page-loader-image

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép
Kedves túrázók!
Kötelező jogszabály nélkül túravezetőink saját belátásuk szerint dönthetnek a túráik megtartásáról.
FONTOS KÖZLEMÉNY AZ EGYETEMISTÁKNAK!
Az aláírás feltételeihez szükséges pontozási rendszer megváltozik 2020 tavaszi félévtől.
Az új pontozás az Aláírás oldalunkon olvasható!
Olvasd el! A testnevelés aláírásod is múlhat rajta!
Találkozó: Felső-Majláth, 15-ös autóbusz végállomása, 8:35
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Bánkút → Csurgói erdészház → Faktor-rét → Hármaskút → Huta-rét → Holló-kő → Istállós-kő → Istállós-koi-barlang → Szalajka-völgy → Szilvásvárad
Érkezés: Délután négy óra körül Szilvásváradra, hazaút onnan autóbusszal (17:07-kor indul Kazincbarcikai átszállással), érkezés miskolc Búza térre 18:45
Találkozó: 8:30-kor Felső-Majláthon az 1-es villamos végállomásán. Innen a 8:35-kor induló 15-ös busszal indulunk Felsőhámorba.
A Gyalogtúra útvonala: Felsőhámor → Puskaporos → Fehérkő-lápa → Hajnalka-forrás → Vártető → Diósgyőri-vár
Érkezés: a Diósgyőri várhoz legkésőbb 14-re
Leírás:

Felmerülő kérdések, problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36205199147

Találkozó: Tiszai Pályaudvaron 7:20-ig, ahonnan a vonatunk 7:33-kor indul. Mezőkövesdig vesszük a vonatjegyet, majd onnan Szomolyáig busszal utazunk.
A Gyalogtúra útvonala: Szomolya → Kaptárkövek → Hátmeg-rét → Király-rét → Nyerges-hegyi kaptárkövek → Eger
Érkezés: Egerből vagy a 16:00, ill. 16:40-kor induló busszal, vagy a 16:26-kor induló vonattal indulunk haza. Érkezés Miskolcra legkésőbb 18:15-re.
Leírás:

A fenti útvonal csak tervezet, a túra közben bármikor módosulhat.
Elegendő folyadékot mindenki hozzon magával, kiszámíthatatlan, hogy lesz-e vízvételi lehetőség.

Találkozó: A miskolctapolcai végállomásnál 08:15-kor. Természetesen indulás előtt a 20-as buszt bevárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Nagykőmázsa-völgyi víznyelők → Vörös-kő → Szederbokor → Galya-tető (422 m) → Nagy-Száraz-völgy → Miskolctapolca
Érkezés: 16 óráig visszaérünk Miskolctapolcára.
Leírás:

A túra első állomásaként megtekintjük a Nagykőmázsa alatt található töbröket, majd enyhe emelkedőn át utunkba ejtjük a Vörös-kőnél található feketefenyvesek rengetegét. Ezután célba vesszük a Szederbokor elnevezésű pihenőhelyet, hogy ha az időjárás engedi, akkor tudjunk szalonnát sütni. A következő állomás Galya-tető, ahol gyönyörű kilátás nyílik a Nagy-Som-hegyre, a Nagykőmázsára, illetve Tiszaújváros felé. Utunk ezután érinteni fogja a Nagy-Száraz-völgyet, majd végül megérkezünk Miskolctapolcára.

Az útvonal egyik része jelölt-, míg a másik része jelöletlen turistautakat fog érinteni. Átlagos kondícióval is könnyen teljesíthető lesz.

 

 

A túra során kb. 11,5 km-t fogunk megtenni. Egyéni szükséglethez mérten a szalonnasütéshez tervezett élelmen kívül szendvicseket, elegendő folyadékot mindenki hozzon magával. Az időjárásnak megfelelő öltözetet se felejtsük el. Utunk közben a túravezető ismertetni fogja a helyszínekkel kapcsolatos információkat, érdekességeket.

