page-loader-image

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép
Kedves túrázók!
Kötelező jogszabály nélkül túravezetőink saját belátásuk szerint dönthetnek a túráik megtartásáról.
FONTOS KÖZLEMÉNY AZ EGYETEMISTÁKNAK!
Az aláírás feltételeihez szükséges pontozási rendszer megváltozik 2020 tavaszi félévtől.
Az új pontozás az Aláírás oldalunkon olvasható!
Olvasd el! A testnevelés aláírásod is múlhat rajta!
Találkozó: 8:15 Majális-park buszmegálló
A Gyalogtúra útvonala: Majális park → Csanyik-völgy → Ortás-tető vasúti megálló → Andó-kút → Dobrica → Mahóca → Taksa-lápa-forrás → Lippa-forrás → Varbói-víztározó → Varbó
Érkezés: 16:00 körül Varbó, emlékmű buszmegállóba

Visszaút:
16:33-kor induló busszal Miskolc, autóbusz állomásra
Leírás:

A túra vegyes minőségű jelzett turistautakon, ösvényeken és erdészeti utakon halad, ajánlott legalább egész cipő vagy bakancs.

Átlagos kondícióval teljesíthető a túra.

Az út során Andó-kútnál lehet számítani vízvételezési helyre. Egyéni igényektől függően legalább 1-2 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében a visszaút tömegközlekedésének költségével kell számolni Varbóról.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.

A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/map-february-4-2024-68a9750

Találkozó: Miskolc, Búza tér (Volánbusz pu.) 06:55
Autóbusz 07:05-kor helyből indul Debréte felé, a 10-es kocsiállásról (átszállni nem kell, Rakaca bolt megállóig megyünk)
Rakaca érkezés: 09:09
A Gyalogtúra útvonala: Rakaca → Magyar-kosár-hegy → Rakacaszend → Tornabarakony → Tornaszentandrás → Bódvaszilas
Érkezés: Bódvaszilasról vonat indul: 17:21 és 19:21 (érkezés Miskolc-Tiszai: 19:08 ill. 21:08)
Leírás:

Az utunkat Rakacán kezdjük. Itt a XV. században vár állt, ennek helyére később kőtemplomot építettek. Innen D-Ny-i irányba haladva elhaladunk a Magyar-kosár-hegy csúcsa mellett, majd É-Ny-i irányba forsulva az Országos Kéktúrán folytatjuk az utunkat. A következő telelpülésünk Rakacaszend lesz, aminek fő nevezetessége a román kori templom (a XVI. sz közepe óta református templom).
Innen az északra található festői szépségű Tornabarakony megyünk. A következő település Tornaszentandrás, ahol látni fogjuk a XII. században épült román stílusú Szent András templomot. Az Esztramos-hegy lábánál elhaladva megnézzük az egykori kő- és ércbánya maradványait, majd átsétálunk az utunk utolsó állomására, Bódvaszilasra. 
Az út hosszú, 21 km lesz, ugyanakkor dimbes-dombos, meredek emelkedőktől, lejtőktöl mentes terepre lehet számítani. Erdők és mezők váltják egymást, sok helyen nyílik majd szép kilátás a környező tájra.


Kilátás Rakacaszend és Tornabarakony között, háttérben a Szalonnai-hegység

Találkozó: A Tiszai Pályaudvaron a bejárati csarnokban 6:50-ig, vagy a Tornanádaskára 7:00-kor induló vonaton.
A vonatra a Gömöri Pályaudvaron vagy a további megállókban is fel lehet szállni.
A Gyalogtúra útvonala: Szögliget
Leírás:

Részletek később. A túra a három napos hétvége bármelyik napján lehet, amit az időjárás függvényében döntök el. a pontos útvonal is attól függ, mennyi csapadék esik addig.

Találkozó: 8:40-kor a Tiszai pályaudvaron a Tornanádaskára induló vonat peronján.
A Gyalogtúra útvonala: Szendrő-felső vasúti megálló → Szendrő Felsővár kilátó → Korlát-oldal → Ördöggát → Perkupa vá.
Érkezés: Miskolcra 19:08-kor vonattal (esetleg 18:45-kor busszal).
Leírás:

A 8:51-kor Tornanádaska felé közlekedő vonattal fogunk menni, leszállás Szendrő-felső megállóban (menetrend szerint 10:00-kor).

