkezés: Miskolcra fél 5 körül, de legkésőbb 18:00-ig
Leírás:

Valószínűleg Parasznya-Harica-völgy-Varbó útvonalon mennénk, de előfordulhat, hogy másfelé kószálunk, pl. Tardonán vagy Kondón kötünk ki. A túra első felében nem túrista-utakon fogunk haladni, de túl nagy nehézségre nem kell számítani.

Találkozó: 9:45-kor Ómassán a 15-ös busz végállomásánál
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Száraz-völgy → Bánkút → Bánkút, Petőfi-kilátó → Csipkéskút → Jávorkút → Ómassa
Érkezés: 16:00 körül Ómassára legkésőbb, onnan ki hogyan érkezett, autóval, vagy ideális busszal haza
Leírás:

Ómassáról indulunk Bánkútra, a kék jelzésen, de hamar letérünk róla, és a sárga kereszten folytatjuk utunkat egészen Bánkútig, a patak völgyében. A völgyben felfelé kidőlt fákra lehet számítani, kicsit mászkálósabb lesz ez a szakasz. Bánkúton felmegyünk a Petőfi kilátóba, reméljük jó idő lesz. Bánkútról lefelé haladva a piros jelzésen Csipkéskúton és Jávorkúton át, majd a kék jelzésen érünk be Ómassára.

 

Leírás:

Valószínűleg egy könnyebb, két bakancsos séta a Majális-park környékén, a részletekről később...

ELMARAD

Találkozó: Ómassa végállomásnál (a 15-ös busszal érkezőket bevárva) 9:05-kor
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Vadász-völgy → Felső-Borovnyák → Bánkút → Gyula-kút → Meteor-forrás → Száraz-völgy → Ómassa
Érkezés: 15 óra körül a kiindulási pontra
Leírás:

Egy Ómassa-Bánkút-Ómassa kört a hagyományostól kicsit eltérő módon hajtunk majd végre, ezzel felfelé érintve a NATO radart, lefelé pedig a Meteor-forrást. Ehhez több szakaszon jelzetlen utakon kell majd járnunk, amelyek nem feltétlenül könnyen járhatók.

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

Találkozó: Búza-tér autóbusz állomás, a buszunk 6:50-kor indul Kisgyőrbe (Mocsolyástelep)
A Gyalogtúra útvonala: Mocsolyástelep → Latorvár → Kács → Kőhodály → Dobi-rét → Felső-szoros → Mangó-tető kaptárkő → Cserépváralja
Érkezés: Cserépváraljáról 15:03-kor induló busszal utazunk Mezőkövesdre, majd vonattal érkezünk Miskolc Tiszai-pályaudvarra 16:22-re.
Leírás:

Találkozó: Felső- Majláth buszmegálló, innen a 08:35-kor induló 15-ös autóbusszal megyünk Ómassára (feltéve, hogy az MVK addig nem módosítja a menetrendet)
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Farkas-­nyak-­völgy → Látó-kövek → Örvény-kő (Jókai emlékmű) → Magos-kő → Dolka-gerinc → Szeleta-barlang → Molnár-szikla → Majális park
Érkezés: Majális park, legkésőbb 17:00 óráig.
Találkozó: Felső-Majláth (Bagolyvár) végállomás, indulás 08:35-kor a 15-ös autóbusszal Ómassa irányába
A Gyalogtúra útvonala: Garadna -> Arany-lépcső -> Mária-forrás -> Mályinkai aszfaltút -> Kapu-bérc -> Verebec-nyereg -> Ördög-oldal -> Bálvány (Petőfi-kilátó, tiszta idő esetén)/ Bánkúti turistaház -> Csipkés-kút -> Vadász-völgy -> Ómassa
Érkezés: Érkezés Ómassára várhatóan 17:00 óra körül. Ómassáról a 15-ös autóbusz 17:33-kor indul Felső-Majláth felé
Találkozó: Diósgyőri-vár bejáratánál 9:00-kor
A Gyalogtúra útvonala: Diósgyőri-vár → Vár-tető → Vaskapu → Nagy-hegy → Fehérkő-lápa → Fényes-kő-völgy → Diósgyőri vár
Érkezés: 13 óra körül
Találkozó: Felső-Majláth, villamos végállomás, innen a 08:05-kor induló 5-ös autóbusszal megyünk Lillafüredre (feltéve, hogy az MVK addig nem módosítja a menetrendet)
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred autóbusz végállomás → Fehér-kö → Szent István-forrás → Jávor-hegy (libegő) → Bükkszentkereszt → Nagy-Száraz-völgy → tapolcai autóbusz végállomás
Érkezés: A túra időtartama kb. 5-6 óra, érkezés Miskolctapolca, 20-as autóbusz végállomása (innen hétvégén 30 percenként indulnak autóbuszok a Búza tér és a Repülőtér irányába), 13-14 óra körül.
Találkozó: A miskolctapolcai végállomásnál 08:15-kor. Természetesen indulás előtt a 20-as buszt bevárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Szentkereszt-hegy → Juhdöglő völgy → Leányvár-tető → Homokkő forrás → Kékmező → Várhegyi mészkőbánya → Miskolctapolca
Érkezés: 16 óráig visszaérünk Miskolctapolcára.
Leírás:

A túra első állomásaként Leányvár-tetőt tekintjük meg, majd Homokkő forrást vesszük célba, de előtte egy tölgyfa matuzsálemet nézünk meg. Utunk ezután Kékmezőre fog vezetni, ahol egy kis pihenőt fogunk tartani. A visszafele úton elhaladunk majd a Kis-Kőmázsa és a Nagy-Kőmázsa mellett. Miskolctapolcára érkezés előtt még szemügyre vesszük a régi, felhagyott Várhegyi mészkőbányát.

Az útvonal egyik része jelölt-, míg a másik része jelöletlen turistautakat fog érinteni. Átlagos kondícióval is könnyen abszolválható.

A túra során kb. 12,5 km-t fogunk megtenni. Egyéni szükséglethez mérten hideg élelmet (szendvicseket), elegendő folyadékot mindenki hozzon magával. Az időjárásnak megfelelő (réteges)öltözetet se felejtsük el.

Utunk közben a túravezető ismertetni fogja a helyszínekkel kapcsolatos információkat, érdekességeket.

Találkozó: A Búza térről Bükkszentkeresztre 8:30-kor induló buszon. A túravezető várhatóan a Felső-Majláthon fog felszállni. A busszal Bükkszentkereszt Borostyán-étteremig utazunk.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt → Lófő-tisztás → Kőlyuk-galya → Ásott-fa tető → Kisgyőr
Érkezés: Délután 5-ig megérkezünk Miskolcra a Kisgyőrből induló busszal, leszállási lehetőség pl. a Tapolcai elágazásnál vagy a Búza téren.
Leírás:

A túra 11:13-án szombaton lesz megtartva. 

Az Ásott-fa tetőről remek kilátás nyílik elsősorban dél felé, de a Bükk magasabb csúcsaira is. Viszont túristaút nem vezet fel, így a túra néhány rövid szakaszán el fog fordulni nehezen járható terep is.

 

Találkozó: Búza tér, 7:45-ös busz Mezőkövesdig (a Tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni, menetrend szerint 7:53-kor, onnan picit olcsóbb a jegy);
Mezőkövesden fél óra szabad program (pl. Coop, pékség, DM, újság, WC, váróterem),
majd a bükkzsérci busszal „Hórvölgyi útelágazás” megállóig (370 Ft), érk. 9:51-kor. Innen indul a gyalogtúra.
A Gyalogtúra útvonala: Hór-völgyi elágazás → Túrbucka → Mész-patak → Milleniumi kilátó → Cserépváralja → Vár-hegy → Felső-szoros → Dobi-rét → Kőhodály → Tibolddaróc
Érkezés: Visszabuszok Tibolddarócról:
15:13 (ha gyorsan megyünk)
17:13 (kényelmesen elérhető, de 15:50 körül lesz napnyugta)
Leírás:

Dombok, völgyek, kaptatók és lapos utak egyaránt előfordulnak. Túrabakancsban ajánlatos jönni, mert lehet sár. Fejlámpát/zseblámpát érdemes lehet hozni, ha a későbbi buszt érnénk el, de valószínűleg nem lesz szükség rá.

Találkozó: Reggel 8:25-kor (a 68-as busszal érkezőket bevárva) a "Bükkszentlászlói Elágazás" megállónál
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Sűrű-bérc → Csókás-tető → Száraz-tó-völgy → Bükkszentlászló
Érkezés: Dél körül, tempótól függően (11:00 és 13:00 között) a kiindulási pontra
Leírás:

Akik harmadszorra tartanak velünk már kiismerhették, hogy a valaha volt kékmezei katonai lőtér nyomait a Bükkszentlászló fölötti hegyoldalakon máig megtalálhatjuk. A kevésbé rutinos erdőjárók szerencséjére ezek a közel fél évszázaddal ezelőtt kilőtt (veszélytelen) gyakorlólövedékek elég közel értek földet a bükkszentlászlói túraútvonalakhoz, így megfelelő útbaigazítással viszonylag gyorsan bele is botolhatunk egybe, kettőbe, vagy huszonötbe.

Miért három bakacsos tehát egy ilyen kis kiruccanás? A terep száraz, napos időben is gazos és sáros, ha pedig az időjárás aznap nem gondolja elég nagynak ezt a kihívást, akkor egy dzsungeli expedícióval is felérhet egy-két szakasz az útvonalunkon. A túrának egy konkrét célpontja van a Csókás-tetőn, ahol cókmókunkat ledobjuk és szétszéledünk a susnyásba, hogy minél több lőszerre leljünk és versenyezzünk, hogy ki találja meg a legszebbeket, vagy a legtöbbet.

No description available.

Ez a kép a legutóbbi ilyen túrán, távolabbi, de jobb terepviszonyok között végzett keresgélés közben készült.