Megjegyzés:

A szerda éjféltől érvényben lévő tűzgyújtási tilalom miatt a szalonnasütés része a túrának elmarad, de ettől függetlenül túra meg lesz tartva! Ha esetleg időközben feloldanák a tilalmat (amire kicsi az esély), akkor péntek este frissítem a bejegyzést.

A kialakult helyzet miatt kérném, hogy mindenki hozzon magával hidegélelmet!

Találkozó: 7:40-ig a Búza téri Volán buszpályaudvaron. Innen 7.45-kor indul a buszunk Eger irányába. Átszállás Bükkábrányban, várakozási idő a Kácsi buszra kb 9 perc. Érkezés Kácsra 8.55 körül.
A Gyalogtúra útvonala: Kács → Kőhodály → Kaptárkövek → Cserépváralja
Érkezés: Délután 4-kor vagy 5-kor indul Cserépváraljáról busz, legkésőbb fél 7-re Miskolcon vagyunk.
Leírás:

Ez a túra nem a rohanásról fog szólni. Sokat fogunk fényképezni és a szép helyeken elidőzünk, fotózgatunk. Kezdőknek is ajánlott.

Találkozó: 8:30-kor Felső-Majláthon az 1-es villamos végállomásán. Innen a 8:35-kor induló 15-ös busszal indulunk Felsőhámorba.
A Gyalogtúra útvonala: Felsőhámor → Zsófia kilátó → Dolka-gerinc → Csókási-pihenő → Udvar-kö-barlang (Dante pokla) → Felső-forrási-barlang → Kecske-lyuk → Büdös-pest → Szeleta-barlang → Majális-park
Érkezés: legkésőbb 16 órára a Majális-parkba.
Leírás:

Felmerülő kérdések, problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36205199147

Találkozó: Lillafüreden, az 5-ös autóbusz végállomásánál 8:20-kor
A Gyalogtúra útvonala: Lillafüred autóbusz végállomás → Fehér-kő kilátó → Fehérkőlápa → Jávor-hegy → Bükkszentkereszt → Nagy-Som-völgy → Hét katona sírja → Bükkszentkereszt (gyógyitó kövek) → IV. Béla emlékmű → Bükkszentkereszt → Somos-hegy → Kis-dél → Bükkszentkereszt kilátó → Kerek-hegy alja → Libegő alsó végállomása → Lillafüred autóbusz végállomás
Érkezés: Tempótól függően kora délután (13-15 között) a kiindulási pontra
Leírás:

Látnivalókkal megspékelt útvonalat járunk be Lillafüred és Bükkszentkereszt között, érintve kilátókat, katonasírokat, gyógyító köveket, és remélhetőleg sok-sok virágot a tavaszi erdőben. Néhány szakasz nehezebb lehet a kevésbé rutinosaknak, kövekre, sárra, gazra érdemes felkészülni.

A találkozóhelyre busszal és autóval érkezni egyaránt lehetséges, felmerülő problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36 70 261 4371

Találkozó: 8:30-kor Felső-Majláthon az 1-es villamos végállomásán. Innen a 8:35-kor induló 15-ös busszal indulunk Ómassáig.
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Jubileumi-forrás → Szentlélek → Örvény-kő (Jókai emlékmű) → Magos-kő → Lencsés-nyereg → Majális park
Érkezés: legkésőbb 16-ra a Majális-parkba
Leírás:

Csináljuk meg együtt a Népek Tavasza emléktúrát! További információ: http://www.nepektavasza.hu

http://www.nepektavasza.hu/document/2022/NT2022_Jokai16.pdf

Felmerülő kérdések, problémák (pl. a gyülekezőnél pár perc késés) esetére a túravezető elérhetősége: +36205199147

Találkozó: A miskolctapolcai autóbusz végállomáson 8:30-ig
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Homokkő-forrás → Kékmező → Csókás-völgy → Kőlyuk-galya → Kőlyuk-völgy → Szent Korona kilátó → Kisgyőr
Érkezés: Kisgyőrből a 17:15-kor induló Volánbusszal utazunk Miskolcra.
Leírás:

A túra során jelzett és jelzetlen utakon is fogunk haladni. A Homokkő-forrásra, mint vízvételi helyre ne számítsunk, elegendő enni és innivalót mindenki hozzon magával. A három bakancs ne riasszon el senkit, átlagos kondícióval teljesíthető a túra.

