page-loader-image

Miskolci Egyetem Természetjáró Szakosztály

honlap borító kép
Kedves túrázók!
Kötelező jogszabály nélkül túravezetőink saját belátásuk szerint dönthetnek a túráik megtartásáról.
Tájékozodjatok a túra naptárban!

Nappali túrák

Először érdemes a könnyebb egy- (vagy esetleg két-) bakancsos túrákat választanod, amit majd az idő és a rutin előrahaladtával emelhetsz, hogy ne érjenek nagyobb meglepetések, és ne menjen el a kedved már az elején. Az egy bakancsos túráink a kezdőknek sem megerőltetőek, kényelmes tempóban sétálunk, több pihenővel. De még a legnehezebb túráinkon is van legalább egy olyan pihenő, ahol van idő egy-két szendvicset elfogyasztani.

A túranaptár oldalunk alján olvashatsz a bakancs jelölésekről.

Az időjárásnak érdemes mindig utána nézni elindulás előtt, hogy ez alapján a megfelelő öltözékeket hozd magaddal. Várható eső ellen esőkabátot hozz magaddal és ne esernyőt!

Fontos, hogy kényelmes cipőd legyen, amit már betörtél. Öltözködj rétegesen! Késő ősszel, télen és kora tavasszal gyakran ellentétes a Bükk és Miskolc időjárása. Ha a városban sűrű köd rétegtől alig látni, akkor valószínű, hogy a hegység kiemelkedik, és ragyogóan süt a Nap a Bükk-fennsíkon. Ha esőre áll, akkor esőkabátot hozz, ne esernyőt!

Érdemes legalább 1 liter folyadékot hozni, de ha meleg az idő, hosszú a túra és a túraleírásban nem szerepel forrás, akkor 2 liter folyadék is kevés lehet. A Nagyfennsíkon nagyon kevés forrás van és néha azok is kiszáradnak. Télen jól esik egy termoszban elhozott forró tea is, de emellett is érdemes vizet is hozni.

A friss levegőn mozogva gyorsan megéhezik az ember. Egy nagyobb túrán 2-3 szendvics, emellett egy kis gyümölcs, mogyoró és édesség általában még mindig fogyókúrás étrendet jelent. Persze a mennyiség az alkatodtól is függ, néhány túra után majd tapasztalod, hogy miből mennyire van szükséged.

Ha meg szeretnéd örökíteni a természetben eltöltött időt, akkor ne felejtsd otthon a fényképezőgéped, esetleg hozz távcsövet is.

Pihenő a csúcson

Éjszakai túrák

Még jobban ügyelj az öltözködésre, és mindenképpen hozz elemlámpát is. Minden ősszel elmegyünk szarvasbőgést hallgatni, amit diktafonnal meg is örökíthetsz.

A túrák általában az esti szürkületben kezdődnek, és egész éjszaka tartanak. Másnap, a reggeli napfelkeltével ér véget a kaland.

Éjszaka is vidám a csapat

Kerékpáros túrák

Legfontosabb, hogy kerékpárod megfelelő műszaki állapotáról indulás előtt győződj meg.

Teljesítménytúrák

Néhány lelkes tagunk alkalomadtán részt vesz teljesítménytúrákon. Egy nap alatt akár 50-100 km-t is meg kell tenni. Kezdőként semmiképpen ne kezd így a túrázást, mivel valószínű kudarc érne. A hazai teljesítménytúrákról részletesen olvashatsz a Teljesítménytúrázok Társaságának honlapján.

Aki szeretne valamit tenni az erdőért, annak az alábbi facebook csoportot ajánljuk figyelmébe, ahol a Bükktakarításokról kaphat információkat: https://www.facebook.com/groups/700128057153484/