 

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös autóbusz végállomása, 8:35
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Csurgói erdészház → Faktor-rét → Hármaskút → Huta-rét → Holló-kő → Istállós-kő → Istállós-koi-barlang → Szalajka-völgy → Szilvásvárad
Érkezés: Délután négy óra körül Szilvásváradra, hazaút onnan autóbusszal (17:07-kor indul Kazincbarcikai átszállással), érkezés miskolc Búza térre 18:45
Találkozó: 8:30-kor Felső-Majláthon az 1-es villamos végállomásán. Innen a 8:35-kor induló 15-ös busszal indulunk Felsőhámorba.
A Gyalogtúra útvonala: Felsőhámor → Puskaporos → Fehérkő-lápa → Hajnalka-forrás → Vártető → Diósgyőri-vár
Érkezés: a Diósgyőri várhoz legkésőbb 14-re
Leírás:

Felmerülő kérdések, problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36205199147

Találkozó: Tiszai Pályaudvaron 7:20-ig, ahonnan a vonatunk 7:33-kor indul. Mezőkövesdig vesszük a vonatjegyet, majd onnan Szomolyáig busszal utazunk.
A Gyalogtúra útvonala: Szomolya → Kaptárkövek → Hátmeg-rét → Király-rét → Nyerges-hegyi kaptárkövek → Eger
Érkezés: Egerből vagy a 16:00, ill. 16:40-kor induló busszal, vagy a 16:26-kor induló vonattal indulunk haza. Érkezés Miskolcra legkésőbb 18:15-re.
Leírás:

A fenti útvonal csak tervezet, a túra közben bármikor módosulhat.
Elegendő folyadékot mindenki hozzon magával, kiszámíthatatlan, hogy lesz-e vízvételi lehetőség.

Találkozó: A miskolctapolcai végállomásnál 08:15-kor. Természetesen indulás előtt a 20-as buszt bevárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Nagykőmázsa-völgyi víznyelők → Vörös-kő → Szederbokor → Galya-tető (422 m) → Nagy-Száraz-völgy → Miskolctapolca
Érkezés: 16 óráig visszaérünk Miskolctapolcára.
Leírás:

A túra első állomásaként megtekintjük a Nagykőmázsa alatt található töbröket, majd enyhe emelkedőn át utunkba ejtjük a Vörös-kőnél található feketefenyvesek rengetegét. Ezután célba vesszük a Szederbokor elnevezésű pihenőhelyet, hogy ha az időjárás engedi, akkor tudjunk szalonnát sütni. A következő állomás Galya-tető, ahol gyönyörű kilátás nyílik a Nagy-Som-hegyre, a Nagykőmázsára, illetve Tiszaújváros felé. Utunk ezután érinteni fogja a Nagy-Száraz-völgyet, majd végül megérkezünk Miskolctapolcára.

Az útvonal egyik része jelölt-, míg a másik része jelöletlen turistautakat fog érinteni. Átlagos kondícióval is könnyen teljesíthető lesz.

 

 

A túra során kb. 11,5 km-t fogunk megtenni. Egyéni szükséglethez mérten a szalonnasütéshez tervezett élelmen kívül szendvicseket, elegendő folyadékot mindenki hozzon magával. Az időjárásnak megfelelő öltözetet se felejtsük el. Utunk közben a túravezető ismertetni fogja a helyszínekkel kapcsolatos információkat, érdekességeket.

Megjegyzés:

A szerda éjféltől érvényben lévő tűzgyújtási tilalom miatt a szalonnasütés része a túrának elmarad, de ettől függetlenül túra meg lesz tartva! Ha esetleg időközben feloldanák a tilalmat (amire kicsi az esély), akkor péntek este frissítem a bejegyzést.

A kialakult helyzet miatt kérném, hogy mindenki hozzon magával hidegélelmet!

Találkozó: 7:40-ig a Búza téri Volán buszpályaudvaron. Innen 7.45-kor indul a buszunk Eger irányába. Átszállás Bükkábrányban, várakozási idő a Kácsi buszra kb 9 perc. Érkezés Kácsra 8.55 körül.
A Gyalogtúra útvonala: Kács → Kőhodály → Kaptárkövek → Cserépváralja
Érkezés: Délután 4-kor vagy 5-kor indul Cserépváraljáról busz, legkésőbb fél 7-re Miskolcon vagyunk.
Leírás:

Ez a túra nem a rohanásról fog szólni. Sokat fogunk fényképezni és a szép helyeken elidőzünk, fotózgatunk. Kezdőknek is ajánlott.

Találkozó: 8:30-kor Felső-Majláthon az 1-es villamos végállomásán. Innen a 8:35-kor induló 15-ös busszal indulunk Felsőhámorba.
A Gyalogtúra útvonala: Felsőhámor → Zsófia kilátó → Dolka-gerinc → Csókási-pihenő → Udvar-kö-barlang (Dante pokla) → Felső-forrási-barlang → Kecske-lyuk → Büdös-pest → Szeleta-barlang → Majális-park
Érkezés: legkésőbb 16 órára a Majális-parkba.
Leírás:

Felmerülő kérdések, problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36205199147

Találkozó: Lillafüreden, az 5-ös autóbusz végállomásánál 8:20-kor
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred autóbusz végállomás → Fehér-kő kilátó → Fehérkőlápa → Jávor-hegy → Bükkszentkereszt → Nagy-Som-völgy → Hét katona sírja → Bükkszentkereszt (gyógyitó kövek) → IV. Béla emlékmű → Bükkszentkereszt → Somos-hegy → Kis-dél → Bükkszentkereszt kilátó → Kerek-hegy alja → Libegő alsó végállomása → Lillafüred autóbusz végállomás
Érkezés: Tempótól függően kora délután (13-15 között) a kiindulási pontra
Leírás:

Látnivalókkal megspékelt útvonalat járunk be Lillafüred és Bükkszentkereszt között, érintve kilátókat, katonasírokat, gyógyító köveket, és remélhetőleg sok-sok virágot a tavaszi erdőben. Néhány szakasz nehezebb lehet a kevésbé rutinosaknak, kövekre, sárra, gazra érdemes felkészülni.

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 261 4371

Találkozó: 8:30-kor Felső-Majláthon az 1-es villamos végállomásán. Innen a 8:35-kor induló 15-ös busszal indulunk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Jubileumi-forrás → Szentlélek → Örvény-kő (Jókai emlékmű) → Magos-kő → Lencsés-nyereg → Majális park
Érkezés: legkésőbb 16-ra a Majális-parkba
Leírás:

Csináljuk meg együtt a Népek Tavasza emléktúrát! További információ: http://www.nepektavasza.hu

http://www.nepektavasza.hu/document/2022/NT2022_Jokai16.pdf

Felmerülő kérdések, problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36205199147

Találkozó: A miskolctapolcai autóbusz végállomáson 8:30-ig
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Homokkő-forrás → Kékmező → Csókás-völgy → Kőlyuk-galya → Kőlyuk-völgy → Szent Korona kilátó → Kisgyőr
Érkezés: Kisgyőrből a 17:15-kor induló Volánbusszal utazunk Miskolcra.
Leírás:

A túra során jelzett és jelzetlen utakon is fogunk haladni. A Homokkő-forrásra, mint vízvételi helyre ne számítsunk, elegendő enni és innivalót mindenki hozzon magával. A három bakancs ne riasszon el senkit, átlagos kondícióval teljesíthető a túra.

Túravezető elérhetősége: 20/401-1051

A képek 2003. áprilisában, ugyanezen az útvonalon, Soós Feri bácsi által vezetett túrán készültek.

Találkozó: Búza tér, 7:45-ös mezőkövesdi busz Bükkábrányig (a teljes árú jegy 650 Ft; a Tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni [lent, a Pennyvel szembeni megállónál], menetrend szerint 7:53-kor), Bükkábrányban menetrend szerint 9 percünk lesz átsétálni a 2-3 percre lévő boltig; onnan a kácsi busszal megyünk Tibolddaróc középső megállójáig (250 Ft), érkezés 8:47-kor. Innen indul a gyalogtúra.
A Gyalogtúra útvonala: Tibolddaróc → Karud-alja → Dobi-rét → Kis-Farkas-kő → Pallag-oldal → Kács
Érkezés: Visszabusz Kácstól: 13:05 (a teljes árú jegy 310+650 Ft), érkezés Miskolcra: 14:15.
Leírás:

Mindenféle terep (dombok, völgyek, kaptatók és lapos utak egyaránt előfordulnak).

Túrabakancsban ajánlatos jönni, mert lesz sár. (Ha van kamáslid, az is jól jöhet.) / 
Hiking boots are recommended for the mud. (If you also have a pair of gaiters, you can make use of them.)

Találkozó: Miskolc-Tiszai Pályaudvar 6:50, a 6:59-kor Tornanádaskára induló vonattal megyünk Perkupáig (oda 8:19-kor érkezünk)
A Gyalogtúra útvonala: Perkupa vá. → Martonyi kolostorrom → Csengő-tető → Szalonna → Rakaca-víztározó → Vár-hegy → Szendrö
Érkezés: Szalonnára 12-13 óra körül érkezünk, onnan busszal (12:39->13:55) és vonattal (13:44->14:56) is el lehet jutni Miskolcra; azokkal, akik tovább jönnek Szendrőre, az érkezés kb 15-16 óra körül érkezünk, hazaút: vonat (15:50->16:56), busz (16:08->17:15; 16:10->17:45; 16:43->18:15)
Leírás:

A találkozóig (Miskolc-Tiszai Pályaudvar 6:50) kérek mindenkit, hogy vegye meg a vonatjegyet Perkupáig. A pályaudvaron a Tornanádaskára induló vonat melletti peronon lesz a talélkozó pontos helye.
Az Egyetemvárosból elérhető a Tiszai Pályaudvar a 20-as autóbusszal (Repülőtér irány, Egyetemi Kollégiumok megállónál van 5:57-kor), majd a Centrum megállónál át kell szállni az 1-es villamosra (Tiszai Pályaudvar irány).


Lehetőség van részt venni csak a rövid (14 km, 516 m szintemelkedés) változaton Szalonnai kiszállással, ami 2 bakancsot, azaz 6 pontot ér, vagy tovább menni Szendrőre, ami együtt 24,6 km hosszú túra 704 m szintemelkedéssel (ez már három bakancsot és hét pontot ér). Megnézzük a Martonyi kolostorromot, elmegyünk a TV-toronyhoz, valamint Szalonnán megtekintjük a Református templomot. A hosszú túrán érintjük még a Rakaca-víztározót, valamint a Szendrői kilátót és a várromot.