Figyelem!!! A túra egy jelentős része szurdokvölgyben halad, nagyobb köveken kell lépkedni, ezért a bokát megfelelően megtámasztó túrabakancs használata erősen ajánlott! Több helyen is át kell kelni a patakmedren, csapadékosabb időjárást követően a folyóvízből többé-kevésbé kiálló köveken lehet ezt megtenni, így fontos, hogy a lábbelink vízálló legyen!

Túránk elején Szendrő város központján áthaladva felmegyünk a várhegyre. A szendrői Felsővár egykoron az egész Felső-magyarországi Kapitányság egyik legfontosabb védőbástyája volt. Az ásatások eredményeként a Felsővár kapitányi épületének eredeti falazatának maradványait tárták fel és konzerválták. Stilizált formában, fából újra épült a lőportorony helyén a 24 méter magas torony, melynek alján egy rekonstruált falrészletet láthatunk, az alsó szinten pedig kiállításon mutatják be a feltárások eredményét. A kilátóból csodálatos, 360 fokos panoráma tárul elénk. (A kilátó belépőjegye 600 Ft.)

A várhegyről leereszkedve, Szendrőn áthaladva felkapaszkodunk a Korlát-hegyre, majd hamarosan beérünk a Telekes-patak völgyébe. A Rudabányai-hegységet két részre osztó Telekes-völgy egyike a hazánkban fellelhető legszebb szurdokoknak. Ha csapadékos időszakban, esőzések vagy hóolvadások után járunk itt, lehetünk annyira szerencsések, hogy a patak medrében víz is van. A patak az Aggteleki-karszt lábánál, Imolától nem messze ered, több kisebb mellékvölgy csatlakozik hozzá, míg beér a szurdokba, melyet maga a patak vájt a jól karsztosodó 210-240 millió éves mészkőbe. A patak vízhozama erősen ingadozó, az év nagy részében egyes szakaszai jellemzően teljesen kiszáradnak, a nagyobb esőzések után viszont sártól barna folyóként töltheti meg a völgyszoros talpát. A természetjárók számára a legkedvezőbb a kettő közötti állapot, amikor a kövek között csordogáló patak szikláin ugrálva lehet az egyik partról a másikra átjutni. A völgynek ezt a több mint két kilométer hosszú szakaszát a patak két partján 10-30 méter magas sziklafalak szegélyezik, a kanyarokban kisebb zúgókon bukik alá a víz. A patak és a környező vízfolyások megannyi barlangot vájtak a jól karsztosodó mészkőbe, melyek a sziklafalak aljában és tetején tátonganak. A mohától zöldellő mészkősziklák különleges hangulatot kölcsönöznek a szurdoknak még a lombfakadás előtt is. A napsütötte völgykanyarulatokban tavasszal valódi virágszőnyeg bontakozik ki, ezerszámra nyílnak itt a tavaszi virágok, a hóvirág, a keltikék, a csillagvirág. Mivel a sziklafalak hol az egyik, hol a másik völgyoldalon emelkednek függőlegesen, így a zöld jelzésű ösvényen többször is rá vagyunk kényszerülve, hogy átmenjünk a patak túlsó partjára. A szurdokban ezt csak a patak kövein való egyensúlyozással tudjuk megtenni, így egy kis ügyességre is szükség van a völgytalpon való haladáshoz, segédeszközök (hidak, lánc, stb.) nincsenek.

 

A völgy egyik kanyarulatánál érkezünk el a szurdok leglátványosabb pontjához, magához az Ördöggáthoz. Az oklevelek már az 1200-as években említik ezt a különleges helyszínt. Az elnevezés oka valószínűleg az, hogy karsztos szurdokvölgy mivolta miatt medernyelőket is rejt a patakmeder. A száraz időszakban így búvópatakká válik a vízfolyás, a víz egy ponton eltűnik a mederből, majd újra előbukkan a sziklák alól. Ezt a középkorban a babonás helyiek azzal magyarázták, hogy az Ördög elvarázsolja a vizet, majd lejjebb újra elővarázsolja. Az Ördöggát azonban nem csak a neve miatt különleges helyszín, eredetét tekintve is egyedülálló. Évmilliókkal ezelőtt a patakmeder egy nagy, U alakú kanyart leírva kerülte meg a vízfolyásra merőleges sziklabordát. Ahogy telt az idő, úgy a sziklafalat a víz átszakította, egy rést nyitva, melyen most kis többlépcsős vízesés formájában zúdul alá a megáradt patak vize. A vízesés aljában egy kis tavacska gyűlik össze, különleges, vadregényes hangulatot kölcsönözve a völgykatlannak. Az eredeti U alakú, ma már száraz patakmeder megmaradt, ezt ma Keringőnek nevezik, a turistaút pedig ezen vezet keresztül.