Túravezető elérhetősége: 20/401-1051

A képek 2003. áprilisában, ugyanezen az útvonalon, Soós Feri bácsi által vezetett túrán készültek.

Találkozó: Búza tér, 7:45-ös mezőkövesdi busz Bükkábrányig (a teljes árú jegy 650 Ft; a Tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni [lent, a Pennyvel szembeni megállónál], menetrend szerint 7:53-kor), Bükkábrányban menetrend szerint 9 percünk lesz átsétálni a 2-3 percre lévő boltig; onnan a kácsi busszal megyünk Tibolddaróc középső megállójáig (250 Ft), érkezés 8:47-kor. Innen indul a gyalogtúra.
A Gyalogtúra útvonala: Tibolddaróc → Karud-alja → Dobi-rét → Kis-Farkas-kő → Pallag-oldal → Kács
Érkezés: Visszabusz Kácstól: 13:05 (a teljes árú jegy 310+650 Ft), érkezés Miskolcra: 14:15.
Leírás:

Mindenféle terep (dombok, völgyek, kaptatók és lapos utak egyaránt előfordulnak).

Túrabakancsban ajánlatos jönni, mert lesz sár. (Ha van kamáslid, az is jól jöhet.) / 
Hiking boots are recommended for the mud. (If you also have a pair of gaiters, you can make use of them.)

Találkozó: Miskolc-Tiszai Pályaudvar 6:50, a 6:59-kor Tornanádaskára induló vonattal megyünk Perkupáig (oda 8:19-kor érkezünk)
A Gyalogtúra útvonala: Perkupa vá. → Martonyi kolostorrom → Csengő-tető → Szalonna → Rakaca-víztározó → Vár-hegy → Szendrö
Érkezés: Szalonnára 12-13 óra körül érkezünk, onnan busszal (12:39->13:55) és vonattal (13:44->14:56) is el lehet jutni Miskolcra; azokkal, akik tovább jönnek Szendrőre, az érkezés kb 15-16 óra körül érkezünk, hazaút: vonat (15:50->16:56), busz (16:08->17:15; 16:10->17:45; 16:43->18:15)
Leírás:

A találkozóig (Miskolc-Tiszai Pályaudvar 6:50) kérek mindenkit, hogy vegye meg a vonatjegyet Perkupáig. A pályaudvaron a Tornanádaskára induló vonat melletti peronon lesz a talélkozó pontos helye.
Az Egyetemvárosból elérhető a Tiszai Pályaudvar a 20-as autóbusszal (Repülőtér irány, Egyetemi Kollégiumok megállónál van 5:57-kor), majd a Centrum megállónál át kell szállni az 1-es villamosra (Tiszai Pályaudvar irány).


Lehetőség van részt venni csak a rövid (14 km, 516 m szintemelkedés) változaton Szalonnai kiszállással, ami 2 bakancsot, azaz 6 pontot ér, vagy tovább menni Szendrőre, ami együtt 24,6 km hosszú túra 704 m szintemelkedéssel (ez már három bakancsot és hét pontot ér). Megnézzük a Martonyi kolostorromot, elmegyünk a TV-toronyhoz, valamint Szalonnán megtekintjük a Református templomot. A hosszú túrán érintjük még a Rakaca-víztározót, valamint a Szendrői kilátót és a várromot.

A kép 2021. szept végén készült a Rakacai Tóról és a háttérben a Szalonnai hegységről.