A kép 2021. szept végén készült a Rakacai Tóról és a háttérben a Szalonnai hegységről.

Találkozó: 08:30 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
08:40-kor induló Zemplén IC-vel megyünk Erdőbénye vasúti megállóhelyig, majd tovább utazunk a
09:40-kor induló busszal Erdőbénye, Ligettető megállóig 09:59-re érkezünk meg (Baskó felé közlekedik a busz)
A Gyalogtúra útvonala: Erdőbénye, Liget-pihenő → Szokolya-tó → Tállyai-Hideg-kút → tállyai Várhegy (panoráma pont) → Hollós-tető (kilátás és sziklaformáció) → erdőbényei Várhegy (panoráma pont) → Erdőbénye, Alsó-rétek
Érkezés: 17:00 körül Erdőbénye, üdülő elágazás nevű buszmegállóba

Visszaút:
"A" terv: 17:05-kor Erdőbénye, üdülő elágazásból induló busszal Erdőbénye vasúti megállóhely bejárati út-ig (17:13-ra), 17:34-kor induló vonattal Erdőbénye vasúti megállóhelytől Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 18:27-re (1 átszállás Szerencs, vasúti állomáson)
"B" terv: 19:05-kor Erdőbénye, üdülő elágazásból induló Erdőbénye vasúti megállóhely-ig (19:13-ra), 19:34-kor induló vonattal Erdőbénye vasúti megállóhelytől Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 20:21-re (1 átszállás)
Leírás:

A túra vegyes minőségű jelzetlen erdészeti utakon halad, a közlekedés problémát nem okozhat senkinek. Egyedül a három csúcsra (tállyai Várhegy, Hollós-tető, erdőbénye Várhegy) való feljutás miatt ajánlott legalább egész cipő, vagy bakancs. Ezeken köves terepre kell számítani, kifejezetten a tállyai Várhegyen. A tállyai Várhegyen óvatos közlekedés ajánlott egy fedetlen latrina miatt.
Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de a hosszú táv miatt kitartás szükséges. Az elején lesz egy kitartó emelkedő, ami után már a csúcsok megközelítését kivéve könnyedén lehet haladni.
Egy nagyon rövid szakaszon érintjük az egykori Kossuth túra piros jelzését, amit a tavalyi évben nagy részben megszüntettek és a helyére egy zöld sáv jelzés került.

A túra során érintjük Szádeczky-Kardoss Géza - Várak a Zemplénben c. kiadványában kiírt túramozgalmának két igazolópontját is a két Várhegyen, valamint további 2 igazolópont mellett fogunk elhaladni, ám ezeket idő és kilométer keret hiányában nem keressük fel. Az érdeklődők részére szívesen nyújt tájékoztatást a túravezető.

Az út során vízvételi lehetőséggel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2-3 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

A túra kezdő és végpontja is külterületen van.
Az autóval érkezők részére lehetőség van parkolni a Liget-pihenőben a kiindulási ponton, ebben az esetben a visszajutást meg kell oldani egyénileg (17:48 és 19:48-kor van busz vissza). Vagy Erdőbényén a faluban parkolás esetében is meg kell oldani a visszajutást, ami történhet ugyan ezzel a két bussza, vagy egy 2km-es sétával. Továbbá fel kell szállni a reggeli buszra, ami ki visz minket a Liget-pihenőbe.
Valamint parkolásra van még lehetőség az Erdőbényefürdőre vezető, forgalom elől el nem zárt magánút mentén is, ami a végponton van (honvédségi üdülőhöz vezet). Így fel lehet szállni reggel a buszra az Erdőbénye üdülő elágazás nevű buszmegállóban 9:48-kor. Itt számolni kell arra, hogy külön nincs hely a parkolásra csak az útpadkát lehet igénybe venni, ám a gyér forgalom miatt ez nem okoz problémát. Figyelni kell viszont, hogy az esetlegesen elhaladó erdészeti gépeknek legyen elég helyük a közlekedésre.

Haladástól függően az erdőbényei Várhegyen kell eldöntenünk, hogy melyik buszt érjük el. Innen kb. 1 óra elérni a buszt, vagy ha bőven van időnk akkor kb. 1,5 óra elérni Erdőbényét, itt kényelmesebben lehet várakozni a buszra.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A képen az erdőbényei Várhegyről megcsodálható panoráma egy része látható (2021.04.27.):


A túra magasság diagramja:

Találkozó: Miskolctapolca autóbusz végállomáson 8:20-ig
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Nagy-kőmázsa → Sűrű-bérc → Kis-dél kilátó → Bükkszentkereszt
Érkezés: Bükkszentkeresztről a 14:50-kor induló Volánbusszal utazunk vissza Miskolcra.
Leírás:

Túránk során két kilátóhelyet is érintünk, melyeken geoláda is található. Elsőnek a miskolctapolcai mészkőbánya tetejéről nézünk körül, majd a túra vége felé felmászunk a bükkszentkereszti fából készült kilátóba.

A túravezető elérhetőségei: 20/401-1051, mustar@uni-miskolc.hu

Találkozó: 05:20 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
05:32-kor induló Borsod IC-vel megyünk Hatvan, vasúti állomás-ig, majd tovább utazunk a
06:55-kor induló busszal Hatvan, autóbusz-pályaudvar-tól Mátrafüred, autóbusz-váróterem megállóig, 07:45-re érkezünk meg (a busz Egerig közlekedik)

Az átszállásra csupán 8 perc van, amibe gyaloglás is tartozik, ezért ha lekésnénk a B terv tovább:
07:15-kor induló busszal Hatvan, autóbusz-pályaudvar-tól Gyöngyös, autóbusz-állomás megállóig, 07:45-ra érkezünk meg, majd tovább a
08:00-kor induló busszal Mátrafüred, autóbusz-váróterem megállóig, 08:10-re érkezünk meg (a busz Kékestetőig közlekedik)
A Gyalogtúra útvonala: Mátrafüred → Benevár → Kősánc → Remete-barlang → Jávoros-forrás → Kékes (1014m) → Erzsébet-szikla → Sas-kő → Disznó-kő → Felső-Tarjánkai erdészház → Markazi várrom → Markaz
Érkezés: 17:00 körül Markaz, posta nevű buszmegállóba

Visszaút:
"A" terv: 18:20-kor Markaz, posta megállóból induló busszal Eger, autóbusz-állomás-ig (19:20-ra), 19:40-kor induló busszal Eger, autóbusz-állomás-tól Miskolc, autóbusz állomás-ra érkezés 21:15-re
"B" terv: 18:38-kor Markaz, posta megállóból induló Gyöngyös, autóbusz-állomás-ig (19:00-ra), 19:30-kor induló busszal Gyöngyös, autóbusz-állomás-tól Eger, autóbusz-állomás-ig (20:25-re), 20:40-kor induló busszal Eger, autóbusz-állomás-tól Miskolc, autóbusz állomás-ra érkezés 22:15-re
"C" terv: 18:38-kor Markaz, posta megállóból induló Gyöngyös, autóbusz-állomás-ig (21:00-ra), 21:30-kor induló busszal Gyöngyös, autóbusz-állomás-tól Eger, vasútállomás bejárati út-ig (20:21-re), 20:30-kor induló vonattal Eger, vasútállomás-tól Füzesabony, vasútállomás-ra érkezés 22:47-re, 22:51-kor induló vonattal Füzesabony, vasútállomás-tól Miskolc Tiszai-pályaudvarra érkezés 23:39-re
Leírás:

A túra nagy részt jelzett turistautakon halad, de ezek egy része köves, ezért ajánlott legalább egész cipő, vagy bakancs.
Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de az állandó emelkedő miatt kitartás szükséges. Lehetnek benne 1-1 rövidebb szakaszon meredekebb emelkedők, de inkább lejtők.

Részben érintjük Szádeczky-Kardoss Géza - Várak a Mátrában c. turistamozgalmának pontjait (Benevár, Remete-bérc1, Remete-bérc2).

Az út során csak a bizonytalan Jávoros-forrással lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2-3 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni. Valamint aki fel szeretne menni a Kékesen lévő tévétoronyba, annak 1000Ft/fő a költsége. Fent egy kávézó is van, lent pedig több büfé/étterem nyitvatartástól függően. Továbbá Markazon a buszt, - amennyiben nyitva van - a Talléros Sörözőben vagy a Vadász Söröző-Borozó-ban tudjuk bevárni.

Az autóval érkezők részére Gyöngyöst ajánlom, mint parkolási pont.

A túrán több kilátópontot is érintünk, ezért viszonylag haladósra kell fogni a tempót, ha a Kékesen időzni akarunk, mert az "A" vagy a "B" visszaút tervet jó lenne megvalósítani. A "C" már csak végső mentsvár.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/map-july-11-2022-1-43-pm-5e083bd

Találkozó: 8:30 Felső-Majláth buszállomás
A 8:35-kor induló 15-ös busszal megyünk Garadnáig, akinek nincs bérlete, annak 1 darab menetjegy szükséges.
A Gyalogtúra útvonala: Garadna → Turista Emlékpark → Magos-kő (635) → Csókás → Lencsés-nyereg → Zsófia-kilátó → Szeleta-barlang → Molnár-szikla → Majális-park buszvégállomás
Érkezés: 15 óra körül a Majális-park buszvégállomáshoz
Leírás:

Túránk eleje keresztül vezet a Turista Pantheon-on (emlékpark), amely a magyar turistaság kiemelkedő alakjainak állít emléket. Majd a Magos-kőről megtekintjük a Garadna-völgyre nyíló csodás panorámát. Csókáson és a Lencsés-nyergen áthaladva a következő megálló a Zsófia-kilátó, amelyet 4 hete adtak át, szép kilátást nyújt a Palotaszállóra és a környékre. Tovább haladva körülnézünk a Szeleta-barlangban, majd a legendás Molnár-szikla után leereszkedve érkezünk meg a még épülő új látogatóközpont melletti buszvégállomásra.