 

 

A szurdok az Ördöggát sziklaszorosa után tovább folytatódik. A patakot követjük a turistaösvényen a főútig, majd arra rátérve hamarosan beérkezünk Perkupára.

Terv szerint a 17:35-kor Perkupáról induló vonattal megyünk vissza Miskolcra, érkezés 19:08-kor a Tiszai pu.-ra (teljesárú jegy 700 Ft / diák 350 Ft). Alternatív lehetőség busszal 17:26-kor Perkupáról, ez 18:45-kor érkezik Miskolcra a Búza térre (teljesárú jegy 930 Ft, diák 465 Ft).

Akik utazási kedvezményre nem jogosultak, azoknak érdemes „Vármegye24” jegyet vásárolni (999 Ft), ami 24 órán keresztül érvényes a vármegye határain belül.

Találkozó: Felső-Majláth (Bagolyvár) végállomásról a 08:35-kor induló 15-ös busszal megyünk Ómassára. (Az indulás időpontja a túra előtti napon módosításra kerülhet a menetrend függvényében!)
A Gyalogtúra útvonala: Ómassa → Kapu-bérc → Nyír-kő → Verebec-vár → Dédesi-várrom → Szőlő-kő → Mályinka
Érkezés: Várhatóan 16 óra körül Mályinkára. 16:18-kor induló busszal várhatóan 17:45-re érkezünk vissza Miskolcra (Kazincbarcikai átszállással).
Leírás:

Túravezető elérhetőségei: 0620/290-1771

 

Találkozó: FIGYELEM!!! A túravezető Hernádnémeti-Bőcs vasútállomáson csatlakozik!!!

Miskolc, autóbusz-állomásról a
06:50-kor induló busszal (feltehetően a 13-as kocsiállásról indul) Kesznyéten, Dózsa György út megállóig, 08:05-re érkezünk meg.,

FIGYELEM!!! A túravezető Hernádnémeti-Bőcs vasútállomáson csatlakozik!!!
A Gyalogtúra útvonala: Kesznyéten → Sajó-Takta összefolyás → Gátőrház → madármegfigyelő torony → Lúci Görbe-tó → Tiszalúc
Érkezés: 15:30 körül Tiszalúc vasútállomásra

Visszaút:
"A" terv: 15:56-kor Tiszalúc, vasútállomásról Miskolc-Tiszai pályaudvarra 16:18-ra
"B" terv: 16:56-kor Tiszalúc, vasútállomásról Miskolc-Tiszai pályaudvarra 17:18-ra
Leírás:

A túra vegyes minőségű jelzetlen utakon, továbbá a túra jellegéből adódóan bokros-fás részen, valamint réteken, füves szikes részen, esetleg vizenyős területen is haladhat. A közlekedés problémát nem okozhat senkinek, de a harmatos-vizes fű átáztathatja a lábbelit, ezért erre kifejezetten ügyeljünk.

Aki gombát szeretne gyűjteni, annak jól szellőző vessző kosár, vagy műanyag vödör ajánlott. Esetlegesen több szatyorral vagy zacskóval bekészülve, hogy a különböző fajokat elválasztva gyűjthessük. Továbbá egy kellően éles bicska, vagy kés.

A túra során messziről érintjük a Szamárháti tanyánál a Tiszatáj látogatóközpontot (magánterület, átjárni tilos) és később több madármegfigyelő tornyot is alkalmunk lesz felkeresni.