Találkozó: 08:30 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
08:40-kor induló Zemplén IC-vel megyünk Erdőbénye vasúti megállóhelyig, majd tovább utazunk a
09:40-kor induló busszal Erdőbénye, Ligettető megállóig 09:59-re érkezünk meg (Baskó felé közlekedik a busz)
A Gyalogtúra útvonala: Erdőbénye, Liget-pihenő → Szokolya-tó → Tállyai-Hideg-kút → tállyai Várhegy (panoráma pont) → Hollós-tető (kilátás és sziklaformáció) → erdőbényei Várhegy (panoráma pont) → Erdőbénye, Alsó-rétek
Érkezés: 17:00 körül Erdőbénye, üdülő elágazás nevű buszmegállóba

Visszaút:
"A" terv: 17:05-kor Erdőbénye, üdülő elágazásból induló busszal Erdőbénye vasúti megállóhely bejárati út-ig (17:13-ra), 17:34-kor induló vonattal Erdőbénye vasúti megállóhelytől Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 18:27-re (1 átszállás Szerencs, vasúti állomáson)
"B" terv: 19:05-kor Erdőbénye, üdülő elágazásból induló Erdőbénye vasúti megállóhely-ig (19:13-ra), 19:34-kor induló vonattal Erdőbénye vasúti megállóhelytől Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 20:21-re (1 átszállás)
Leírás:

A túra vegyes minőségű jelzetlen erdészeti utakon halad, a közlekedés problémát nem okozhat senkinek. Egyedül a három csúcsra (tállyai Várhegy, Hollós-tető, erdőbénye Várhegy) való feljutás miatt ajánlott legalább egész cipő, vagy bakancs. Ezeken köves terepre kell számítani, kifejezetten a tállyai Várhegyen. A tállyai Várhegyen óvatos közlekedés ajánlott egy fedetlen latrina miatt.
Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de a hosszú táv miatt kitartás szükséges. Az elején lesz egy kitartó emelkedő, ami után már a csúcsok megközelítését kivéve könnyedén lehet haladni.
Egy nagyon rövid szakaszon érintjük az egykori Kossuth túra piros jelzését, amit a tavalyi évben nagy részben megszüntettek és a helyére egy zöld sáv jelzés került.

A túra során érintjük Szádeczky-Kardoss Géza - Várak a Zemplénben c. kiadványában kiírt túramozgalmának két igazolópontját is a két Várhegyen, valamint további 2 igazolópont mellett fogunk elhaladni, ám ezeket idő és kilométer keret hiányában nem keressük fel. Az érdeklődők részére szívesen nyújt tájékoztatást a túravezető.

Az út során vízvételi lehetőséggel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2-3 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

A túra kezdő és végpontja is külterületen van.
Az autóval érkezők részére lehetőség van parkolni a Liget-pihenőben a kiindulási ponton, ebben az esetben a visszajutást meg kell oldani egyénileg (17:48 és 19:48-kor van busz vissza). Vagy Erdőbényén a faluban parkolás esetében is meg kell oldani a visszajutást, ami történhet ugyan ezzel a két bussza, vagy egy 2km-es sétával. Továbbá fel kell szállni a reggeli buszra, ami ki visz minket a Liget-pihenőbe.
Valamint parkolásra van még lehetőség az Erdőbényefürdőre vezető, forgalom elől el nem zárt magánút mentén is, ami a végponton van (honvédségi üdülőhöz vezet). Így fel lehet szállni reggel a buszra az Erdőbénye üdülő elágazás nevű buszmegállóban 9:48-kor. Itt számolni kell arra, hogy külön nincs hely a parkolásra csak az útpadkát lehet igénybe venni, ám a gyér forgalom miatt ez nem okoz problémát. Figyelni kell viszont, hogy az esetlegesen elhaladó erdészeti gépeknek legyen elég helyük a közlekedésre.

Haladástól függően az erdőbényei Várhegyen kell eldöntenünk, hogy melyik buszt érjük el. Innen kb. 1 óra elérni a buszt, vagy ha bőven van időnk akkor kb. 1,5 óra elérni Erdőbényét, itt kényelmesebben lehet várakozni a buszra.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.
A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A képen az erdőbényei Várhegyről megcsodálható panoráma egy része látható (2021.04.27.):


A túra magasság diagramja:

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.
Aki szeretne valamit tenni az erdőért, annak az alábbi facebook csoportot ajánljuk figyelmébe, ahol a Bükktakarításokról kaphat információkat: https://www.facebook.com/groups/700128057153484/