Találkozó: 8:35 (autóbusz indul: 8:45); Miskolc, autóbusz-állomás (Búza tér, 11-es kocsiállás)
A busszal Kazincbarcika autóbusz állomásig utazunk (érkezés: 9:30), onnan 9:55-kor indulunk tovább Bánhorváti felé
A Gyalogtúra útvonala: Bánhorváti → Bodó-tó → Turcsányi forrás → Damassa-szakadék → Három-kő-bérc → Dedevár → Upponyi-szoros → Uppony
Érkezés: 17:55 Miskolc, autóbusz-állomás (ha sikerül elérni Upponyban a 15:41-es buszt)
18:55 Miskolc, autóbusz-állomás (Upponyból indulás 17:16-kor)
Leírás:

Bánhorvátit elhagyva először a Bodó-tóhoz megyünk, aminek különlegessége, hogy annak dacára sem szárad ki, hogy nem táplálja felszíni vízfolyás. Ezt követően a Miklós-kútja pihenő érintésével Damasa-szakadékhoz tartunk (ha érdekli a csapatot, kis kitérővel útba ejthetjük a Som-pataki pincesort). A Damasa-szakadék megtekintése után délfelé vesszük az irányt, és a Három-kő-bérc közelében lévő kilátópontokról vesszük szemügyre a tájat. Még mindig a déli irányt tartva elérjük Dede-vár romjait, ahonnan Uppony mintegy másfél km távolságra van.

Találkozó: Majális-park buszvégállomásnál 16:30-kor
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park → Király-kút → Kecske-lyuk → Hársas-bérc → Nagy-Galya → Galya-kapu-nyereg → Ördög-kúti-zsomboly → Udvar-kő-barlang (Dante pokla) → Kaszás-rét → Lencsés-nyereg → Dolka-­hegy → Zsófia-kilátó → Dolka-­hegy → Szeleta-barlang → Molnár-szikla → Majális-park
Érkezés: A kiindulóponthoz, 22-23 óra körül
Leírás:

A sötétedésre időzített őszi túra célja a nyugovóra tért erdőben szarvasbőgést hallgatni, az új Zsófia-kilátóból pedig Lillafüred esti fényeit megcsodálni. Lámpára, magabiztosságra az esti terepen szükség lesz, nem kezdőknek való!

Eső előfordulhat, sárra mindenképpen készülni kell!

Érkezni busszal, autóval egyaránt lehetséges. Késés esetén a túravezetőt el lehet érni a +36 70 261 4371 telefonszámon, nehogy elinduljunk valaki nélkül.

Találkozó: 8:40-kor a Búza téren a buszállomáson
A 8:50-kor Egerbe induló busszal utazunk Bükkszentkereszt autóbusz-forduló megállóig. A teljesárú menetjegy 560 forint.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt autóbusz-forduló → Bükkszentkereszt kilátó → Száraz-Szinva-völgy → Lendeczky út → Kecskeláb-rét → Jávorkút → Ómassa
Érkezés: Ómassáról a 16:35-kor induló 15-ös busszal megyünk vissza Miskolc irányába. (De lehet, hogy az egy órával korábban induló buszt is elérjük.)
Leírás:

Utunk első pontja Bükkszentkereszt kilátója, ahol szép körpanorámát találunk. Majd a falu végét érintve lefelé indulunk az erdős Száraz-Szinva-völgyön. Ezt követően pár száz méter országúti séta után egy sorompóval lezárt erdészeti úthoz érkezünk. A Lendeczky Lászlóról elnevezett turistaúton a Lusta-völgyben folyamatosan emelkedünk felfelé. Kurta-bérc után megcsodálhatjuk az óriási töbröket, melyek utunkat szegélyezik. Kecskeláb-rét és Jávorkút érintésével haladunk tovább Bolhásig, ahol letérünk az aszfaltról és leereszkedünk Ómassára.

Találkozó: Búza tér, 6:50-es kisgyőri busz Mocsolyásig (3-as kocsiállás, a teljes árú jegy 560 Ft). Menetrend szerint 7 perccel később a tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni, a lenti (Pennyvel szembeni) megállónál (onnan csak 465 Ft).
A Gyalogtúra útvonala: Mocsolyás → Latorvár → Kács → Dobi-rét → Hideg-kút-laposa → Mész-patak → Hór-völgyi elágazás
Érkezés: Visszabusz: [A] a rövidebbik (kácsig tartó) túra esetén 11:55 (a teljes árú jegy 840 Ft), érkezés Miskolcra: 13:05; [B] a hosszabb túránál 15:04 (465 Ft a vasúthoz, onnan 840 Ft), érkezés Miskolcra: 16:22 [helyett inkább fél 5 és 5 óra között, mert késés várható*].
Leírás:

A korai indulás a korábbi érkezést szolgálja. Az április 30-ai túra mintájára választható távos:

[A] Részt vehetsz a rövid (9,1 km, 250 m szintemelkedés) változaton kácsi kiszállással. Ennél normális tempó esetén elérhető az a busz, amellyel délután 1-re Miskolcra érhetsz. Az emelkedések és ereszkedések tekintetében közepes nehézségű, de a távot tekintve viszonylag könnyebb túra, Endre javaslatára 1 bakancsot, azaz 3 pontot ér. 

[B] Tovább lehet menni a Hór-völgyi elágazáshoz (ahol étterem, múzeum, pihenő található), így már 17,8 km a táv, 450 m szintemelkedéssel (három bakancsot és 7 pontot ér). Az útvonal Kácstól: → Dobi-rét → Hideg-kút-laposa → Mész-patak → Hór-völgyi elágazás. Ebben az esetben 4 óra és fél 5 között5 óra felé/körül* érkezhetünk a Tiszaira. 

* Mert visszafelé a vonat valószínűleg késni fog, 10 percet szinte biztosan, de akár fél órát is. (Hetekkel ezelőtti pályasérülés miatt, egy egész vágányt kilométereken javítani kell.) Tehát délután fél 5 és 5 óra között várható az érkezés. Aki akar, busszal is jöhet Mezőkövesdtől, az 840 helyett 930 Ft, de annál eleve 36 percet vár(ost néz)ni kellene az átszállásnál, és a busz érkezése a Búza térre menetrend szerint 17:15 (Tapolcai elág.: 17:07), emiatt jobb lehet még mindig a vonat.

Csapadékos idő után sáros szokott lenni. Túrázáshoz túrabakancsot ajánlatos viselni (sár, nedvesség és törmelék bejutása ellen); kullancs ellen pedig olyan hosszú szárú nadrágot és/vagy kamáslit, ami nem fekete.

Találkozó: 08:20 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
08:30-kor induló Hernád IC-vel megyünk Novajidrány vasútállomás-ig, majd tovább utazunk a
09:22-kor induló busszal Regéc, autóbusz-forduló megállóig 09:58-ra érkezünk meg
A Gyalogtúra útvonala: Regéc → Rákóczi-kő → Kavicsbánya-rét → Pengő-kő → Nagy-Péter-mennykő → István-kút → Mlaka-rét → Sólyom-kő (564m) → Hóverem → Kerek-kő → Flórika-forrás → Újhutai csurgó
Érkezés: 18:00 körül az újhutai csurgóhoz

Visszaút:
18:25-kor Háromhuta (Újhuta), autóbusz-forduló megállóból induló busszal Olaszliszka-Tolcsva vasútállomás-ig (18:55-re), 19:28-kor induló vonattal Olaszliszka-Tolcsva vasútállomás-tól Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 20:29-re (1 átszállás Szerencs, vasúti állomáson)

Figyelem! Ez az egyetlen busz visszafelé, amit el kell érnünk mindenképpen, ezért néhány szakaszon haladós tempóra lehet számítani. Lehetőleg csak az előre betervezett pihenőpontokon időzzünk.
Továbbá a túra végére jó eséllyel ránk sötétedik, ezért elemlámpa ajánlott.
Leírás:

A túra nagy részt jelzett turistautakon halad, melyek nagy százalékban járt erdészeti utak is, ezért ajánlott legalább egész cipő, vagy bakancs (az utak szét lehetnek taposva és sár is előfordulhat - részben Országos Kéktúra nyomvonal).
Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de a táv miatt kitartás szükséges. Erélyes emelkedőre nem kell számítani.
Egyetlen busz van visszafelé, amit el kell érnünk mindenképpen, ezért néhány szakaszon haladós tempóra lehet számítani. Lehetőleg csak az előre betervezett pihenőpontokon időzzünk.
A naplemente 17:33-kor van, ezért a túra végére már szürkületben, vagy akár sötétben kell haladnunk. Az utolsó 2 km aszfalton halad, ezért nem okozhat problémát, de ajánlott mindenkinek elemlámpa vagy fajlámpa a biztonság kedvéért.

Útvonalpontok (nem mind hosszú pihenőpont):
- Rákóczi-kő (csak elmellőzzük, egy fotó vagy szusszanás erejéig állunk meg)
- Pengő-kő (gyors körbenézés)
- Nagy-Péter-mennykő (fotózás, pihenés)
- István-kút (vízvételezés, gyors körbenézés, sajnos nincs idő letelepedni)
- Mlaka-rét (kiépített pihenő ugyan, de inkább a következő ponton időzünk)
- Sólyom-kő (fotózás, rövidebb pihenés - csúszás esetén kimaradhat)
- Kerek-kő (fotózás, a rendelkezésre álló időtől függő pihenés - csúszás esetén kimaradhat)
- Újhutai csurgó (vízvételezés, bevárjuk a buszt)

Az út során több vízvételi lehetőséggel lehet számolni (István-kút, Flórika-forrás, újhutai csurgó), de ennek ellenére ajánlom, hogy egyéni igényektől függően legalább 1,5-2,5 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

Az autóval érkezést nem ajánlom, mert a kezdő és végpont között nagyon rossz a tömegközlekedés. Gyalog kb. 2 óra a kezdő és végpont között aszfalton az út. Akik autóval érkeznének azoknak a legjobb, ha a Tiszain parkolnak. Esetleg Szerencs lehet opció, innen van megfelelő tömegközlekedés az indulási pontra, ebben az esetben visszafelé csak Szerencsig kell utazni, de odafelé ugyanannyi az utazási idő.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/map-july-11-2022-12-26-pm-a9cf46a

Találkozó: Miskolc autóbusz- állomás ( Búza tér), innen a 08:50-kor induló 3753-as járatú busszal megyünk fel Bánkútra.
A Gyalogtúra útvonala: Bánkút → Petőfi kilátó ( tiszta idő esetén) → Huta-rét → Őserdő → Tar-kő → Három-kő → Répáshuta
Érkezés: Répáshutáról 16:03-kor induló járattal vissza Miskolcra, várható érkezés: 17:10 körül a Búza térre.
Találkozó: A miskolctapolcai végállomásnál 09:00-kor.
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Nagykőmázsa-völgyi víznyelők → Vörös-kő → Szederbokor → Galya-tető (422 m) → Nagy-Száraz-völgy → Miskolctapolca
Érkezés: 15:30-ig visszaérünk Miskolctapolcára.
Leírás:

Programváltozás: A korábban meghirdetett "Túra Kékmezőre" című túra helyett, egy időközben a Sportközpont által erre a napra szervezett "Hagyományőrző Egyetemi Túra" lesz megtartva.