Az út során vízvételi lehetőséggel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2-3 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében az oda és vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

Az autóval érkezők részére a parkolás Hernádnémeti-Bőcs vasútállomáson ajánlott.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/gombasztura-a-taktakozben-b3f445b

A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

Találkozó: 6:45, Miskolc, Búza tér (Volánbusz pu.)
Autóbusz indul 6:55-kor a 18-as kocsiállásról Abaújlak felé
Abaújlak érkezés: 8:02
A Gyalogtúra útvonala: Abaújlak → Szanticska → Prasenka-tető → Balog-domb → Felsővadász → Irota
Érkezés: Rövidebb (12,5 km) változat:
Felsővadászról autóbusz indul:
14:36 (érkezés Miskolcra: 15:32)
16:29 (átszállás Homrogdon, érk: 16:40, ind. Miskolc felé: 16:47; érkezés Miskolcra: 17:32)

Hosszabb (20 km) változat:
Irotáról autóbusz indul:
19:00 (átszállás Edelényben, érk: 19:40, vonat indul Miskolc felé: 20:25; érkezés Miskolcra: 21:08)
Leírás:

A túra keretében két választható távot ajánlunk, 12,5 illetve 20 km hosszal.
Mindkét táv Abaújlakról indul. Abaújlakról átmegyünk Szanticskára, ami egy varázslatos szépségű üdülőfalu, illetve megnézzük a Magashegyi Kilátót.
Szanticskáról dimbes-dombos tájon át a Prasenka-tetőt és a Balog-dombot érintve átmegyünk Felsővadászra. Felsővadász kiemelt nevezetessége a Rákóczy-kastély, aminek a dísztermében korabeli bútorok és II. Rákóczi Ferenc portréja láthatók. Azoknak, akik rövidebb távot választották, itt véget ér a túra.
A hosszabb útvonal északi, majd nyugati irányban folytatódik Irota felé. Irota egy kicsi, de annál szebb üdülőfalu, aminek a határában földvár is található.
 

Találkozó: Búza tér, 7:45-ös mezőkövesdi busz, Bükkábrányig (a teljes árú jegy 650 Ft);
a tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni (lent, a Pennyvel szembeni megállónál), menetrend szerint 8 perccel később.
Bükkábrányban menetrend szerint 8 percünk lesz átsétálni a 2-3 percre lévő boltig; onnan a kácsi busszal megyünk, Tibolddaróc középső megállójáig (400 Ft), érkezés 8:47-kor. Innen indul a gyalogtúra.
Kb. 5 perc séta elteltével lesz az első lehetséges megállási hely (csak sürgős szükség vagy igény esetén, vendéglátóhely); a következő (a kilátónál) még kb. 10-15 perc gyaloglás.
A Gyalogtúra útvonala: Tibolddaróc → kilátó → Ablakos-kő-völgy → Kőhodály → Kács → Ortás → Latorpuszta, buszforduló
Érkezés: Busszal, délután lehet Miskolcra visszaérni.
[A teljes árú jegy
a 3 pontos távnál, Kácstól 840 Ft vagy 450 + 650 Ft,
a 6 pontosnál, Latorpusztától 450 + 650 Ft,
esetleg, a hetedik (szalonnasütő hely utáni) pontot is teljesítve, Mocsolyástól 600 Ft.]
Leírás:

Kácsnál (8,4 km táv, 220 m szintemelkedés) 3 ponttal abbahagyható, de addig sem sétatúra. (Változatos nehézségű a terep.) 

Tarthatunk szalonnasütést (leginkább a 6 pontos táv végénél), ha nincs tűzgyújtási tilalom (lásd https://tuzgyujtasitilalom.nebih.gov.hu/), alkalmas az időjárás, és a túravezetőn kívül legalább egy fő nyitott rá. Akit érdekel, feltehetőleg hoz magának kellékeket (sütnivaló, kenyér, nyárs), de a túravezetőnél is lesz még egy főre való tartalék.

Ha van érdeklődő egy kis folytatáshoz, a szalonnasütő hely (azaz 6 pont teljesítése) után, alig egy óra sétával továbbmehetünk Mocsolyásra, 1 további pontért (azaz összesen 7 pontos túrát teljesítve); onnan közvetlen busz jár Miskolcra, de ritkábban.

Túranaptár (esetleg aktuálisabb infók): tura.uni-miskolc.hu/naptar

Az MVSC Természetjáró Szakosztály részéről is várhatók (idősebb, gyakorlott) túratársak.

