page-loader-image

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép
Kedves túrázók!
Kötelező jogszabály nélkül túravezetőink saját belátásuk szerint dönthetnek a túráik megtartásáról.
FONTOS KÖZLEMÉNY AZ EGYETEMISTÁKNAK!
Az aláírás feltételeihez szükséges pontozási rendszer megváltozik 2020 tavaszi félévtől.
Az új pontozás az Aláírás oldalunkon olvasható!
Olvasd el! A testnevelés aláírásod is múlhat rajta!
Találkozó: Ómassa végállomásnál (a 15-ös busszal érkezőket bevárva) 9:05-kor
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Vadász-völgy → Felső-Borovnyák → Bánkút → Gyula-kút → Meteor-forrás → Száraz-völgy → Ómassa
Érkezés: 15 óra körül a kiindulási pontra
Leírás:

Egy Ómassa-Bánkút-Ómassa kört a hagyományostól kicsit eltérő módon hajtunk majd végre, ezzel felfelé érintve a NATO radart, lefelé pedig a Meteor-forrást. Ehhez több szakaszon jelzetlen utakon kell majd járnunk, amelyek nem feltétlenül könnyen járhatók.

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

Találkozó: Búza-tér autóbusz állomás, a buszunk 6:50-kor indul Kisgyőrbe (Mocsolyástelep)
A Gyalogtúra útvonala: Mocsolyástelep → Latorvár → Kács → Kőhodály → Dobi-rét → Felső-szoros → Mangó-tető kaptárkő → Cserépváralja
Érkezés: Cserépváraljáról 15:03-kor induló busszal utazunk Mezőkövesdre, majd vonattal érkezünk Miskolc Tiszai-pályaudvarra 16:22-re.
Leírás:

Találkozó: Felső- Majláth buszmegálló, innen a 08:35-kor induló 15-ös autóbusszal megyünk Ómassára (feltéve, hogy az MVK addig nem módosítja a menetrendet)
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Farkas-­nyak-­völgy → Látó-kövek → Örvény-kő (Jókai emlékmű) → Magos-kő → Dolka-gerinc → Szeleta-barlang → Molnár-szikla → Majális park
Érkezés: Majális park, legkésőbb 17:00 óráig.
Találkozó: Felső-Majláth (Bagolyvár) végállomás, indulás 08:35-kor a 15-ös autóbusszal Ómassa irányába
A Gyalogtúra útvonala: Garadna -> Arany-lépcső -> Mária-forrás -> Mályinkai aszfaltút -> Kapu-bérc -> Verebec-nyereg -> Ördög-oldal -> Bálvány (Petőfi-kilátó, tiszta idő esetén)/ Bánkúti turistaház -> Csipkés-kút -> Vadász-völgy -> Ómassa
Érkezés: Érkezés Ómassára várhatóan 17:00 óra körül. Ómassáról a 15-ös autóbusz 17:33-kor indul Felső-Majláth felé
Találkozó: Diósgyőri-vár bejáratánál 9:00-kor
A Gyalogtúra útvonala: Diósgyőri-vár → Vár-tető → Vaskapu → Nagy-hegy → Fehérkő-lápa → Fényes-kő-völgy → Diósgyőri vár
Érkezés: 13 óra körül
Találkozó: Felső-Majláth, villamos végállomás, innen a 08:05-kor induló 5-ös autóbusszal megyünk Lillafüredre (feltéve, hogy az MVK addig nem módosítja a menetrendet)
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred autóbusz végállomás → Fehér-kö → Szent István-forrás → Jávor-hegy (libegő) → Bükkszentkereszt → Nagy-Száraz-völgy → tapolcai autóbusz végállomás
Érkezés: A túra időtartama kb. 5-6 óra, érkezés Miskolctapolca, 20-as autóbusz végállomása (innen hétvégén 30 percenként indulnak autóbuszok a Búza tér és a Repülőtér irányába), 13-14 óra körül.
Találkozó: A miskolctapolcai végállomásnál 08:15-kor. Természetesen indulás előtt a 20-as buszt bevárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Szentkereszt-hegy → Juhdöglő völgy → Leányvár-tető → Homokkő forrás → Kékmező → Várhegyi mészkőbánya → Miskolctapolca
Érkezés: 16 óráig visszaérünk Miskolctapolcára.
Leírás:

A túra első állomásaként Leányvár-tetőt tekintjük meg, majd Homokkő forrást vesszük célba, de előtte egy tölgyfa matuzsálemet nézünk meg. Utunk ezután Kékmezőre fog vezetni, ahol egy kis pihenőt fogunk tartani. A visszafele úton elhaladunk majd a Kis-Kőmázsa és a Nagy-Kőmázsa mellett. Miskolctapolcára érkezés előtt még szemügyre vesszük a régi, felhagyott Várhegyi mészkőbányát.