Bővebb információ a túrával kapcsolatban az alábbi plakáton lévő linken érhető el:

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni november 2-án 16:00 óráig, az alábbi linken lehetséges:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdYnti5il9pi7QnAka-MYRfIDuPhLEqruLn7tZODyGvFfmgDQ/viewform?usp=sf_link

Fontos, hogy a túra a Miskolctapolcai busz végállomásról indul 9 órakor, és oda is fogunk visszaérkezni legkésőbb 15:30-ra (Google Űrlapon tévesen szerepel).

Túra leírás:

A túra első állomásaként megtekintjük a Nagykőmázsa alatt található töbröket, majd enyhe emelkedőn át utunkba ejtjük a Vörös-kőnél található feketefenyvesek rengetegét. Ezután célba vesszük a Szederbokor elnevezésű pihenőhelyet, hogy ha az időjárás engedi, akkor tudjunk szalonnát sütni. A következő állomás Galya-tető, ahol gyönyörű kilátás nyílik a Nagy-Som-hegyre, a Nagykőmázsára, illetve Tiszaújváros felé. Utunk ezután érinteni fogja a Nagy-Száraz-völgyet, majd végül megérkezünk Miskolctapolcára.

Az útvonal egyik része jelölt-, míg a másik része jelöletlen turistautakat fog érinteni. Átlagos kondícióval is könnyen teljesíthető lesz.

Találkozó: Felső Majláth, legkésőbb 8:30-ig. Innen a 8:35-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassára.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Meteor-forrás → Kapu-bérc → Nyír-kő → Kisvár → Dédesi-vár → Mályinka
Érkezés: Este 6 körül a Búza-térre.
Leírás:

Utunk során több kilátópontot érintünk. Élelem vásárlására nem lesz lehetőség, érdemes eleget hozni.

Kilátás a Kisvárról a Dédesi-várra.

Találkozó: Felső-Majláthon 8:30-ig, ahonnan a 8:35-kor induló 15-ös busszal utazunk a Pisztrángkeltető megállóhelyig.
A Gyalogtúra útvonala: Pisztrángkeltető → Csókás esőbeálló → Andókút → Varbói-tó → Barossaknai elágazás → Ortástető → Majális-park
Érkezés: A Majális-park autóbusz megállóba 16:00-ig
Leírás:

A túra a Bükk északi oldalán halad, több helyen szép kilátással a Varbói-víztározóra, és Parasznyára. Jellemzően jól járható erdei utakon haladunk, néhol kidőlt kidőlt fákkal, illetve magas alljnövényzettel találkozhatunk, de átlagos készségekkel a túra teljesíthető. Az évnek ebben az időszakában sáros utakra is lehet számítani. 

Felmerülő kérdések, problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +3620/985-3303

Találkozó: Miskolc, Majális park autóbusz végállomás; 8:50
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Ortás-rét → Keskeny-lyuk-rét → Lencsés-nyereg → Dolka-gerinc → Zsófia-kilátó → Szeleta-zsomboly → Dolka-nyereg → Molnár-szikla → Majális park
Érkezés: A várható érkezési idő 16:00
Leírás:

Jó Szerencsét!

Kedves Egyetemi Polgár!

Meghirdetjük következő különleges túránkat. A célunk, hogy minél több hallgatóval, oktatóval és dolgozóval szerettessük meg a túrázást, és formáljuk, erősítsük az egyetemi közösséget. Az előző Túra középpontjában a Miskolci Egyetem hagyományai álltak, a mostani kirándulás folyamán az erdő megtisztítását, szebbé tételét tűzzük ki célul, hiszen az őszi természet akkor igazán szép, ha minél kevesebb nyoma van benne az emberi jelenlétnek.

Emellett, a Miskolci Állatsegítő Alapítvánnyal (MÁSA) együttműködve lehetőséget biztosítunk a Túra bizonyos szakaszain kutyasétáltatásra, ezzel is érzékenyítve a kirándulás résztvevőit.  így a menhelyi állatoknak is lehetőséget adunk, hogy kimozduljanak a kennelekből, és ezáltal az állatbarátoknak is örömet tudunk okozni!

A november 5-i Túrából tanulva, ezúttal kettő alkalmat jelölünk meg a kirándulás időpontjaként, ha esetleg az időjárás keresztbe húzná a számításainkat. A regisztrálók közvetlen értesítést kapnak majd az időpont változásról.
 

A tervezett időpont: 2022. november 26. szombat
Rossz idő esetén: november 27. vasárnap

Indulási hely, időpont: Majális Park buszvégállomás, 9:00 óra

Visszaérkezési hely: Majális Park buszvégállomás 16:00 (legkésőbb)

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges, november 25. 16:00-ig

https://forms.gle/t8AT4Xhoyq3yZB97A

 

A túra útvonala 13,5 km, 466 méter szintemelkedéssel. A Túra során érintjük Keskeny-lyuk rétet, ahonnan szép kilátás nyílik a Bükkre, majd Lencsés-nyereg és Dolka-gerinc következik, onnan pedig a nemrégiben felújított Zsófia-kilátóhoz vezet az utunk, ahonnan letekinthetünk a Hámori-tóra, valamint a Lillafüredi Palotaszállóra. A Szeleta-barlang kis kitérővel megtekinthető, és a Csanyik-völgy után érkezünk vissza az indulási helyünkhöz.

A szemétszedés keretein belül a Majális Parkot és környékét szeretnénk tisztábbá tenni, erre a Túra indulása előtt kerítenénk sort. Ehhez a szükséges eszközöket biztosítjuk (gumikesztyű, szemeteszsák stb).

A pályázatba foglalt Fotópályázatunk erre a Túrára is érvényes, készítsetek minél több képet a természetről! A legjobb alkotásokat Decathlon ajándékutalvánnyal díjazzuk. Az I. 15000 Ft, a II. 10000 Ft, a III. helyezett 5.000 Ft értékben részesül.

További részletek a weboldalon:

http://www.sport.uni-miskolc.hu/index.php/2022/11/21/kirandulas-a-zsofia-kilatoba/

 

A Túrán résztvevőknek ízletes szendviccsel és meleg teával készülünk, amit a Zsófia-kilátónál tervezünk elfogyasztani.

Várunk minden Kedves túrázni vágyót, kérdéseiteket az alábbi email címen tehetitek fel:

mesportkozpont@gmail.com

Találkozó: 08:30 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
08:40-kor induló Zemplén IC-vel megyünk Erdőbénye vasúti megállóhelyig, majd tovább utazunk a
09:40-kor induló busszal Sima, vegyesbolt megállóig 10:05-re érkezünk meg (a busz Baskóig közlekedik)
A Gyalogtúra útvonala: Sima → Hímváró → Kis-Korsós vadászház (Dobrai-réti vadászház) → Nagy-Bükk-oldal → Csurgói erdészház → Timics-kapu → Sás-völgy → Som-bereki vadászház → Tekerjes-völgy → Baskó
Érkezés: 16:00 körül Baskó, Kertalja utca nevű buszmegállóba

Visszaút:
"A" terv: 16:42-kor Baskó, Kertalja utca megállóból induló busszal Erdőbénye vasúti megállóhely bejárati út-ig (17:13-ra), 17:33-kor induló vonattal Erdőbénye vasúti megállóhelytől Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 18:27-re (1 átszállás Szerencs, vasúti állomáson)
"B" terv: 18:42-kor Baskó, Kertalja utca megállóból induló Erdőbénye vasúti megállóhely-ig (19:13-ra), 19:34-kor induló vonattal Erdőbénye vasúti megállóhelytől Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 20:29-re (1 átszállás Szerencs, vasúti állomáson)
Leírás:

A túra vegyes minőségű (inkább rossz) jelzetlen erdészeti utakon halad, a köves terepeken figyelni kell, ezért ajánlott legalább egész cipő, vagy bakancs.
Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de a rosszabb utak miatt kitartás szükséges. Erélyes emelkedőre csak a Hímváró-szikláknál kell számítani.
Jelzett túristautat csak a Hímváró sziklához való feljutásig érintünk, de itt sem fogjuk feltétlenül követni, mert a jelzések nehezen követhetőek és nincs kijárva, ehelyett egy erdészeti utat követünk. Az érkezési pontnál lehet számítani kiépített pihenőre Baskó határában, valamint kékkúti vízre (ha addig el nem zárják a fagy miatt).

Az út során egyéb vízvételi lehetőséggel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 1,5-2,5 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

Az autóval érkezők részére lehetőség van parkolni Simán az ifjusági tábor előtt. Az autóhoz való visszajutás megoldható, mivel Baskóról Simán keresztül közlekedik a busz visszafelé Erdőbénye vmh.-ig.