Találkozó: Majális-park buszvégállomásnál 9:20-kor
A Gyalogtúra útvonala: Majális-park → Chinoin → Király-kút → Kecske-lyuk → Büdös-pest → Szeleta-barlang → Zsófia-kilátó → Lencsés-nyereg → Udvar-kő-barlang (Dante pokla) → Ördög-kúti-zsomboly → Galya-kapu-nyereg → Felső-forrás → Király-kút → Chinoin → Majális-park
Érkezés: Tempótól függően kora délután (13-15 óra körül) a kiindulási pontra
Leírás:

Számos bükki barlangot érintő túraútvonal, itt-ott meredek, csúszós, jelzetlen szakaszokkal. Nem kezdőknek való! Az érintett barlangok mindegyikébe benézünk kicsit, emiatt ajánlott, hogy mindenkinél legyen zseb- vagy fejlámpa!

 

A túravezető elérhetőségei:

daniel.kiss3@uni-miskolc.hu

+36 70 261 4371

Találkozó: 07:20 Miskolc, Tiszai pályaudvar (jegyeket váltsuk meg időben)
07:37-kor induló 5120-as vonattal megyünk Szerencs, vasútállomásig, majd tovább utazunk a
08:17-kor induló vonattal Abaújszántó, vasútállomásig, innen vonatpótló busszal megyünk tovább ami
09:02-kor indul Boldogkőváraljai elágazásra
09:13-ra érkezünk meg
A Gyalogtúra útvonala: Boldogkőváralja vasúti megálló → Boldogkői vár → Szamarak útja → Arka → Varkoly-kilátó → Rádi-máj → Gereblye-kő → Magoska (opcionális) → Nagy-tisztás → Tekerjes-völgy → Sombereki vadászház → Blaskó-kút → Baskó
Érkezés: 17:30 körül Baskó, Kertalja utca nevű buszmegállóba

Visszaút:
18:41-kor Baskó, Kertalja utca megállóból induló Erdőbénye vasúti megállóhely-ig (19:13-ra), 19:34-kor induló vonattal Erdőbénye vasúti megállóhelytől Miskolc, Tiszai pályaudvarra érkezés 20:29-re (1 átszállás Szerencs, vasúti állomáson)
Leírás:

A túra vegyes minőségű jelzetlen erdészeti utakon halad, ajánlott legalább egész cipő, vagy bakancs.

Átlagos kondícióval teljesíthető a túra, de a hossz miatt kitartás szükséges. Erélyes emelkedőre csak a Magoska tömbjében kell számítanunk.

A túra során érintjük a Boldogkői várat, amit lehetőség lesz megtekinteni is. Nagyjából 1 órát tudunk rászánni.

Az út során vízvételezési hellyel Arkán lehet számítani. A végponton kétséges a kékkúti víz, de legutóbb működött. A Blaskó-kút vizének fogyasztása nem ajánlott, de végszükség esetén használható. Az út során egyéb vízvételi lehetőséggel nem lehet számolni, ezért egyéni igényektől függően legalább 2,5-3,5 liter folyadékról (elsősorban víz) mindenki gondoskodjon magának.

Költségek tekintetében a Boldogkői vár belőpélyének árával és az oda-vissza út tömegközlekedésének költségével kell számolni.

Az autóval érkezők részére Szerencs vasútállomáson ajánlom hagyni az autót.

A túrán elképzelhető, hogy a végén sietősre kell fogni, mert hosszú a táv, és a buszt el kell érni. A várnézéssel elképzelhető, hogy elmegy az idő. Kiépített pihenő esetleg a Blaskó-kúttól nem messze várható, de nincs jó állapotban. Hosszabb pihenőre a Varkoly-kilátónál, a Gereblye-kőnél és a Blaskó-kút környékén van lehetőség. Ezeknél haladástl függően fogunk időzni.

A túravezető a résztvevők erőnlététől és az időtől függően változtathat az útvonalon.

A túravezető elérhetőségei: +36304961328, korozsjozsef092@freemail.hu

A túra útvonala: https://www.alltrails.com/explore/map/zempleni-utakon-tekerges-a-tekerjes-patak-kornyeken-ecd1b05

Találkozó: A túraterv február 5-ei állapota szerint:
Miskolctapolca, a strandfürdő bejárata és az Ellipsum között, a Hejő-hídnál
(az Aradi sétány eleje, N48 03.814 E20 45.004), 9:05. (Tervezett indulás: 9:10.)
A terv változása esetén (ami nem valószínű) infó: tura.uni-miskolc.hu/naptar
A Biciklitúra útvonala: Miskolctapolca → Kisgyőr → Sály → Bükkábrány → Mezőnyárád, vasút
Érkezés: Vasúthoz, délután.
A célállomástól közvetlen vonat jár Miskolcra, amelyen kerékpár is szállítható.
Leírás:

Kisebb részben kerékpárúton, nagyobb részben többnyire gyér forgalmú utakon haladunk. 
Lehet benne némi terep (földút, murvás út) is. 