Az útvonal egyik része jelölt-, míg a másik része jelöletlen turistautakat fog érinteni. Átlagos kondícióval is könnyen abszolválható.

A túra során kb. 12,5 km-t fogunk megtenni. Egyéni szükséglethez mérten hideg élelmet (szendvicseket), elegendő folyadékot mindenki hozzon magával. Az időjárásnak megfelelő (réteges)öltözetet se felejtsük el.

Utunk közben a túravezető ismertetni fogja a helyszínekkel kapcsolatos információkat, érdekességeket.

Találkozó: A Búza térről Bükkszentkeresztre 8:30-kor induló buszon. A túravezető várhatóan a Felső-Majláthon fog felszállni. A busszal Bükkszentkereszt Borostyán-étteremig utazunk.
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentkereszt → Lófő-tisztás → Kőlyuk-galya → Ásott-fa tető → Kisgyőr
Érkezés: Délután 5-ig megérkezünk Miskolcra a Kisgyőrből induló busszal, leszállási lehetőség pl. a Tapolcai elágazásnál vagy a Búza téren.
Leírás:

A túra 11:13-án szombaton lesz megtartva. 

Az Ásott-fa tetőről remek kilátás nyílik elsősorban dél felé, de a Bükk magasabb csúcsaira is. Viszont túristaút nem vezet fel, így a túra néhány rövid szakaszán el fog fordulni nehezen járható terep is.

 

Találkozó: Búza tér, 7:45-ös busz Mezőkövesdig (a Tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni, menetrend szerint 7:53-kor, onnan picit olcsóbb a jegy);
Mezőkövesden fél óra szabad program (pl. Coop, pékség, DM, újság, WC, váróterem),
majd a bükkzsérci busszal „Hórvölgyi útelágazás” megállóig (370 Ft), érk. 9:51-kor. Innen indul a gyalogtúra.
A Gyalogtúra útvonala: Hór-völgyi elágazás → Túrbucka → Mész-patak → Milleniumi kilátó → Cserépváralja → Vár-hegy → Felső-szoros → Dobi-rét → Kőhodály → Tibolddaróc
Érkezés: Visszabuszok Tibolddarócról:
15:13 (ha gyorsan megyünk)
17:13 (kényelmesen elérhető, de 15:50 körül lesz napnyugta)
Leírás:

Dombok, völgyek, kaptatók és lapos utak egyaránt előfordulnak. Túrabakancsban ajánlatos jönni, mert lehet sár. Fejlámpát/zseblámpát érdemes lehet hozni, ha a későbbi buszt érnénk el, de valószínűleg nem lesz szükség rá.

Találkozó: Reggel 8:25-kor (a 68-as busszal érkezőket bevárva) a "Bükkszentlászlói Elágazás" megállónál
A Gyalogtúra útvonala: Bükkszentlászló → Sűrű-bérc → Csókás-tető → Száraz-tó-völgy → Bükkszentlászló
Érkezés: Dél körül, tempótól függően (11:00 és 13:00 között) a kiindulási pontra
Leírás:

Akik harmadszorra tartanak velünk már kiismerhették, hogy a valaha volt kékmezei katonai lőtér nyomait a Bükkszentlászló fölötti hegyoldalakon máig megtalálhatjuk. A kevésbé rutinos erdőjárók szerencséjére ezek a közel fél évszázaddal ezelőtt kilőtt (veszélytelen) gyakorlólövedékek elég közel értek földet a bükkszentlászlói túraútvonalakhoz, így megfelelő útbaigazítással viszonylag gyorsan bele is botolhatunk egybe, kettőbe, vagy huszonötbe.

Miért három bakacsos tehát egy ilyen kis kiruccanás? A terep száraz, napos időben is gazos és sáros, ha pedig az időjárás aznap nem gondolja elég nagynak ezt a kihívást, akkor egy dzsungeli expedícióval is felérhet egy-két szakasz az útvonalunkon. A túrának egy konkrét célpontja van a Csókás-tetőn, ahol cókmókunkat ledobjuk és szétszéledünk a susnyásba, hogy minél több lőszerre leljünk és versenyezzünk, hogy ki találja meg a legszebbeket, vagy a legtöbbet.

No description available.

Ez a kép a legutóbbi ilyen túrán, távolabbi, de jobb terepviszonyok között végzett keresgélés közben készült.

 

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél ~10 perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 2614371

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.
Aki szeretne valamit tenni az erdőért, annak az alábbi facebook csoportot ajánljuk figyelmébe, ahol a Bükktakarításokról kaphat információkat: https://www.facebook.com/groups/700128057153484/