A túrán az óvatos haladás lesz a fő a rossz terepek miatt, de hosszabb pihenővel csak a Csurgói erdészháznál számolok. Kiépített pihenő nem lesz csak a végponton.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/map-july-10-2022-9-37-pm-9ac1382

Találkozó: Búza tér, 7:50-es kisgyőri busz Mocsolyásig (3-as kocsiállás, a teljes árú jegy 560 Ft).
Menetrend szerint 7 perccel később a tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni, a lenti (Pennyvel szembeni) megállónál (onnan csak 465 Ft).
A menetidő kb. egy óra, és a leszállás után 10 perc séta elteltével esedékes az első „pihenés” (szerelvényigazítás).
A Gyalogtúra útvonala: Mocsolyás → Tarizsa-völgy → Kisrét → Kács → Kőhodály → Karud-alja → Tibolddaróc
Érkezés: Visszabusz:
[A] A rövidebbik (kácsig tartó) túra esetén 11:55;
a teljes árú jegy 840 Ft, érkezés Miskolcra (a Búza térre): 13:05.
Ha (komolyabb fennakadás vagy lassítóhatás folytán) esetleg nem érnénk el, akkor
a 13:05-ös a következő (az viszont átszállásos, Bükkábrányig 310 Ft, onnan még Miskolcig 650 Ft, érk.: 14:15).
[B] A hosszabbik távnál 15:13; Bükkábrányig 250 Ft, onnan még Miskolcig 650 Ft, érkezés: 16:15.
Leírás:

Az indulási és a kiszállási pont az őszivel azonos (Mocsolyás, Kács), de az idei útvonal 
teljesen más: a terep kicsit nehezebb, de rövidebb, és Kácsig most nem lesz turistajelzés. 
Ami várható: sár (jóidő esetén is), patakátlép(del)és, 
illetve egy-két bozótosabb vagy vaddisznók által karbantartott rész. 
(Normálisan teljesíthető, csak nem mindenki szereti az efféle változatos terepet.) 

A választható távok: 

[A] A rövid (7 km, 130 m szintemelkedés) változat Kácson ér véget. 
A terepviszonyok szempontjából átlagos turistautakhoz képest kicsit nehezebb, 
de a távot tekintve kifejezetten rövid túra; egy bakancsot, azaz 3 pontot ér. 
(Most az őszihez képest későbbi és hosszabb menetidejű busszal megyünk, 
hogy ne kelljen olyan korán kelni, ezáltal viszont 80 perccel később rajtolunk. 
Az ősszel mért, viszonylag haladós, de normális tempónkkal elméletileg
elérhető az a busz, amellyel délután 1-re Miskolcra érhetsz, de inkább 
azt is javasolnám, hogy ezúttal rövidebb szünetet tartsunk, jusson a végére is.)
 

[B] Ha már arra járunk, érdemes lehet továbbmenni 
a Kőhodály felé (ami egy hegyoldalba vájt, egykori állattartó hodály), 
majd ha már ott vagyunk, lemenni a közelben lévő, bár kissé nehezebben megközelíthető 
Ablakos-kőhöz (a Karud nevű hegy aljánál), amely egy egykori pogány emlékhely maradványa. 
Így összesen 15 km lesz a táv, 310 m szintemelkedéssel; két bakancsot, azaz 6 pontot ér. 
Az útvonal Kácstól: → Kőhodály → Karud-alja → Tibolddaróc.

Sár, nedvesség és törmelék bejutása ellen túrabakancs viselése mindenképpen ajánlott. Ha van túrabotod és kamáslid (lábszárvédő), bár nem feltétel, érdemes lehet azokat is bepakolnod.

Kullancs előfordulhat; egy eredményesnek talált és kézenfekvő (lábonfekvő) módszer: olyan hosszú szárú nadrág és/vagy kamásli, ami nem fekete. (A túra végén vagy egy-egy kullantós szakasz után azt átnézni.)

Illusztráció az útvonal jellegéről:

A hosszabbik táv második feléhez:

Találkozó: Felső-Majláth, a 8:35-kor induló 15-ös busz. (Azzal 4 megállót megyünk.)
A Gyalogtúra útvonala: Csanyik-völgy buszmegálló → Injekcióüzem (Chinoin/Sanofi) → Hársas-bérc → Keskeny-lyuk-rét → Kis-Galya → Nagy-Ortás-tető → Ostoros-nyereg → Királyasztal → Majális park buszforduló → Gulicska → Vadas Jenő-forrás → Felső-Majláth
Érkezés: A rövidebbik távnál dél körül vagy előtt, 1-es, 5-ös, 15-ös busz megállójánál. A hosszabbik távnál délután.
Leírás:

Dr. Kovács Endre (Imó-kő felé tervezett) túrája helyett; mert ő most kevésbé mobilis, és egy ideig mellőzi a túrázást. Az általa eredetileg kiírt helyen van a találkozó, de közelibb (volánbuszmentes) túra lesz. 

Egy-egy sárosságra hajlamos, valamint meredekebb ereszkedős szakasz is akad benne, de többnyire jelzett turistautak. 

A választható távok: 

[A] A rövid (11,5 km, 330 m szintemelkedés) változat 
Majális park buszmegállónál (1-es, 5-ös, 15-ös busz) ér véget. 
Lényegében a júniusi Bükki Hegyi Maraton egyetlen (negyedmaratonos) körének az útvonala, csak 
az első kilométert a buszhoz igazítva. Két-három rövid szakasztól eltekintve jelzett turistautakon. 
Ezt még egybakancsosnak tekintjük, azaz 3 pontot ér.

[B] Mivel az eredeti terv egy hárombakancsos túra volt, 
biztosítunk lehetőséget hárombakancsos túra teljesítésére is. 
Ha van rá igény, akkor a fenti táv után felmennénk a Gulicska kilátóponthoz, majd 
egy másik útvonalon lejönnénk Felső-Majláthra vagy más, közeli buszmegállóhoz. 
(Ennek az első felében kb. annyi az emelkedés, mint a rövid távban összesen. 
Utána, lefelé pedig most néhol csúszós; de ott le lehet egy kicsit lassulni.) 

Így összesen 19 km lesz a táv, 680 m szintemelkedéssel; három bakancsot, azaz 7 pontot ér. 

Sár és nedvesség bejutása ellen túrabakancs viselése ajánlott. Ha van túrabotod, bár nem feltétel, érdemes lehet azt is elhoznod.

Illusztráció az útvonal jellegéről, előbb a rövidebbik távról: 

A hosszabbik táv második feléhez: 

Találkozó: 06:45 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
06:59-kor induló 35412-es személyvonattal megyünk Perkupa, vasúti megállóhely-ig (Tornanádaska felé közlekedik), 08:19-re érkezünk meg, majd tovább utazunk a
08:41-kor induló busszal Égerszög, iskola megállóig, 09:07-re érkezünk meg (a busz Rudabányáig közlekedik)
A Gyalogtúra útvonala: Égerszög → Pitics-hegyi kilátó → Éger turistaház → Tornakápolna → Borház-tető → Perkupa
Érkezés: 15:30 körül Perkupa, vasúti megállóhely-hez

Visszaút:
"A" terv: 15:36-kor Perkupa, vasúti megállóhely-től induló személyvonattal Miskolc-Tisza pályaudvarra (érkezés 16:56)
"B" terv: 15:56-kor Perkupa, községháza megállóból induló busszal Miskolc, autóbusz állomásra 17:15-re
"C" terv: 16:29-kor Perkupa, vasúti megállóhely-től induló személyvonattal Kazinczbarcika, Szent Flórián tér autóbusz-váróterem (érkezés 17:27), majd onnan a 17:39-kor induló busszal Miskolc, autóbusz állomásra (érkezés 18:15)
"D" terv: 17:26-kor Perkupa, községháza megállóból induló busszal Miskolc, autóbusz állomásra 18:45-re
"E" terv: 17:36-kor Perkupa, vasúti megállóhely-től induló személyvonattal Miskolc-Tisza pályaudvarra (érkezés 18:56)
Leírás:

A túra jelzett turistautakon halad, ezek várhatóan jó állapotúak. De vízálló bakancs ajánlott, mert lehetnek saras, csúszós terepek, valamint a nedves fűben való haladás is átáztathatja a lábbelinket.
Átlagos kondícióval teljesíthető, könnyű túra, a hossza miatt kitartásra lehet szükség a gyakorlatlanabb túrázóknak. Nagy emelkedőkre nem kell számítani, egyedül Égerszöget elhagyva lesz egy nagyobb emelkedő, amíg felérünk a Pitics-hegyre. A Pitics-hegyen egy vascső szerkezetes kilátó van, amelyre a feljutás nem egyszerű. Tériszonyosaknak nem ajánlott! De nekik sem kell elkeseredni, mert az út folyamán több kilátópontot is érintünk.

Az út során vízvéltelezéssel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 1,5-2 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának. Esetlegesen Tornakápolnán lehet működő közkút, de erről nincs információm.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.
Opcionálisan a végén a busz vagy vonat bevárható egy kocsmában, ha nyitva lesz.
Valamint a galyasági tájház is megtekinthető, amennyiben nyitva lesz.

Az autóval érkezők részére Perkupát ajánlom, mint parkolási pont.

A túra kényelmes tempóban haladhat, mert sok opció van a visszautazásra.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/map-december-29-2022-1f5f6ad

A képen Égerszög látható egy 2019. április 19.-én készült fotón.

Találkozó: Felső-Majláth (Bagolyvár) végállomásról a 08:35-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassára. (Az indulás időpontja a túra előtti napon módosításra kerülhet a menetrend függvényében!)
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa -> Szentlélek -> Látó-kövek -> Örvény-kő -> Magos-kő -> Csókás -> Udvarkői-barlang -> Felső-forrás -> Kecske-lyuk -> Majális park buszvégállomás
Érkezés: Várhatóan 15:00-16:00 között
Leírás:

Kilátás a Magos-kőről (nyár elején, készítette: Dr. Kovács Endre)

Találkozó: Miskolc, Búza tér, Volán autóbusz-állomás. 6:40
Autóbusz indul: 6:45, Búza tér; érkezik: 7:30, Kazincbarcika, autóbusz-állomás
***átszállás***
Autóbusz indul: 7:55, Kazincbarcika, autóbusz-állomás; érkezik: 8:42, Szilvásvárad, szalajkavölgyi elágazás
A Gyalogtúra útvonala: Szilvásvárad → Balaton → Bükkmogyorósd → Nagyvisnyó
Érkezés: Nagyvisnyó 17-18 óra körül.
Innen Miskolc 1,5-2 óra autóbusszal.
Leírás:

!A túra során számíthatunk némi esőre, illetve valószínűleg sár is lesz. Kérem a résztvevőket, hogy ennek megfelelő ruházatban jöjjenek!