A választható távok előreláthatólag (elég a helyszínen, akár menet közben választani):
3 pontos táv (Mezőnyárádig): 33-38 km, 350-400 m szintemelkedéssel.
  (Bükkábránynál is abbahagyható lenne, úgy 5-6 km-rel rövidebb, csak 
   ott nincs alkalmas vasúti megálló,
   a Volánbusz pedig ottani felszállással Miskolc felé nem szállít kerékpárt.) 
7 pontos táv (időjárástól függő útvonalon folytatva): kb. 65-75 km, 375-425 m szintemelkedéssel.
  (A folytatás helyszíne már a Borsodi-Mezőség, ahol alig van szintemelkedés.
   Száraz vagy elviselhetően sáros idő esetén Nagyecsér érintésével.
   A célállomás leginkább Csincse vagy Mezőkövesd vasúti megállója lehet.)
Részletesebb útvonalterv és aktuális adatok a túra előtti hetekben-napokban, a túranaptárban. 
tura.uni-miskolc.hu/naptar

___

Ha esetleg nem tudsz (vagy nem szeretnél) a kerékpártúrán részt venni, 
vagy nem sikerülne teljesítened (pl. komolyabb műszaki hiba miatt), 
attól még nincs veszve a hétvége: tartaléknak 
másnapra (vasárnapra) gyalogos túrateljesítési lehetőség van kilátásban, 
részben a kerékpártúra által is érintett útvonalon.

A tesipontszerzéshez csak hagyományos (kizárólag emberi erővel hajtott) kerékpár alkalmas, e-bike nem (kikapcsolt motorral sem). Trekking vagy MTB kategóriájú/jellegű az ideális, mivel terepes szakaszok (földút, makadámút) is előfordulhatnak. Nem kell újnak lennie. Viszont jobb, ha megfelelő műszaki állapotú. 

Közepes vagy kicsit lassúbb túratempóra van saccolva, ami síkon kb. tizen- vagy legfeljebb huszonvalahány km/h. Mivel a 40 km/h-t lakott területen kívül sem szükséges túllépni (lejtőn sem), fejvédő sisakot a KRESZ szerint nem kötelező viselni. (De nem is tilos.) Ha defekted vagy efféle kisebb fennakadás van, természetesen megállunk egy időre. (Meg néha egyébként is.) A nehezebb emelkedőknél, mint pl. a tapolcai, tolni is lehet a biciklit. (Csak lehetőleg ne vigyük ezt túlzásba; használjuk néha a sebességváltót, ha van.) 
___

Megjegyzés: A túravezető nem fogja ellenőrizni, de 
ha a közúti közlekedési előírásoknak megfelelő bringát szeretnél, annak ezekkel tudsz eleget tenni (tömören): 
Jól működő kormány, mindig jól hozzáférhető kezelőszervek. Esős időben is jól fogó fék elöl és hátul. Előre fehér (vagy kadmiumsárga), hátra piros fényű lámpa vagy villogó a kerékpáron vagy rajtad. Elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő prizma. Az első keréken kétoldali fényvisszaverő, ami vagy egy-egy db (balra, illetve jobbra néző) borostyánsárga küllőprizma, vagy fényvisszaverő körgyűrű (pl. csíkkal ellátott külső gumi) lehet. Normális csengő (nem sípoló). 
[a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 116. § (1) és (2) bekezdése alapján]

