page-loader-image

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép
Kedves túrázók!
Kötelező jogszabály nélkül túravezetőink saját belátásuk szerint dönthetnek a túráik megtartásáról.
FONTOS KÖZLEMÉNY AZ EGYETEMISTÁKNAK!
Az aláírás feltételeihez szükséges pontozási rendszer megváltozik 2020 tavaszi félévtől.
Az új pontozás az Aláírás oldalunkon olvasható!
Olvasd el! A testnevelés aláírásod is múlhat rajta!
Találkozó: A miskolctapolcai végállomásnál 08:15-kor. Természetesen indulás előtt a 20-as buszt bevárjuk.
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Nagykőmázsa-völgyi víznyelők → Vörös-kő → Szederbokor → Galya-tető (422 m) → Nagy-Száraz-völgy → Miskolctapolca
Érkezés: 16 óráig visszaérünk Miskolctapolcára.
Leírás:

A túra első állomásaként megtekintjük a Nagykőmázsa alatt található töbröket, majd enyhe emelkedőn át utunkba ejtjük a Vörös-kőnél található feketefenyvesek rengetegét. Ezután célba vesszük a Szederbokor elnevezésű pihenőhelyet, hogy ha az időjárás engedi, akkor tudjunk szalonnát sütni. A következő állomás Galya-tető, ahol gyönyörű kilátás nyílik a Nagy-Som-hegyre, a Nagykőmázsára, illetve Tiszaújváros felé. Utunk ezután érinteni fogja a Nagy-Száraz-völgyet, majd végül megérkezünk Miskolctapolcára.

Az útvonal egyik része jelölt-, míg a másik része jelöletlen turistautakat fog érinteni. Átlagos kondícióval is könnyen teljesíthető lesz.

 

 

A túra során kb. 11,5 km-t fogunk megtenni. Egyéni szükséglethez mérten a szalonnasütéshez tervezett élelmen kívül szendvicseket, elegendő folyadékot mindenki hozzon magával. Az időjárásnak megfelelő öltözetet se felejtsük el. Utunk közben a túravezető ismertetni fogja a helyszínekkel kapcsolatos információkat, érdekességeket.

Megjegyzés:

A szerda éjféltől érvényben lévő tűzgyújtási tilalom miatt a szalonnasütés része a túrának elmarad, de ettől függetlenül túra meg lesz tartva! Ha esetleg időközben feloldanák a tilalmat (amire kicsi az esély), akkor péntek este frissítem a bejegyzést.

A kialakult helyzet miatt kérném, hogy mindenki hozzon magával hidegélelmet!

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.
Aki szeretne valamit tenni az erdőért, annak az alábbi facebook csoportot ajánljuk figyelmébe, ahol a Bükktakarításokról kaphat információkat: https://www.facebook.com/groups/700128057153484/