A túránk során a Bükk ÉNy-i peremén elhelyezkedő észak-hevesi térséggel ismerkedünk meg. A dimbes-dombos terület részben erdővel, részben mezővel borított, így több helyen is szép kilátás nyílik a környező tájra. Az utunkat Szilvásváradon kezdjük, itt (ha igény van rá) megnézzük a Herman Ottó Emlékparkot és a Református kerektemplomot. A települést az Állami Ménesgazdaság Bemutató Telepénél nyugati irányban  hagyjuk el. Elérjük Balaton községet, aminek a megtekintése után ÉK-i irányban folytatjuk az utunkat. Átmegyünk Bükkmogyorósdon, érintjük Lénárddarócot, majd a turánk végét jelentő Nagyvisnyó felé vesszük az irányt.

Illesztve néhány kép a februári bejárásról.


Találkozó: 08:15, Miskolc Tiszai- pu. váróterem (jegyeket váltsuk meg időben)
8:33-kor induló 5047-es vonattal megyünk Mezőkövesd vasútállomásig (Füzesabony felé közlekedik), 09:09-re érkezünk meg, majd átszállunk a 09:17-kor induló Bükkzsérc felé tartó buszra, melyről a Hórvölgyi útelágazás nevű buszmegállónál szállunk le.
A Gyalogtúra útvonala: Hórvölgyi útelágazás → Suba-lyuk → Ódorvár → Hór-völgy → Tebe-rét → Balla-völgy → Répáshuta
Érkezés: Répáshuta,16:03-kor induló busszal várhatóan 17:10-re érkezünk vissza Miskolcra.
Leírás:

A túra időpontjára eső várható, esőkabát és vízálló bakancs legyen náltok / rajtatok!

Túravezető elérhetőségei: 0620/290-1771

Kilátás Ódorvárról

(Dr. Kovács Endre fényképe)

Találkozó: A miskolctapolcai végállomásnál 08:15-kor. Természetesen indulás előtt a 20-as buszt bevárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Nagykőmázsa-völgyi víznyelők → Vörös-kő-völgy → Galya-tető (422 m) → Szederbokor → Nagy-Száraz-völgy → Miskolctapolca
Érkezés: A tervek szerint 16 óráig visszaérünk Miskolctapolcára.
Leírás:

A túra első állomásaként megtekintjük a Nagykőmázsa alatt található töbröket, majd enyhe emelkedőn át utunkba ejtjük a Vörös-kőnél található feketefenyvesek rengetegét. A következő állomás Galya-tető, ahol gyönyörű kilátás nyílik majd a Nagy-Som-hegyre, az Eresztő-hegyre, a Nagykőmázsára, illetve Tiszaújváros felé. Ezután célba vesszük a Szederbokor elnevezésű pihenőhelyet, hogy ha az időjárás engedi, akkor tudjunk szalonnát sütni. A szalonnasütés végeztével a piros jelzésen a Nagy-Száraz-völgy érintésével végül megérkezünk Miskolctapolcára.

Az útvonal egyik része jelölt-, míg a másik része jelöletlen turistautakat fog érinteni. Átlagos kondícióval is könnyen teljesíthető lesz.

 

Egy kép a Galya-tetői kilátásról (télen készült a kép):

A túra során kb. 13 km-t fogunk megtenni. Egyéni szükséglethez mérten a szalonnasütéshez tervezett élelmen kívül szendvicseket, elegendő folyadékot mindenki hozzon magával. Az időjárásnak megfelelő öltözetet se felejtsük el. Utunk közben a túravezető ismertetni fogja a helyszínekkel kapcsolatos információkat, érdekességeket.

Találkozó: 07:50 Miskolc, Egyetemváros, Egyetemi Kollégium nevű buszmegállóban
08:05-kor induló 20-as MVK busszal megyünk a Búza térig (Bosch felé közlekedik), 08:25-re érkezünk meg, majd tovább utazunk a
08:50-kor induló busszal Bükkszentkereszt, Kis-hollós megállóig, 09:07-re érkezünk meg (a busz Egerig közlekedik)
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt → Somos-bérc → Kis-dél kilátó → Sűrű-bérc → Szederbokor pihenő → Galya-tető → Poklos-tető → Komlóstető → Egyetemváros
Érkezés: 16:30 körül az Egyetemvárosba
Leírás:

Leírás:

A túra a Cantusok Köre egyetemi diáktársaság szervezésében kerül megrendezésre.

A túra részben jelzett turistautakon, részben jelzetlen utakon halad. Vízálló bakancs ajánlott, mert lehetnek saras, csúszós terepek, valamint a nedves fűben való haladás is átáztathatja a lábbelinket.
Átlagos kondícióval teljesíthető, közepes túra, a hossza miatt kitartásra lehet szükség a gyakorlatlanabb túrázóknak. Nagy emelkedőkre nem kell számítani. Az út folyamán több kilátópontot is érintünk.

Az út során vízvéltelezéssel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2-2,5 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében az oda út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

Az autóval érkezők részére az Egyetemvárost ajánlom, mint parkolási pont.

A túra kényelmes tempóban haladhat, mert a visszaút nem tömegközlekedéshez kötött.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/1680520361ce45-utvonal-aa97d58

Találkozó: 06:15 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
06:30-kor induló Tokaj IC-vel megyünk Szerencs, vasútállomás-ig (Budapest-Nyugati felé közlekedik), 06:54-re érkezünk meg, majd átszállunk
07:04-kor induló 5222 személyvonattal Sárospatak, vasútállomás-ig, 07:39-re érkezünk meg (a vonat Sátoraljaújhelyig közlekedik), majd tovább utazunk a
08:05-kor induló buszra és Makkoshotyka, autóbusz-forduló-ig utazunk (08:25-re érkezünk meg)

Remélhetően a személyvonat Szerencsen bevárja késés esetén is az IC-t.
A Gyalogtúra útvonala: Makkoshotyka → Sebes-patak völgye/Bárdos-oldal → Kékszűrő → Jakabvár → Nagy-Somi erdészház → Vaskapu-völgy → Nagy-Mély-völgy → Erdész emlékmű → Ilkovics emlékmű → Makkoshotyka
Érkezés: 17:00 körül Makkoshotyka, autóbusz-forduló-hoz

Visszaút:
"A" terv: 17:30-kor Makkoshotyka, autóbusz-forduló-tól induló busszal Sárospatak, vasútállomásra (érkezés 17:50), majd tovább utazunk a 18:14-kor induló Zemplén IC-vel Miskolc, Tiszai pályaudvar-ig (érkezés 19:15-re)
"B" terv: 20:30-kor Makkoshotyka, autóbusz-forduló-tól induló busszal Sárospatak, vasútállomásra (érkezés 20:50), majd tovább utazunk a 21:40-kor induló személyvonattal Szerencs, vasútállomás-ig (érkezés 22:18-ra), átszállunk a 22:20-kor induló, Nyíregyháza felől Miskolc, Tisza pályaudvar felé közlekedő vonatra (érkezés 22:56-ra)

Az "A" terv az alapértelmezett, a "B" terv csak végső mentsvár, ha sérülés vagy más komoly probléma merülne fel.
Leírás:

A túra teljes egészében jelzetlen utakon halad, ezek vegyes minőségűek lehetnek, de nagy részt járt erdészeti utak. Viszont bakancs ajánlott, mert lehetnek széttaposott utak és saras terep is. Vízálló lábbeli előny, mert a nedves fűben való haladás is átáztathatja a lábbelinket a Kékszűrőn.
Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de a hossza miatt kitartásra lehet szükség. A túra első részében, amíg elérjük Kékszűrűt a Sebes-Patak-völgyében egy kitartó emelkedőre kell számítani, ami helyenként 20% fölötti is lehet. De egyébként nem mondható különösebben nehéznek, itt 300 méter szintkülönbséget küzdünk le.
A visszaút a Nagy-Mély-völgyben egy jó minőségű aszfaltos erdészeti úton halad.

Az út során vízvéltelezéssel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2-2,5 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának. Esetlegesen Makkoshotykán lehet működő közkút, de erről nincs információm. A Nagy-Mély-völgyben több forrás is van, ám ezeknek az állapota kétséges, és a vízhozamuk is.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

Az autóval érkezők részére Makkoshotyka végén, a buszforduló után van lehetőség parkolni.

A túra nem rohanós, de az egyetlen értelmes buszközlekedés elérése miatt a végét a Nagy-Mély-völgyben lehet hogy meg kell hajtani.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/map-december-29-2022-8fb134f

Találkozó: Bánkúton, a Fehér Sas Panzió előtti parkolóban 17:00-kor
A Gyalogtúra útvonala: Bánkút → Petőfi-kilátó → Csurgói erdészház → Faktor-rét → Hármaskút → Olasz-kapu → Zsidó-rét → Keskeny-rét → Három-kő → Nagymező → Bánkút
Érkezés: 23 óra körül a kiindulóponton
Leírás:

Az őszihez hasonló újabb esti túra, ezúttal a Bükk-fennsík legszebb részein. Lámpára, magabiztosságra a sötét, erdei terepen ezúttal is szükség lesz, nem kezdőknek való! Sárral mindenképpen, de akár esővel is lehet hogy számolni kell.

Az időpont és a helyszín miatt a túrára autóval lehet csak eljutni. Mi 2 autóban 6-8 férőhelyet tudunk biztosítani. A jelentkezőket a Majális-parknál az 1-es busz végállomásán vennénk fel, este akár az egyetemre is vissza tudjuk vinni. Ha valaki erre igényt tartana, jelentkezzen bátran a danielkiss0229@gmail.com e-mail címen, vagy az alábbi telefonszámon!