Találkozó: Terv szerint: a Repülőtér / Bosch megállótól 8:40-kor induló 20-as busz „Miskolctapolca, strandfürdő” megállójánál (tehát NEM a végállomásnál, hanem eggyel azelőtt), az érkező buszról leszállva (menetrend szerint 9:15-kor). (Búza tér 8:51, Centrum 8:55, Tapolcai elágazás 9:03, amennyiben a busz a menetrend szerinti időben érkezik.)
A terv változása esetén (ami nem valószínű) infó: tura.uni-miskolc.hu/naptar
A Gyalogtúra útvonala: Miskolctapolca → Sziklakápolna → Homokkő-forrás → Kisgyőr
Érkezés: A 3 pontos távnál Kisgyőrbe, jó esetben dél és egy óra között
(a teljes árú Volánbusz-menetjegy Miskolcra 550 Ft);
a 7 pontosnál valamelyik környékbeli településre, késő délután
(a teljes árú menetjegy 500 és 1050 Ft között alakul).
Leírás:

Ha esetleg az előző napi, kerékpáros túra 
- nem felelt meg számodra, 
- nem sikerült (kellő pontértékkel), vagy 
- félbemaradt vagy elmaradt (pl. komolyabb zivatar esetén), 
íme egy tartalék lehetőség a hétvégére, ami már gyalogtúra.

Az útvonal egy része átfedésben van az előző napi kerékpártúra útvonalával. 
___

Az eredeti terv: Miskolctapolca → Jézus Szíve sziklakápolna → Homokkő-forrás → Kisgyőr → valamelyik környékbeli település (ami Sály, Mocsolyás, Borsodgeszt vagy Harsány lesz). Kisgyőrnél (kb. 10,4 km táv, 240 m szintemelkedés) 3 ponttal abbahagyható.
Részletesebb útvonalterv és aktuális adatok a túra előtti hetekben, a túranaptárban. 
tura.uni-miskolc.hu/naptar

Találkozó: Korán kell kelni, a 6:50-es kisgyőri buszhoz, amellyel Mocsolyásig utazunk (végállomás, a teljes árú jegy 600 Ft).
Menetrend szerint 7 perccel később a tapolcai elágazásnál is fel lehet szállni, a lenti (Pennyvel szembeni) megállónál (onnan csak 550 Ft).
A menetidő kb. 46 perc, és a leszállás után további kb. 10 perc séta elteltével érünk ki a településről.
A Gyalogtúra útvonala: Mocsolyás
Érkezés: Délután, busszal lehet Miskolcra visszajutni.
Leírás:

Ha tesis hallgató vagy: Ez már az utolsó (utáni) túraalkalom a félévben; érdemesebb lehet a 20 pontodat még a szorgalmi időszakban összegyűjtened, hogy ezen a (vizsgaidőszak előtti hosszú) hétvégén már ne legyen vele gondod. (Ha szívesen túrázol errefelé, a pontgyűjtéstől függetlenül is eljöhetsz.)

Mocsolyástól valamelyik környékbeli településre megyünk át 
(pl. Kács, Borsodgeszt, Harsány, Sály, Latorpuszta, esetleg visszakanyarodva Mocsolyás). 
A teljes árú menetjegyek ára Miskolctól oda + vissza összesen 1100 és 1990 Ft között lesz.
Részletek a túrát megelőző napok folyamán. 
tura.uni-miskolc.hu/naptar

Az MVSC Természetjáró Szakosztály részéről is várhatók (idősebb, gyakorlott) túratársak.

Jelmagyarázat

Könnyű túra: könnyen járható utakon, ösvényeken tett kirándulás kis szintkülönbséggel. Viszonylag rövid és több pihenőpontot tartalmaz. Olyanoknak is javasolt, akik teljesen kezdők és egyáltalán nem sportolnak.
Közepes túra: 3-6 óra gyaloglás erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióban lévők is könnyen teljesíthetik, de a végére már kellemesen elfáradnak. A túráink többsége ilyen.
Nehéz túra: egész napos, hosszabb túrák, sok szintemelkedéssel, lehetnek benne jelzetlen, vagy nehezen járható szakaszok. Fontos a jó erőnlét, jól bejáratott bakancs, néha a szédülésmentesség. Előfordulhat, hogy egy kicsit sietni kell amiatt, hogy elérjük az utolsó buszt vagy vonatot. De ezek a túrák sem okozhatnak gondot azok számára, akik rendszeresen túráznak, hiszen a komoly teljesítménytúrákhoz képest még ezek is könnyűnek mondhatók.
Aki szeretne valamit tenni az erdőért, annak az alábbi facebook csoportot ajánljuk figyelmébe, ahol a Bükktakarításokról kaphat információkat: https://www.facebook.com/groups/700128057153484/