page-loader-image

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép
Kedves túrázók!
Kötelező jogszabály nélkül túravezetőink saját belátásuk szerint dönthetnek a túráik megtartásáról.
FONTOS KÖZLEMÉNY AZ EGYETEMISTÁKNAK!
Az aláírás feltételeihez szükséges pontozási rendszer megváltozik 2020 tavaszi félévtől.
Az új pontozás az Aláírás oldalunkon olvasható!
Olvasd el! A testnevelés aláírásod is múlhat rajta!
Találkozó: Miskolc-Tiszai Pályaudvar 6:50, a 6:59-kor Tornanádaskára induló vonattal megyünk Perkupáig (oda 8:19-kor érkezünk)
A Gyalogtúra útvonala: Perkupa vá. → Martonyi kolostorrom → Csengő-tető → Szalonna → Rakaca-víztározó → Vár-hegy → Szendrö
Érkezés: Szalonnára 12-13 óra körül érkezünk, onnan busszal (12:39->13:55) és vonattal (13:44->14:56) is el lehet jutni Miskolcra; azokkal, akik tovább jönnek Szendrőre, az érkezés kb 15-16 óra körül érkezünk, hazaút: vonat (15:50->16:56), busz (16:08->17:15; 16:10->17:45; 16:43->18:15)
Leírás:

A találkozóig (Miskolc-Tiszai Pályaudvar 6:50) kérek mindenkit, hogy vegye meg a vonatjegyet Perkupáig. A pályaudvaron a Tornanádaskára induló vonat melletti peronon lesz a talélkozó pontos helye.
Az Egyetemvárosból elérhető a Tiszai Pályaudvar a 20-as autóbusszal (Repülőtér irány, Egyetemi Kollégiumok megállónál van 5:57-kor), majd a Centrum megállónál át kell szállni az 1-es villamosra (Tiszai Pályaudvar irány).


Lehetőség van részt venni csak a rövid (14 km, 516 m szintemelkedés) változaton Szalonnai kiszállással, ami 2 bakancsot, azaz 6 pontot ér, vagy tovább menni Szendrőre, ami együtt 24,6 km hosszú túra 704 m szintemelkedéssel (ez már három bakancsot és hét pontot ér). Megnézzük a Martonyi kolostorromot, elmegyünk a TV-toronyhoz, valamint Szalonnán megtekintjük a Református templomot. A hosszú túrán érintjük még a Rakaca-víztározót, valamint a Szendrői kilátót és a várromot.

A kép 2021. szept végén készült a Rakacai Tóról és a háttérben a Szalonnai hegységről.

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.
Aki szeretne valamit tenni az erdőért, annak az alábbi facebook csoportot ajánljuk figyelmébe, ahol a Bükktakarításokról kaphat információkat: https://www.facebook.com/groups/700128057153484/