A kirándulás napján késés esetén a túravezetőt el lehet érni a +36 70 261 4371 telefonszámon, nehogy elinduljunk valaki nélkül.

Találkozó: 8:40 Búza tér autóbusz-állomás
A Gyalogtúra útvonala: Bánkút → Faktor-rét → Olasz-kapu → Őserdő → Tar-kő → Három-kő → Bükki Csillagda → Répáshuta
Érkezés: 17:10 (18:10) Búza tér autóbusz-állomás
Leírás:

A Búza térről 8:50-kor indulunk a Volán menetrend szerinti járatával.

A túrát Bánkútról kezdjük. Utunk első fele a fennsíkon halad, különösebb megterhelés nélkül érjük el az Őserdőt. Ereszkedés és a túra legnagyobb szintemelkedésének leküzdése után megcsodáljuk Tar-kőről a panorámát. Tovább haladva kis idő múlva Három-kőre érünk, ahol szintén szép panoráma fogad minket. Majd a Bánya-hegyet megkerülve folyamatosan ereszkedünk, érintjük a Bolygótúra tanösvény kb. felét is. A Bükki Csillagda mellett elhaladva hamarosan beérünk Répáshutára.

A 16:03-kor (esetleg 17:03-kor) induló Volán járattal térünk vissza Miskolcra.

Mivel eleve a fennsíkon kezdjük a túrát, ezért a szintemelkedés nem jelentős. De a túra utolsó pár kilométerén kell leküzdeni a teljes kb. 600 m negatív szintkülönség zömét, így a túra végére kellemesen el fogunk fáradni. Az út során vízvételi lehetőséggel nem számolhatunk, mindenki igényének megfelelően hozzon magával. Stabil, bejáratott túrabakancs használata ajánlott (de legalább egy pár zárt túracipő).

Kilátás Tar-kőről, szemben bal oldalon Három-kő.

Találkozó: 08:15 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
08:30-kor induló Hernád IC-vel megyünk Hidasnémeti, vasútállomás-ig, 09:27-re érkezünk meg, majd tovább utazunk a
09:35-kor induló buszra és Telkibánya, községháza megállóig utazunk (10:03-re érkezünk meg)
A Gyalogtúra útvonala: Telkibánya → Hatvanas-nyereg → Fenyő-kő-oldal → Csepegő-kút → Holló-rét → Bekecs-kert → Rákóczi-kő → Regéc
Érkezés: 17:00 körül Regéc, autóbusz-forduló-hoz

Visszaút:
17:21-kor Regéc, autóbusz-forduló-tól induló busszal Encs, autóbusz-állomás-ra (érkezés 18:30), majd tovább utazunk a 18:44-kor induló Hernád IC-vel Miskolc, Tiszai pályaudvar-ig (érkezés 19:19-re), a vonat Budapest-Keletiig közlekedik
Leírás:

A túra részben jelzetlen utakon halad, ezek vegyes minőségűek lehetnek. Bakancs ajánlott az esetleges saras terep és egy részen a köves-gallyas út miatt.
Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de a hossza miatt kitartás szükséges.
A túra utolsó részére Bekecs-kerttől Regécig több opció is van. Mivel egyetlen busz van hazafelé, amit el kell érni, ezért az útvonalon változtatok ha szükséges.

Az út során vízvéltelezéssel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2,5-3 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának. Esetlegesen Regécen lehet működő közkút, de erről nincs információm és a buszhoz való igyekvésben nem is biztos, hogy lesz idő kitérőt tenni.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

Az autóval érkezők részére esetleg Encs lehet parkolási pont. Vagy Telkibánya, de ebben az esetben viszont Bekecs-kerttől egyénileg kell visszajutni, praktikusan a zöld sáv jelzésen Telkibányára.

A túrát helyenként elképzelhető, hogy haladósra kell fogni az egyetlen buszközlekedés elérése miatt.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/zempleni-utakon-latvanyok-utja-a7aeed7

Találkozó: Egyetemi kollégiumi buszmegálló 8:25-kor. Indulás előtt a 20-as busszal érkezőket megvárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Egyetemi kollégium → Miskolctapolca → Várhegy → Szállítószalag mentén → Sziklakápolna → Hejő mentén → Egyetemi kollégium
Érkezés: Legkésőbb 14-ig visszaérünk.
Leírás:

Időpontváltozás: az eredetileg tervezett időpont helyett 3 héttel később, 2023.06.10-én lesz a túra!

Testneveléshez szükséges pontot, mivel aláíráspótló időszak, ezért még lehet szerezni.

Az Egyetemi kollégiumtól kisétálunk Miskolctapolcára. Onnan egy jelzetlen, majd a sárga jelzés mentén egy meredek kaptatón felmegyünk a Várhegyre, itt megnézzük a szép kilátást. Utunk továbbmegy a cementgyári szállítószalag mentén, és Miskolctapolca déli részén fordulunk el. Megtekintjük a Sziklakápolnát, majd a Hejő mentén visszasétálunk az Egyetem területére.

Ez egy kellemes 10km-s enyhe túra, kevésbé gyakorlott túrázók is könnyedén teljesíthetik.

A túra ugyan nem lesz hosszú, de érdemes készülni megfelelő mennyiségű folyadékkal, ennivalóval, réteges öltözködéssel, esőkabáttal.

Találkozó: 6:25, Miskolc, Tiszai Pályaudvar, a 6:33-kor Füzesabony felé induló személyvonat peronján (előreláthatóan a 8-as vágányról indul a vonat)
Tiszairól személyvonat indul: 6:33 (átszállás Füzesabonyban 7:22-kor, érkezés Egerbe: 7:48).
(Ennek van alternatívája: a Búza térről 6:45-kor indul autóbusz az 1-es kocsiállásról, és érkezik Egerbe 8:18-kor; aki ezzel szeretne jönni, azzal találkozunk Egerben az autóbusz állomáson)

Egerből 8:40-kor indul a busz Kisnánára a 2-es kocsiállásról (érkezés Kisnána, Szabadság u. 10: 9:21)
A Gyalogtúra útvonala: Kisnána, községháza → Kisnánai vár → Domoszlói kapu → Vár-kút → Tőkés-kút → Ilona-völgyi vízesés → Parádfürdő
Érkezés: Parádfürdő, kórház: 18:02 (érkezés Gyöngyös, vasútállomásra 18:55)
Továbbindulás vonattal: 19:03, érkezés Hatvanba 19:34; Hatvanból IC indul: 20:10, érkezés Miskolcra 21:30
(a visszaúti vonatjegy megváltására Gyöngyösön nem sok időnk lesz, úgyhogy célszerű előre megvásárolni a vonatjegyet)
Leírás:

A túránk első állomásaként megnézzük a romos állapotában is látványos kisnánai várat. A következő jelentős állomásunk a Domoszlói kapu, ami számos útvonal találkozási pontja. Több forrást is érintő csatangolás után elérjük az Ilona-patakot, amelynek völgyében ereszkedünk le Parádfürdőre. Útközben megtkintjük az Ilona-völgyi vízesést, ami hazánk legmagasabban lévő természetes vízesése.
A túra végén (amennyiben van rá időnk/kedvünk) megmászhatjuk a Vörösvár csúcsát, ami mintegy 1 km többlet távot és 110 m többlet magasságot jelent az eredetileg kitűzötthöz képest. A csúcsról szép kilátás nyílik a környékre.

A túra során nem érintünk településeket, vagy olyan helyet, ahol ki lehetne szállni. Több forrást érintünk, de kérdéses, hogy adnak-e vizet, úgyhogy mindenki hozzon magával kellő mennyiségű folyadékot.
A 18:02-es visszaindulási lehetőség az utolsó aznap, úgyhogy azt mindenképp el kell érnünk.

Kedvcsinálónak két fénykép, az első a kisnánai vár egy részét és a tájházat ábrázolja, a második pedig az Első-Tarnóca patak egyik vízesését.

FIGYELEM!!!
A metorológiai előrejelzés szerint szombat száraz lesz, ettől függetlenül mindenki, aki részt kíván venni a túrán készüljön úgy, hogy délután előfordulhat zápor/zivatar. Megfelelő cipő, esőálló felsőruházat, kamásli erősen ajánlott.
Találkozó: Egyetemi kollégiumi buszmegálló (UFO csarnok melletti) 8:25-kor. Indulás előtt a 20-as busszal érkezőket megvárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Egyetemi kollégium → Miskolctapolca → Várhegy → Szállítószalag mentén → Sziklakápolna → Hejő mentén → Egyetemi kollégium
Érkezés: Legkésőbb 14-ig visszaérünk.
Leírás:

Frissítés 2023.06.07: a héten eléggé esős idő van, úgyhogy a várható sár miatt érdemes jobban figyelni a vízálló, magasszárú lábbelire. Ha túl nagy sár lenne, akkor a Várhegy megállót kihagyjuk, és helyette a Szenthegykereszti utcát célozzuk meg.

Időpontváltozás: az eredetileg tervezett időpont, 2023.05.20 helyett ekkor lesz a túra!

Testneveléshez szükséges pontot, mivel aláíráspótló időszak, ezért még lehet szerezni.

Az Egyetemi kollégiumtól kisétálunk Miskolctapolcára. Onnan egy jelzetlen, majd a sárga jelzés mentén egy meredek kaptatón felmegyünk a Várhegyre, itt megnézzük a szép kilátást. Utunk továbbmegy a cementgyári szállítószalag mentén, és Miskolctapolca déli részén fordulunk el. Megtekintjük a Sziklakápolnát, majd a Hejő mentén visszasétálunk az Egyetem területére.

Ez egy kellemes 10km-s enyhe túra, kevésbé gyakorlott túrázók is könnyedén teljesíthetik.

A túra ugyan nem lesz hosszú, de érdemes készülni megfelelő mennyiségű folyadékkal, ennivalóval, réteges öltözködéssel, esőkabáttal.

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.
Aki szeretne valamit tenni az erdőért, annak az alábbi facebook csoportot ajánljuk figyelmébe, ahol a Bükktakarításokról kaphat információkat: https://www.facebook.com/groups/700128057153484/